Novogradnja

Kad novogradnja ne sme da bude prioritet

Novogradnja

A utroba viče: Da se zna neki red...

Sve ja to razumem, i ekonomsku korist, i poboljšanje finansijske situacije, i opštu dobrobit, i aktivnost u cilju svakojakog boniteta, i progres, i nove tehnologije, na kraju krajeva-i prostu računicu.

A razumete li vi privatnu svojinu? Usmeno predanje? Etnologiju jednog naroda? A krv i tlo?

Neću više da tumačim, pročitajte. Dozvoljena suza u krajičku oka. Ona besom izazvana. Ona najbolnija.

Priča prva:

Lao Baogen i njegova supruga promenili su prvobitnu odluku i pristali na novčanu nadoknadu od 31,5 hiljada evra tako da će se iseliti iz dojučerašnjeg doma oko kojeg je izgrađen autoput.

Petospratnicu koja je usamljeno stajala na autoputu i predstavljala simbol pobune protiv niskih i nepravednih novčanih iznosa koje su kineske vlasti ponudile vlasnicima kuća, buldožeri su počeli da ruše i uskoro će biti potpuno uklonjena.

Porodica Baogen je na izgradnju svog doma potrošila 73 hiljade evra, pa su ponudu kineskih vlasti od 26 hiljada smatrali neodgovarajućom. Nisu pristali ni na kasnije ponuđenih 31,5 hiljada evra.

Međutim, iznenada su promenili svoju odluku. Gradonačelnik Čen to objašnjava time što je 67-godišnji Lao umoran od medijske pažnje pa je dobrovoljno pristao na dogovor.

- Desetina ljudi iz medija svakodnevno je obilazilo njegovu kuću koja je stajala u centru autoputa, zato je on pristao na rušenje - izjavio je Čen.

Socijalni nemiri uzrokovani rušenjem kuća u Kini su česti. Naime, novogradnja je jedan od većih pokretača rasta u ovoj zemlji u poslednjih nekoliko decenija. Međutim, brz razvoj je doveo do toga da je stotine hiljada stanovnika, zbog izgradnje novih stambenih zgrada ili fabričkih postrojenja, bilo suočeno sa rušenjem njihovih domova. Zato su digli glas. S druge strane, vlasti su pribegavale ekstremnim merama, poput ukidanja dotoka struje i vode u domove vlasnika koji nisu pristajali na rušenje svojih kuća.

U konkretnom slučaju, poljoprivrednik Lao Baogen nije bio izložen takvoj vrsti pritiska, ali nije mogao da podnese onaj medijski. (Izvor:Trojka.rs)

Druga priča:

Zbog potrebe eksploatacije uglja u basenima RB Kolubara okončan je proces preseljenja groblja u Vreocima. Međutim, tamo se nalazi i sedam stabala takozvanih „zapisa“. Meštani ta stabla kestena smatraju svetim i zaštitnicima Vreoca zbog čega odbijaju da ih premeste.
Nekoliko rukovalaca mašina koje su angažovane na pripremi preseljenja stabala odbilo je da pristupi procesu premeštanja stabala.

„Ja i kolega se nismo složili s tim kao i niko drugi od kolega. Niko ne želi to drvo da vadi. Ima tu mnogo razloga. To je ipak obeležje nečega svetog i ne treba ga dirati“, kazao je taj radnik.

Predsednik odbora za preseljenje vreočkog groblja Blagoje Aleksić morao je zbog toga da donese odluku da se radovi odlažu do daljnjeg. Aleksić je rekao i da su pokušali da pronađu novu firmu koju bi angažovali da premesti takozvani „zapis“ ali da nijedna do sada to nije prihvatila. (Izvor:Vestinet)

Treća priča:

Činjenica je da je Srbija jedina zemlja koja je pristala na tako kratak rok za izjednačavanje prava stranih i domaćih državljana na posedovanje nekretnina i to pre nego što Uniji pristupe. Zapravo, ni u jednom slučaju do sada takva mogućnost nije ni postojala- u Poljskoj će strani državljani moći da budu vlasnici nekretnina tek 12 godina po pristupanju Uniji, u Mađarskoj sedam, sa mogućnošću da se taj rok produži za još pet, u Sloveniji takođe, Hrvatska je uspela da ispregovara rok od čak 15 godina. Teško je dokučiti zašto je to tako. (Izvor:Vreme)

I ono što me najviše nervira-nije „para vrti gde burgija neće“, već nešto...ne znam šta.

Novogradnja, po cenu svega. Novogradnja, pre svega. Prioritet.

Za više informacija o konkretnoj ponudi posetite sekciju stanovi novogradnja.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check