Splavovi u Beogradu

Gde god da pođe, vraća se ponovo. Jednom inficirani splavovima u Beogradu, zauvek očarani.

Splavovi u Beogradu

Pokušala da meditiram, ne ide. Jurila snove među stranicama beletristike, bežala u nečije druge živote. Jok.

I dan prespavala, ama ništa.

Drugari mi zdušno predložili posezanje za alkoholom, al’ ima nekih osećaja kojima nema leka. Nekih titraja. Jeca ih zove „neizdrž filinzi“, dobra je to definicija.
Ono kad čovek može samo na reku da ode. MP3, mars čokoladica i pravac Brodić. Ili na jedan od vaših splavova u Beogradu. Ja ponesem i Danas, jer ga uglavnom nemaju. I, onda mene nema sat-dva. I kad se vratim u grad, nema onog što smeta.

Dobro, niste vi mala deca da vam prodajem fore, nije da nema tog što mi je smetalo (korovu je koreni sistem uvek jedan od najjačih odbrambenih atributa) ali mi to više ne smeta.

Dobro, niste vi zaljubljena šiparica da trepućete okicama i slažete se sa svakom mojom rečenicom. Niste ni moja mama da se date utešiti pukim ponavljanjem neke umirujuće sintagme-nije da mi ne smeta, al’ mi smeta manje. Simple as that.

I, u stvari, nema tu mnogo objašnjavanja jer, zapravo, najteže stvari su najjednostavnije. To zna svaka devojka koja se za zavođenje posebnog muškarca najkraće doteruje. Znate ono: kap parfema...Prosto.

Ne delim ja iskustva kako da pobegnete i da zaboravite. Mada je to najlakše. Ali, vi koji ovo čitate, ne napuštate bojno polje. Iako je vrlo lako uz miris reke odlepršati u neki divniji svet (iš, zlobnici i nafurani ekolozi koji propagirate neosnovane teze da, i dunavska i savska voda danas samo bazde). Slažem se da nema podobnijeg mesta za sličan transfer od splavova u Beogradu.

Ako ste zaljubljenik u reku, sve vam je jasno, ako ste pobornik asfalta i gradske džungle, vas i ne vredi ubeđivati. Niti bismo na vas blagonaklono gledali čak i da nam se pridružite. Splav nije dovoljno veliki za sve pa nam se, eto, može da biramo društvo.

E, da: miris vode, talasi, sunce, izmaglica ili kiša, svežina i lepota. I rečna tišina. Eto leka.

Kaže drugar: ovoj tvojoj mođo formuli nedostaje vrlo bitna komponenta. Svevremenost. Šta se, po tebi, radi u zimu? Kako ćemo kad se splavovi spakuju u zimovnike? (Ovo je jedan od onih prijatelja koji nije u fazonu da samo povlađuje, već večnim proispitivanjem dovodi do najboljeg, konačnog i neoborivog rešenja).

Jeste, čamci i splavovi se, uglavnom, u hladnim danima sklanjaju u zimovnike. I, jedino i tako treba da bude, samo se setite februarske katastrofe kad je dunavski led odvukao onolike brodiće, čamce i spavove. Mnoge je samleo, neke odneo kilometrima nizvodno, marine i pristane izlomio i deformisao. (Marine su ionako sklone lomovima, prim.aut.)

I treba, blagovremenim delanjem, izbeći takve situacije. Ne potcenjivati rečnu, niti zimsku ćud. Ali, opet, veliki je broj splavova u Beogradu koji su „otvoreni“ tokom čitave godine. I bezbedni. Mnogo ih je, sa obe strane obe beogradske reke.

Meni su, čak, i najdraži u ovo doba godine. Jer, onda, zasigurno na njima neću sresti one koji su došli samo da budu sretnuti. Srešću sebi slične koji vole reku ili one u procesu samonege. One koji dolaskom na splav, čamac ili brodić (u mom slučaju Brodić) aktivno ignorišu fantomski bol u utrobi zbog onog tribunala, ovih tribuna i anala ovih vremena kojih ćemo se sramiti. Svi.

Za više informacija o konkretnoj ponudi posetite sekciju splavovi u Beogradu.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check