Novogradnja

Novogradnja je verovatno najeklatantniji primer potplaćivanja, gotovo se nikad ne zna koliko će nekretnina koštati novopečenog vlasnika. Procene su da mito podiže cenu novoizgrađenih kvadrata za najmanje 10 odsto.

Novogradnja

Život u Srbiji sam po sebi neke stvari postavlja kao aksiom. Ne pita se da li hoćeš, da li imaš, da li si spreman ili voljan, ako hoćeš da „završiš posao“ moraš da potplatiš nekoga. Korupcija, jeste, da. Naravno, oficijalni cenovnik ne postoji, tako da pravu cenu nečega (da li je pravilnije reći:nekoga?) ne možete da znate unapred.

Ovakav manir je odavno zagospodario domaćim prostorima pa su oni kupci koje zanima novogradnja unapred spremni za nepredviđene troškove. U stvari, procedura ide malo drugačije: investitori (a ne kupci stanova) su oni koji daju novac službenicima lokalne samouprave. Čašćavanje opštinara praktično služi da ubrza dobijanje dozvole za gradnju (sve ispod prosečnih 269 dana se smatra uspehom, tj. učinjenom uslugom). Ovaj rok nas stavlja na 179. mesto na svetu od 185 država čiji su uslovi za biznis mereni u istraživanju. Po analitičarima Svetske banke, za dobijanje svih potrebnih građevinskih dozvola i saglasnosti koje mora imati investitor koji želi da na svom zemljištu podigne npr.skladište, potrošiće tačno 6.341.769 dinara. Naravno, na ovu sumu morate dodati još deset odsto za podmazivanje jer analitičarima Svetske banke nije poznat koncept mita.

Za dobijanje svih građevinskih dozvola investitoru u Srbiji je potrebno da prođe kroz 18 procedura. Najkraće se čeka na dozvolu za početak radova i tehnički pregled zgrade (po jedan dan) a zatim na dobijanje dokaza o vlasništvu nad zemljištem (šest dana).

Najduže traje čekanje na dobijanje same građevinske dozvole (90 dana), dok se za dozvole i saglasnosti od toplane, vodovoda, Inspekcije rada i slično, kao i za upis zgrade u registar, čeka između 45 i 60 dana.

U Finskoj je, na primer, investitoru za to potrebno svega 66 dana, koliko i u Hongkongu. Apsolutni rekorder je ipak Singapur jer je u toj azijskoj zemlji-gradu za dobijanje građevinskih dozvola potrebno samo 26 dana. Lošije od Srbije su, između ostalih plasirani Zimbabve (614 dana), kao i Haiti, gde je investitoru za dobijanje svih građevinskih dozvola i saglasnosti potrebno čak tri godine. Ako je za neku utehu a izgleda da nije.

Zašto i pored ovolike sporosti administracije, pored smanjene kupovne moći, smanjenog broja realizovanih kupovina, Srbija i dalje ima najvišu cenu kvadratnog metra u regionu?

Nerazumljivo mi je objašnjenje koje daju ljudi iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita: cene stanova u novogradnji ostaju na relativno istom nivou jer je domaće tržište cenovno neelastično. Lepo zvuči a možda i ne radi. Ovom prilikom je važno imati na umu da kad se kaže „cena kvadrata“ to budu ostvarene a ne cene koje se oglašavaju u agencijama za promet nekretninama. One se upoređuju sa visinom prosečne zarade.

Nonsens svoje vrste je da su cene nekretnina u svetu padale i 50 odsto zbog svetske ekonomske krize dok su kod nas, više nego pre pet godina. Tako dolazimo do situacije da su naši stanovi najskuplji u Evropi!

Šta je to sve što utiče na ono kako se procenjuje novogradnja (novoizgrađeni kvadrati): na izgradnju odlazi oko 30 odsto cene (oko 400 evra po kvadratu), kupovina zemljišta odvlači 20 odsto, razne takse, porezi i naknade državi odnose skoro trećinu ulaganja. Kao šlag na tortu dolazi novac za plaćanje mita.

Opšterašireno je mišljenje da su ovi zastoji u birokratiji ciljano pravljeni i da su čepovi veštački. Tako zaključujemo da su novac koji birokrate na ovaj način prizivaju, investitori već uračunali u početnu cenu novogradnje.

Ako ne zaboravimo apetit investitora za zaradom, onda nam je jasno zašto stanovi u Srbiji u vreme krize nisu jeftiniji. Računa se da bi novogradnja investitoru trebalo da donese zaradu od 20 odsto po kvadratu. Kako stvari danas stoje, mnogima je teško dokučiva.

Za više informacija o konkretnoj ponudi novogradnje u glavnom gradu posetite sekciju stanovi novogradnja Beograd.

Izvor: RTS, B92, Blic

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check