Garaže

Strah koji izazivaju javne garaže nikako ne leči učestalo prebacivanje odgovornosti za bezbednost u njima od strane javnog preduzeća na stranu privatne agencije za obezbeđenje

Garaže

Šta ti radiš kad ti zafale reči? Ono kad si ih istrošio na nešto drugo a ovo što treba, ne umeš da imenuješ? Kad si savršeno uspešno verbalizovao osećaje, pojave i namere pa najednom izgubio tu sposobnost? Kad si u jednom trenutku zanemeo?

Znam, psuješ.

Ili, stežeš šaku u pesnicu držeći ruku duboko u džepu.
Ili, škrgućeš zubima.
Ma, ne, ti si od onih što psuju.

Ja vrištim u sebi. Kamenog lica.

Nemoć je najgori od svih destruktivnih osećaja.

Kako da objasnim svoj strah od garaža? Iracionalan, dakako. Garant bi se ispisalo nekoliko stranica u rokovniku vrlog psihijatra tokom analize otkud, kako, zašto i kad je sve počelo. Samo, ja ne idem kod psihijatra.

Radujem se kad nema garaže, dok auto parkiramo u dvorištu, ili na parkingu, čak i na ulici, pored kapije. A kad domaćin insistira da vozilo uvezemo u garažu, ja se namrštim (to obično rade oni koji ne vrište na glas, već u sebi). Pa se ubeđujem, zatežem, odugovlačim. Začudio bi se koliko su uporni ljudi sa garažama. Sve ono: moraš. Pa, kad se mora...i onda mi je teško.

Ne pravim se ja luda pred svojom ludošću, odavno sam shvatila da imam problem, samo još uvek nisam shvatila kako da ga rešim. Na kraju krajeva, danas je très chic imati neku fobiju, neka meni ove garažne.

A nisu nimalo naivni vlasnici garaža, pogotovo kad su kuće u pitanju. Ograde oni dvorište, kad prolaziš kroz kapiju nemaš pojma šta te čeka. I umesto da parkiraš u senci kuće ili debeloj ’ladovini nekog drveta, moraš unutra, u omraženi objekat. Kako ne bi pokisao, pregrejao se na suncu, da auto ne isprljaju vetrovi, ptice i deca. Pomenuti vlasnici garaža često imaju i „gostinsku“ ili, što je još masovnija pojava - svoj auto odvezu negde tog dana ne bi li nam učinili plezir i čari svoje garaže, bar na kratko, prepustili nama. Valjda to parkiranje treba da pokaže sve šta oni jesu: dobri i brižni domaćini i uspešni ljudi.

Ako je u pitanju zajednička garaža, pravi je podvig dokopati se mesta u njoj. Hijerarhija se određuje po godinama stanovanja u zgradi, po broju kvadrata koji se poseduju ili po nekim drugim parametrima, nije mi nikad bilo najjasnije, ali je činjenica da je stanara mnogo više nego parking mesta u zajedničkoj garaži.

Ako se nema mesto u takvoj garaži, mora se potražiti javna.

Tu si me čekao, zar ne? Zalud kvaziduhovitost moja, okretanje priče na njene naivnije aspekte, veštačka nonšalancija... I ti i ja znamo da je ovo srž - javne garaže.

Jedna devojka je pretučena pa silovana u javnoj garaži u centru Beograda početkom godine.
Jedan Francuz je pretučen na smrt u javnoj garaži u centru Beograda pre tri godine.
Jedan ferari je izgoreo u javnoj garaži u Beogradu prošle godine.
Više nego jedan automobil je opljačkan u javnoj garaži u Beogradu tokom mnogo godina unazad.

Ne vredi nabrajati. A strahovati?

Ionako bezbednost imovine (i ljudi) u tim objektima niko ne garantuje. Da pojasnim, za krađu vozila iz javne garaže ne odgovara javno preduzeće (vlasnik garaže) jer nije preuzelo obavezu čuvanja vozila, već samo obezbeđenje parking prostora. Obezbeđenje vozila je potpuno druga priča za koju se naknadno angažuju agencije. Dakle, posao vlasnika garaže je da vam obezbedi mesto a šta se na tom mestu dešava, nek brine neko drugi. Npr.ja.

Jer, javna garaža kao javno dobro, uostalom kao bilo šta sa prefiksom „javno“ u ovoj zemlji (javno mnjenje, npr.) nema pozitivnu konotacija. I koliko god da se strahota, zločina i nasilništva dešava po javnim garažama, odgovornost za bezbednost tog prostora još je pod znakom pitanja.

Eto meni fobije.

Možda će stručno lice umeti da joj daruje ime.

Publikovano: 24.01.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check