Nekretnine Novi Sad

Četiri petine investitora koji su bili aktivni pre samo 5 godina, više ne zida nekretnine u Novom Sadu

Nekretnine Novi Sad

Nekada dodatna objašnjenja nisu potrebna jer jedan statistički podatak govori više od tri napisana pasusa: svetska ekonomska kriza je uslovila ogromne promene u sektoru građevinarstva. Naime, stanje na tržištu nekretnina u Novom Sadu je više nego teško-od investitora koji su pre početka krize delovali na području vojvođanske prestonice, danas je aktivno samo oko 20 odsto!

Međutim, dok cene stanova značajno opadaju, cene zemljišta (posebno obradivog) značajno rastu. Prvoklasno zemljište u okolini Novog Sada umesto nekadašnjih 3500 evra po jutru, danas košta od 9000 do 12000 evra. U nekim delovima Vojvodine, pre pola godine, hektar je koštao 8000 evra a sada čak i 15000 i 20000 evra. Na rast cena utiče približavanje dana kada će u Srbiji zemlju moći da kupuju stranci tako što mnogi sada kupuju zemlju koju će, kad dođe momenat, moći da prodaju zainteresovanim strancima. Bogataši se vode mišlju da će proizvodnja hrane uvek biti isplativa, čak i u vremenima velike krize kao što je sadašnja. Na dupliranje cene kvadrata utiče i najava države da će posle potpisivanja sporazuma sa partnerima iz Emirata biti na prodaju ponuđeni i ostali kombinati iz Vojvodine.

Za razliku od parcela i zemljišta, kuće su u nezavidno lošoj situaciji:prodaju se jedino one čija je cena u rasponu od 10000 do 30000 evra, dok za skuplje nema kupaca.
U poslednje tri godine ponuda stanova u Novom Sadu je prepolovljena, dok je potražnja opala za dve trećine, gotovo je nemoguće prodati stan u izgradnji za gotovinu.

Dok kriza ne prođe, lokalna samuprava na sve načine pokušava da motiviše i stimuliše vlasnike nekrtenina u Novom Sadu. Tako, npr. posle izmene Zakona o porezu na imovinu 2011.godine ovaj je grad usvojio najnižu u zemlji stopu povećanja tog poreza od samo deset odsto.

Ako razgovarate sa nekim od novosadskih arhitekata, saznaćete da opadanje prometa nekretnina nije jedini građevinski problem. Često ćete čuti da je ovaj grad poslednjih decenija pravljen potpuno neplanski, i da mu ne gine sudbina slama ili sirotinjske mahale. Sigurno vam je poznato rivalstvo Beograđana i Novosađana pa ćete lako razumeti analogiju kojom se dočarava arhitektonska ružnoća jedne novosadske ulice: Novi Beograd je sjajan u poređenju sa Bulevarom Evrope! („ulicom u kojoj je svaka zgrada ružna sama za sebe“)

Mnogi stručnjaci kažu da je grad urbanistički uprljan, jer je javna tajna da je jedan deo ovdašnjih nekretnina zidan s glavnim ciljem pranja mafijaškog novca a struka je držana po strani. Novi Sad su ružili ljudi bez urbanog iskustva a ne došljaci i ratna vremena (kako se često napominje).

A ovo je grad velikih potencijala, 2007. godine je bio drugi u Evropi u izgradnji po glavi stanovnika. Zbog Egzita (za vreme kog se izda veliki broj apartmana u Novom Sadu), svoje multikulturalnosti, bogate istorije i mnogih zanimljivosti, Novi Sad je prošle godine imao turistički rast od 26 odsto (za razliku od beogradskih osam odsto).

Podaci iz agencija za nekretnine u Novom Sadu govore da je prosečna cena stanova u rasponu od 800-1350 evra po kvadratnom metru a krajem 2008. godine, na primer, kvadrat novoizgrađenog stana je dostizao više od 2.000 evra. Standard građana tada nije bio mnogo veći nego danas a, i pored nižih cena, tržište stagnira ili je promet nekretnina sve manji. Dok su cene nekretnina u svetu zbog krize padale i više od 50 odsto, ovde to nije slučaj i sigurno neće ići ispod današnjeg nivoa zbog ekonomske isplatljivosti gradnje.

Za više informacija o našoj ponudi nekretnina posetite sekciju nekretnine Novi Sad.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao nenad dana 21.02.2013.
Odlican tekst, odlicna zapazanja svaka cast!