Katalog kuća

Dobili ste nasledstvo, ili silne pare na lutriji/kladionici, duh iz boce (možda zlatna ribica) su odlučili da vam ispune neku želju. Šta dalje? Hajde da kupimo ili da uredimo luksuznu kuću! Hajde da pustimo mašti na volju i da malo prepisujemo od svetskih zvezda! Pogledajmo katalog kuća bogatih i slavnih.

Katalog kuća

Velike su šanse da selebriti ličnosti ne biraju same nameštaj i boju zidova za svoje kuće ili stanove, tako da, zapravo, mi prepisujemo od njihovih dekoratera ili arhitekata. U stvari, lepše zvuči da su nam oni „izvori inspiracija“.

Krenimo od najpoznatije od svih starleta: Kim Kardašijan je vlasnica vile na Beverli Hilsu. Iako njeno zanimanje nije svima najjasnije, ona joj je donelo zaradu od koje je uspela sebi da priušti i nekretninu od skoro četiri miliona dolara. Ova vila je rađena u mediteranskom stilu, sa puno kamina, pet spavaćih soba i isto toliko kupatila.

Dženifer Lopez je potrošila dva i po puta više novca na svoj kalifornijski dom koji se prostire na 12.217 kvadratnih metara, ima sedam spavaćih soba i čak 14 kupatila. Pop diva se odlučila za belu boju kao dominantnu u kombinaciji sa plavom i bež. Ona se odlučila, ili njen diznajer Mišel Vorkmen, manje je važno, bitno je da prostor odiše stilom.

Nešto sličan ukus kad je životni prostor u pitanju, ima i Rijana. Naime, njena vila na Beverli Hilsu je takođe u beloj boji ali kombinovanoj sa drvenim podovima i nekim detaljima u braon nijansama. Rijanin savršeni dom košta oko deset miliona dolara, prostire se na 10.000 kvadratnih metara, ima osam spavaćih soba i deset kupatila.

Još jedna ljubiteljka mediteranskog stila je Lejdi Gaga koja se odlučila za kupovinu luksuzne vile od 5 miliona dolara u Holivudu. Ekstravagantna pevačica će moći da uživa u otvorenom bazenu sa kog se pruža panoramski pogled na Los Anđeles.

Lako ste primetili obrazac: svaki primer iz kataloga kuća poznatih zvezda ima mnogo spavaćih soba i još više kupatila. Takođe, velike staklene površine su obavezne a blizina mora (eventualno jezera) je jedna od poželjnijih komponenti.

Eko aktivisti zameraju vlasnicima ovih kuća na velikim gubicima energije upravo zbog velikih površina pod staklom pa apeluju da malo više obzira i svesti ne moraju nužno da budu obrnuto recipročni imovinskom saldu velikih svetskih zvezda.

Šta je još mana velikim staklenim zidovima ili ogromnim prozorima? Npr. obični ljudi se ređe odlučuju za staklene umesto konvencionalnih zidova jer ne mogu sebi da priušte izolovanost garantovanu ogromnim dvorištima i visokim zidovima. Oni su osuđeni na komšije koji, osim što vole da bace pogled preko plota, vole i da nepozvani svrate na kaficu.

Ali, svi ćemo se složiti da kontinuirana fasada daje poseban doprinos lepoti svake nekretnine. Ako je ona smeštena na povoljnoj geogafskoj poziciji, na atraktivnoj lokaciji, zašto ne uživati u pogledu? Zašto ga ne naglašavati i propagirati kao adut?

Naravno, bilo koju da uzmemo iz kataloga kuća, delovaće sterilno i hladno, ali pitanje je koliko zapravo svetske zvezde imaju vremena da od luksuzne nekretnine naprave svoj dom, da mu udahnu dušu. Koliko vremena provode u njima a koliko u hotelima.
Zato se mnogo i ne bakću oko unutrašnjeg enetreijera. Mi nećemo tako jer mi uređujemo dom, u pravom smislu te reči. Stoga nije zgoreg znati (a to ćete ukapirati nakon površnog pregleda kataloga kuća luksuzne kategorije) da je aspolutni diktat za unutrašnju dekoraciju ove sezone bleštavo i svetlucavo: potpuni hit je zlatni i srebrni nameštaj.

Boja najdragocenijeg metala ne mora da deluje staromodno, naprotiv, u kombinaciji sa određenim materijalima može da izgleda izuzetno moderno. Čak će se i poklonici savremenih enterijera složiti da zlatna boja daje preko neophodnu toplinu modernim ambijentima, sprečavajući njihovu hladnoću i monotoniju.

Glavni hit su komode i stočići u zlatnoj nijansi, koji se dobro uklapaju u ambijent dnevnog boravka a popularne su i zlatne sofe od lakih materijala.

Ipak, pazite: za razliku od srebrnih detalja, sa zlatnima morate da budete mnogo oprezniji, jer više privlače pažnju i estetski opterećuju prostor, pa ukoliko ih je previše, ambijent može da deluje kitnjasto i neukusno. A naša kopija odobrana iz kataloga kuća poznatih ličnosti nikako ne sme da izgleda jeftino.

Izvor: superžena/b92

Publikovano: 12.03.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check