Montažne garaže

Ima nekih opklada koje je nemoguće izgubiti: „ Montažna garaža je smrt za auto“. Nije nego. Kladim se da je montažna garaža podjednako kvalitetna zaštita za četvorotočkaša kao ona zidana.

Montažne garaže

Krenimo od osnova: montažne garaže su izrađene konstrukcije od četvrtastih profila koje su obložene trapeznim (rebrastim) pocinkovano-plastificiranim limom u boji. Profili konstrukcije su dimenzije 30x30mm, dvostruko zaštićeni antikorozivnim premazom.

Ovakvegaraže se mogu montirati na sve vrste podloga (beton, travnjak, behaton, zemlja). Dakle, nije neophodno betonirati temelje. „Standardani paket“ podrazumeva montažnu garažu dimenzija 3m širine i 2 m unutrašnje visine, krov na dve vode, a dužina je po potrebi kupca. Težina ovakve garaže je od 400 do 600 kg. Vrata mogu biti dvokrilna, kiper (ili po dogovoru), sa katancem ili kvakom (cilindar bravom). Konstrukcija se izrađuje od profilnih debelozidnih cevi 30X30mm, 30X40mm i 30X50mm, garaže se sastoje od 7 odnosno 10 elemenata.

Najveća prednost i vrednost ovakvog objekta je to što može uvek lako da se demontira i preveze na drugu lokaciju. Sama montaža je vrlo jednostavna, elementi se naslanjaju i ušrafljuju pomoću matica, dovoljno je dvoje ljudi da završi čitav posao bez neke prethodne pripreme, za samo sat i po vremena. Pri montaži nema zavarivanja što objekat čini lako prenosivim (demontažnim). Potrebna je samo prikolica određene veličine i garaža je spremna za pokret.

Montažne garaže se izrađuju u dve varijante:jeftinija (od kutijastih profila, lim je pocinkovano-trapezni. Postavljanje je moguće samo na betonsku podlogu, nema prozor za provetravanje iznad ulaznih vrata, ni kvaku) i skuplja (nešto deblji pocinkovano trapezni lim, postavlja se na bilo koju površinu).

E, sad, postoje i vanstandardni oblici garaža koji sadrže prozore i pomična vrata, kao i garaže od pocinkovanog i plastificiranog lima sa izolacijom od kondenzacije i toplote. Naime, antikondenzfilc se pokazao kao odličan izolator za velike limene površine, to je, u stvari, samolepljivi materijal izrađen od velikog broja međusobno isprepletanih vlakana. Njegov zadatak je da reguliše vlagu koja može nastati zbog kondenzacije na hladnom limu.

Upravo on potire argument protivnika montažnih garaža koji se boje da se unutar limene garaže stvara velika kondenzacija pa i rđa koja brzo zahvati auto. Čak i ako se odlučite za varijantu bez prozora (jer je jeftinija), na vratima i na leđima garaže postoje otvori za strujanje vazduha tako da je scenario o nekontrolisanoj rđi malo verovatan.

Ovaj izolacioni materijal apsorbuje zvuke, otporan je na bakterije, nije zapaljiv, sprečava pojavu buđi i dobar je izolator od toplote. Antikondenzfilc omogućava da se kondenzat skuplja u njemu i odatle isparava kroz ventilacione otvore u krovu, jednostavno rečeno, sprečava pojavu vodenih kapi u zimskim mesecima. Pocinkovani i plastificirani lim sa antikondenz izolacijom ima debljinu 0,6 mm, plus izolacioni materijal. Montažne garaže mogu biti obložene tj. izolovane delimično, po krovnoj površini, ili po stranicama, zidovima i vratima.

Osnovni zadatak montažnih garaža je da zaštite automobil od krađe, vremenskih nepogoda (kiše, snega, leda i sunca) i svih oblika oštećenja. Ali, pored automobila, ovde možete odložiti i mnoge druge stvari:bicikle, alate, sportsku opremu...sve ono što vam nepotrebno krade životni prostor.

Razmeli smo se ali da utvrdimo: nisu montažne garaže samo po kalupu rađene. Ako imate posebne zahteve, majstori će vam rado izaći u susret. Moguće izmene podrazumevaju ugradnju prozora (sa bočne ili zadnje strane), dodatnih vrata sa bočne strane (ili osnovnih koja se otvaraju na gore) i ekstra delova: postavljanje oluka i izolacije po dogovoru, električne instalacije...

Zaštita svih metalnih delova konstrukcije, osim pocinkovanih limova, se vrši peskiranjem, najmanje dvoslojno. Osnovna boja se može prefarbati po želji.

Još jedna od nesumnjivih prednosti montažnih garaža je kratak vremenski period od ideje do mogućnosti da tamo parkirate svoj automobil. Naime, naručene montažne garaže se čekaju samo 3 dana (ili 10-15, ako ste naručili posebne izmene).

Profitna racionalnost i rentabilnost nek odluči dok vagate da li da zidate ili kupite montažnu garažu.

Publikovano: 7.03.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao dragan dana 11.08.2013.
treba mi garaza za dva garazna mesta to znaci dve garaze dimenzija 3x5,5 ili 3x6m koja je cena za ove dve garaze, i sta je sve ukljuceno u cenu izrada, prevoz, montaza Garaze se montiraju na lokaciji udaljenoj od Beograda 45 km selo Loncanik izmedju Obrenovca i Uba ulazi se u dvoriste sa magistralnog puta Obrenovac Ub.
postovao bora dana 19.08.2013.
Postovani gospodine Dragane.Ja se bavim izradom montaznih garaza.Pozovite me na tel.0638581912 da se dogovorimo da vam resim problem .Bora
postovao mitrovic radosav dana 14.12.2015.
Dobar dan !Imam interes za jednu montaznu garazu, kao sto je ova na ovom portalu udaljen sam od Jagodine 20km selo Strizilo!koja je cena ovakve garaze? u Srbiju dolazim posle 23.12.2015 .Hvala
postovao Zoran dana 23.07.2017.
I mene kao i Gospodina Komentar 11.08.2013 interesuje koliko kosta Garaza 3x5 sa prevozom i montazom u (Sapcu? Unapred zahvalan. Pozdrav
postovao Nemanja dana 8.01.2018.
Postovani Zanima me jeftinija varijanta garaze 3x5m. Montirala bi se u Zemunu Koja je cena Hvala
postovao Sucur dana 2.12.2018.
Postivana gospodo interesuje me cena garaze
postovao Ljiljana dana 8.12.2018.
Molim Vas, recite mi koliko bi kostalo material i montaza jedne garaze,uz napomenu da ne dovodi do pojave kondenza i rdje auta...