Oglasi stanovi

Postoji nepisano pravilo po kome se oglasi o stanovima pišu na potpuno isti način iako govore o potpuno različitim tipovima nekretninama.

Oglasi stanovi

Editor da budem. Lektor za oglase. Urednik za rubriku oglasi stanovi. Sva je prilika da jedino taj urednik mogu da budem, a da jedino ja mogu da ih sredim. Da nas doteram. Smajli ovde umetnite, meni moj urednik ne dozvoljava.

Ma, znate i sami koliko znači dobro napisan oglas. Krenite od reklama, prinicip je potpuno isti. E, sad, ne kažem ja da će se kupac stana zaleteti i na osnovu dobro sklepanog teksta odlučiti da kupi baš taj i taj stan. Vagaće on i razmišljati, ali kad je u pitanju onaj mali, malešni dodatak koji će pomoći da tas prevagne na jednu stranu, baš tu nastupa umešnost dobro sastavljenog oglasa.

Zato insistiram da se posveti dužna pažnja ovoj oblasti. Dobro, slažem se da i nije toliko inspirativno polje rada, ali ako mu se priđe kao izazovu, ako se shvati kao prostor za dokazivanje...hm, svašta je moguće. Insistiram, ponavljam i naglašavam: nema opravdanja zašto se oglasi o stanovima pišu po istom kalupu.

A zašto su oglasi uniformisani kad nekretnine/stanovi nisu? Zašto? Prvo, nije to toliko skučen prostor, tj. dovoljno je slovnih mesta za iskazivanje lepe, smislene i zanimljive rečenice (ili rečenica) koje će na dopadljiv način opisati kvadratne metre prostora koji se prodaje ili izdaje, svejedno je.

Drugo, ni sajtovi na koje se ti oglasi kače nisu identični. Makar grafički, ali, ne samo tako. Većina se trudi da se originalnim pristupom jednoj uniformisanoj oblasti izbori za svoje mesto na medijskom nebu, tačnije: da privuče potencijalne kupce.

A i kupci nisu što su nekad bili. Vidite, ja pretpostavljam da je, u vreme kad je napisan prvi oglas o prodaji stana, autor vodio računa o tome za koga piše, tačnije kome se obraća. Da, targetirao je ciljnu grupu i potpuno pripremljeno i namenski osmislio telo/tekst oglasa.

Dakle, praktičnost je imala primat nad stilskim. Takvi su i kupci bili, pretpostavljam, Takvi su stanovi bili, zasigurno znam. Pa nije Novi Beograd tek onako dobio ime spavaonica. A pošto se tamo najviše gradilo, najviše se i prodavalo tj.iznajmljivalo. A kupci su bili došljaci, ljudi-pragmatičari. Zaustavićemo se na ovoj definiciji, ne bih da u vreme blagdana potpirujem vatre koje nikad nisu zagašene između rođenih Beograđana i onih koji su to preseljenjem postali.

Danas, onaj koji traži stan preko oglasa, traži mnogo više. Ako je oglas čitao u elektronskom formatu (kakvih je danas ubedljivo najviše), automatski se pretpostavlja da ima barem prosečno poznavanje rada na računaru, dočim je ili obrazovan ili samosvestan pa je radio na sebi nevezano za klasično školovanje. Situiran sigurno jeste jer jedino takva fela danas kupuje stanove. Optimistično ćemo pretpostaviti da je uz novac išao i život na makar višoj ako ne i visokoj nozi. Da se videlo sveta, pročitalo literature kojekakve, proputovalo kojekuda i oformio sopstveni stil i ukus.

Takav kupac hoće, i ima pravo, odmah da zna sve karakteristike stana koji je na tržištu. Vreme je novac, stoga će svaki imućni čovek svoje vreme trošiti krajnje selektivno i, nekako, unapred planirano. Zato i hoće odmah da bude upoznat sa svim onim što se po ovdašnjoj navici tek na terenu saznavalo.

Na kraju krajeva, poenta nije da oglas privuče nekoga ko će stan da pogleda već da ga kupi. A na to se danas odlučuje još prilikom čitanja oglasa a odluka se na terenu samo potvrđuje.

Dakle, govorim o dodatnom naporu koji rezultira dodatnom korišću.

I dok se, uglavnom, nabraja šta sve stan ima (terasu, alarm, pogled na park, garažno mesto...) ja bih, recimo navodila šta bi sve mogao da ima. Kakvi su mu potencijali, šta sve može da se doda ili preuredi. Onaj ko kupi ili iznajmi stan, ne želi da uz njega dobije nečiji drugi život, život prethodnog stanara ili, ako je novogradnja u pitanju, život arhitekte koji se kroz stan ostvario. Sa novim životnim prostorom, počinje i novo životno poglavlje. Dajte mu krila i prostor da se razmakne. A dobro osmišljenim oglasom za nekretninu, za početak, dajte ideju.

Ako vas mrzi da smišljajte, dajte meni priliku da vaš oglas editujem. I ovde smajli, onaj uredničkom politikom neohrabrivan.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check