Krediti za stan

Zašto su krediti za stan tema o kojoj domaći političari skoro nikad ne besede

Krediti za stan

Don’t lie a liar. Ili se bar potrudi. Potrudi bolje. U zemlji gde su političke stranke u stalnoj izbornoj kampanji, davanje pompeznih obećanja građanstvu je uobičajena stvar. Za one koji jure ozbiljniji rejting, postaje malo teže dovoljno dobro obećavati iznova i iznova. Razumite ih.

Dvesta hiljada novootvorenih radnih mesta, povraćaj PDV-a na svu bebi opremu, 1000 evra za akcije, kanal Morava-Egej, you name it... Verovali ili ne, postoji jedna tema koju se niko nije usudio da pomene, zabranjena zona, takoreći. Reči koje se niko ne usuđuje da kaže a zvuče tako bezazleno: krediti za stan.

Čak i van izbornih kampanja, ovo je tema za izbegavanje.

Vični su naši političari, izverzirani, utrenirani, ispraksovani i umeju da lažu, pardon:pričaju. Na sve teme. Šta to onda sobom nose krediti za stan kad ih listom svi obilaze u širokom luku?
Možda je preciznije pitati šta nemaju. Nema manevarskog prostora. U zemlji gde je prosečna plata 350 evra, ne postoje povoljni krediti za stan. Pretpostavimo da nekim čudom cena stanova bude niža, automatski bi trebalo da se veći broj građana odlučuje za uzimanje stambenih kredita. Međutim, sistem spojenih sudova se nije baš pokazao u svom najboljem svetlu ovde. Uslovi zaduživanja nisu povoljniji a strah od gubitka posla je sve izraženiji. Da se ne lažemo, kreditiranje se svodi na to da se za 20 godina vraća bar dva puta više.

Shvatate onda nezavidnu situaciju naših političara. Najbliže čemu se usuđuju da priđu je legalizacija bespravnih objekata. Svako malo se donosi novi zakon koji ima za svetu dužnost da uredi ovu oblast. I svako malo, nijedan ne primenjujemo. Nego, o tome ćemo nadugačko i naširoko drugom prilikom.

Da su Mediteranci neka posebna fela, pokazao je nedavno Berluskoni. Iako nas od njega odavno ništa ne iznenađuje, malo je reći da je bilo negodovanja političkih aktera kad je nekoliko dana pred izbore milionima Italijana obećao da će im refundirati porez na imovinu. „Neozbiljna kampanja“ iako usmerena protiv najnepopularnije mere prethodne vlade, ipak nije donela konkretnije rezultate pa je tek 15 odsto Italijana poverovalo u obećanje o vraćanju poreza na imovinu. Ali, čak ni Silvio nije pominjao kredite za stan.

Nego, da vas pitam, pošto „državi sad ne treba ni ruski kredit“ (ingeniozni naslov iz Blica), da li su pučanstvu uopšte potrebni krediti za stan? Dinkić je govorio vizionarski, optimistično, hrabro ili je ovo još jedna u nizu izjava iz opusa „ šta s’ to poj’o“?

Podsećamo, srpski ministar finansija je, nakon razgovora sa ruskim kolegom, kazao da domaćem budžetu neće biti potrebno ranije dogovorenih milijardu dolara već upola manje.
Čeka se zvanična ponuda ruske strane za zajam od 500 miliona dolara sa uslovima kredita znatno povoljnijim od onih pod kojima se trenutno zadužujemo. Kao, samo je trebalo da pitamo.

Likvidnost budžeta Srbije je znatno bolja tako da milijarda više nije potrebna a zahtevana suma će biti upotrebljena za otplatu ranijih kredita i smanjenje troškova po osnovu kamata, izjavio je Dinkić. Kad nam u nacionalnom budžetu cvetaju ruže a mi to ne primećujemo, možda su nam i lični budžeti oporavljeni a da mi to nismo detektovali, a? Analogno svemu pomenutom, kad ministar finansija uzima novi kredit za vraćanje starog (ALI POVOLJNIJE!) onda su i nama pristupačniji krediti za stan.

Uf, koliko je ovo nategnuta teza... Ili mi nedostaje Dinkićeve retoričke magije ili je teorija od samog početka neodrživa. S druge strane, ako pogledamo njegove rezultate na poslednjim izborima, reklo bi se da nije neki govornik. Ako pogledamo bolje, čovek je ponovo ministar, ne dovodimo u pitanje njegove sposobnosti. Možda mu u sledećem mandatu zapadne sektor građevinarstva pa progovori o kreditima za stan kad već niko drugi neće.

Publikovano: 22.03.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check