Montažne kuće Srbija

Montirane devojke, ful sređene u po’ noći, u po’dana, jedan su od zaštitnih znakova lepe nam Srbije. Zašto onda montirane, pardon: montažne kuće u Srbiji to nisu?

Montažne kuće Srbija

Slično je to pomalo onom raširenom paradoksu da kad se u Srbiji kaže „domaćin“, redovno se pomisli na „gazdu“ a reč „domaćica“ skoro uvek izaziva sažaljenje kod slušaoca. Dakle, zbog čega istim rečima dajemo dijametralno suprotna značenja?

Znam da ima neka teorija o konotaciji i denotaciji tj. o oblicima značenja ali, rekla bih da to nije ovde slučaj. Ovde se radi o tome da, kad živiš u Srbiji, neke stvari ti utuve u glavu i ti ih prihvatiš kao takve (zdravo za gotovo) i jednostavno teraš dalje. Problem je što je ta inicijalna (usađena) vrednost gotovo uvek pogrešna. Otud i: montažna kuća je lošija od kuće od betona.

Svećom biste mogli da tražite osobu koja misli da su montažne kuće u Srbiji barem podjednako dobre za život kao one građene na konvencionalan način. Naravno, taj neko ne bi smeo da bude distributer ili prodavac montažnih objekata, objektivnosti zarad. Zarada kad je u pitanju...jasno vam je već. Doduše, možda biste uspeli da nađete onog ko to misli ali da to javno zastupa - a, ne. Niko nije lud da bude crna ovca niti bela vrana. Dobro, malo nas je takvih.

„Šta ja nemam to što ona ima?“ Šta fali montažnim kućama ili bolje: šta je komparativna prednost nekretnina građenih ustaljenim načinima? Ne pada mi na pamet validan argument.
Zamoljavam vas da se manete priče o nepostojanosti, neizdržljivosti, nestabilnosti, nesigurnosti, podložnosti propadanju ili sklonosti montažnih kuća da ih odnese tornado. Jeste, onaj tornado toliko kaakterističan za domaće klimatsko podneblje da ga nije potrebno posebno predstavljati.

Jer, ako vi potegnete priču o realnoj mogućnosti da montažnu kuću u Srbiji sa sobom odnese razulareni vihor (širim narodnim masama poznat i kao tornado) ja ne garantujem kojim ću protivargumentom odgovoriti. Tipujem na onaj finansijski. Znate da sam slaba na pare.

Elem, montažna kuća je barem 30 (i slovima:trideset!) odsto jeftinija od „čvrste“ kuće. Jače je od mene, moram da naglasim: trećina novca vam ostaje u džepu ako se odlučite da kupite montažnu kuću! Da ne pominjem kratak vremenski rok gradnje .Uštedu energije ću pomenuti, ovo su objekti poznati kao odlični termički izolatori. Vrlo su laki (i jeftini) za održavanje. U gradnji montažnih kuća se koriste ekološki materijali, zdravije su za život, lako se prilagođavaju svakom prostoru i terenu, mogu i da se nadograđuju...

Ma koliko se trudila, ja ne znam šta im fali.

U poslednje vreme, muškarci frazu „namontirana devojka“ koriste u negativnom kontekstu. Za svoju devojku će reći da je „sređena“ a onu tuđu, ili onu kojoj nisu smeli da priđu, nazvaće ovom pogrdnom sintagmom. Iako bi ruku dali da je prošetaju gradom...samo da smeju.
Otud i zlobni epiteti.

Možda je to slučaj i sa montažnim kućama u Srbiji? Da su njihove, ili da su u mogućnosti da ih kupe, možda bi Srbi drugačije pričali o njima? Jer, iako za trećinu jeftinije, ni montažne kuće danas nisu dostupne baš svima.

Ma koliko bili nepopularni na ovim prostorima usled čega poređenje nije najsrećnije, ipak pominjem činjenicu da je 90 odsto individualnih stambenih objekata u Americi montažnog tipa, u Kanadi za nijansu manje- 80 odsto. U Srbiji je to nekoliko puta manje, u najboljem slučaju tek deset odsto kuća nije podignuto klasičnim načinima zidanja.

I, dokle ćemo da budemo najpametniji?

Publikovano: 6.02.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check