Kreditni kalkulator

Kreditni kalkulator možete koristiti i od kuće, dovoljno je da u određenu tabelu unesete visinu kredita, period otplate u mesecima i kamatnu stopu. Nakon samo jednog klika saznajete tražene vrednosti

Kreditni kalkulator

Da biste izbegli osećaj da prilikom uzimanja stambenog kredita sami sebi potpisujete smrtnu kaznu, konsultujte kreditni kalkulator - izračunajte iznos mesečne rate kredita za koji ste se odlučili (ili koji vam je odobren) u zavisnosti od visine kredita, od kamatne stope i perioda otplate. Uz njegovu pomoć ćete saznati i koliki kredit možete da uzmete, ili možete da uporedite različite kredite kod različitih banaka. Naravno, sama banka će vam već reći koliki je ukupan iznos kredita koji treba da otplatite (uz sve pripadajuće kamate), ali kreditni kalkulator je taj koji vam može reći kolike bi vam bile mesečne stope u slučaju da promenite iznos mesečne rate. Može i banka, a da li hoće je drugo pitanje.

Bilo kako bilo, kreditni kalkulator je obavezni deo avanture zvane „podizanje stambenog kredita“, stoga iskoristite mogućnost planirane akcije, lepo i na miru uporedite svoje dobitke i gubitke i ne nasedajte na milozvučnost i slatkorečivost bankara. Velika je stvar biti makar jedan korak ispred organizacije koja vam uzima novac tj. biti dobro obavešten o onome što vas čeka dugi niz godina unapred. Nije kolokvijalan izraz „dužničko ropstvo“nastao tek onako.

Prvenstveno, morate da budete svesni da, kao što možete da birate visinu kredita koji podižete, uglavnom imate i mogućnost izbora banke. Kažem „ uglavnom“ jer nisu retke situacije u kojima banku uslovljava ili poslodavac ili investitor stambenog objekta. S druge strane, neke banke će proceniti da niste kreditno sposobni a neke će vaš zahtev prihvatiti oberučke. (Iako su retke, ima i onih banaka koje vas neće slati na električnu stolicu ako ste sa plaćanjem telefonskog računa zakasnili 32 sata, nego će vam odobriti kredit).

Po nekim istraživanjima, skoro trećina onih koji apliciraju za stambeni kredit uopšte nemaju izbor valute u kojoj će se zadužiti (zbog uslova da rata ne prelazi trećinu primanja). Tako su pre nekoliko godina rate vezane za frank bile niže nego rate za kredit sa valutnom klauzulom u evrima.

Dakle, u situaciji da niste sposobni za kredit u evrima ali za onaj u francima jeste, vi i ne razmišljate mnogo o kreditnim rizicima jer je to jedini put koji će vas dovesti do odredišta: posedovanja sopstvenog stana. Uostalom, ovi krediti su reklamirani kao akcijski, čak ih je i država otvoreno propagirala. U tom razdoblju ( mahom 2007. godine), kredite podižu uglavnom porodice čija lična primanja prevazilaze republički prosek, atmosfera je povoljna, pozitivna, tako da retko ko sam kod kuće koristi kreditni kalkulator. Ljudi ne slute da ih problemi vrebaju i da će ih napasti vrlo brzo i to kao naglo povećanje rate i porast glavnice. To je onemogućilo prebacivanje kredita u drugu valutu a ni menjanje banke niti prodaja stana nisu dolazili u obzir.

Da ne biste postali taoci situacije (da vam se rata ne uveća za 40 odsto ( što su bili česti slučajevi sa kreditima u švajcarskim francima)) kalkulišite, pripremite se, proračunajte uz pomoć kreditnog kalkulatora. Nek vam bude jasno da banka neće saosećati s vama ni u situaciji kad vam za jednu ratu sa računa uzme tri četvrtine plate. Zato sami preduzmite sve moguće mere i dobro razmotrite finansijsku situaciju i potencijalne pretnje. Ne žurite sa odlukom, planirajte u skladu sa onim što vam kreditni kalkulator kaže, oslanjajući se i na savete stručnjaka, iskustvo i na zdrav razum..

Kreditni kalkulator koji popunjavate od kuće je informativnog karaktera, konkretan plan otplate kredita dobićete od bankarskih službenika. Ali vrednosti dobijene njegovom primenom mogu da posluže kao okvirna odrednica budućih investicija.

Publikovano: 15.03.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check