Splavovi u Beogradu

Splavovi u Beogradu su nekad bili fenomenen koji je zadivio zemaljsku kuglu a danas polako ( i nerazumljivo) gube na svojoj atraktivnosti

Splavovi u Beogradu

Šeik Muhamed Bin Zajed al Nahjan je prošao pola sveta i, za ovih nekoliko poseta, već pola Srbije, ali ga splavovi u Beogradu nisu privlačili tako da njegova noga ni na jedan nije kročila. Tako kažu svi izveštaji, a verujte da su ga domaći novinari držali na oku. Budno.

Prestolonaslednik arapske države je želeo da se, nakon brojnih poslovnih sastanaka u Beogradu, opusti i upozna lepotu noćnog života o kojem se priča do dalekih Emirata te je otišao u neke eminentne noćne klubove. Splavovi u Beogradu ga nisu zanimali.Uživao je u društvu najlepših devojaka i u domaćoj muzici. Piše se da ga je očarala jedna atraktivna pevačica, da joj je slao ruže i najskuplji šampanjac. I ništa to ne bi bilo neobično samo da je druga lokacija. Donedavno bi takav scenario bio vezivan za neki od plutajućih beogradskih diskoteka i klubova na Savi ili Dunavu. Zbog čega se sve preselilo na kopno?

Jer, nije tako bivalo ranije. Primer prvi: Najpoznatiji svetski turistički vodič Lonely Planet je svojevremeno objavio listu svetskih gradova rangirajući ih po raznovrsnosti i ponudi noćnog života i zabave na kojoj je prvo mesto zauzimao Beograd. Primat mu je omogućila „bogata ponuda restorana, barova i klubova, dunavskih i savskih splavova, ali i entuzijazam samog stanovništva koji doprinosi toj zabavi".

Primer drugi: „Glavno obeležje prestonice su otvorenost i prijateljski odnos njenih stanovnika“, piše u anketi koju je objavila Agencija za evropske integracije i saradnju. Pisalo je, ispravljam se. Neophodna je korekcija i naglašavanje prošlog vremena jer, prema poslednjem istraživanju "Svetskog ekonomskog foruma turizma" kojim je je obuhvaćeno 140 država, mi smo na 87. mestu po gostoljubivosti. Od najvećeg našeg aduta kojim smo se sami hvalili (ali i koji su strani gosti stalno isticali) ostao je samo mit. Ovde se ne misli na gostoprimljivost običnih ljudi koje srećete usput, već na usluge u restoranima, hotelima i kompletnoj turističkoj ponudi. Ali, to nije neka uteha jer su daleko ispred nas Makedonija i BIH, čak su nas i Slovenci i Hrvati pretekli.

Šeik Muhamed bin Zajed nije na svojoj koži osetio šta mogu da pruže splavovi u Beogradu ali brojne zvezde iz svetskog šou biznisa jesu. I nisu se žalili! Naprotiv. Jel’ ste negde naišli na loše komentare pripadnike džet seta, poznatih ličnosti, glumaca, režisera, sportista ili političara koji nisu mogli da odole čarima noćnog života prestonice Srbije? Niste, a i što bi ste? U skorije vreme, od domaćina su zahtevali da ih upoznaju sa beogradskim noćnim životom Džerard Batler, Rejf Fajns, Džon Kjuzak, Edrijen Brodi, članovi kultnog britanskog sastava “Polis“, Endi Samers i Stjuart Koplend, ali i Sting, ekscentrični britanski muzičar Boj Džordž, „Tiveri korporejšn“, Džamirokvaj...

Tradicionalno, već godinama na splavovima u Beogradu svoje velike pobede i titule proslavljaju fudbaleri, košarkaši, vaterpolisti, odbojkaši ali i teniseri.

Samo šeik Muhamed bin Zajed ne htede.

A šta je, zapravo, propustio? Sedište zabave gde se do ranih jutarnjih sati sluša elektronska muzika, narodnjaci, rok, pop, haus...Zahvaljujući odličnoj atmosferi, splavovi u Beogradu su postali simbol zemlje, toliko poznati da je i sama reč „splav“ postala međunarodno razumljiva u toj meri da nikakav prevod ne zahteva. Obično se odmah pomisli na razuzdani provod, izazovno odevene „umetnice“ ( igračice i pevačice ), glasnu muziku, mnogo alkohola i nimalo skropula. Najtačnija sublimacija atmosfere sa splavova u Beogradu bi glasila: potrošiti što više, obući se što manje (važi za devojke) i pevati što glasnije (važi za sve). Pošto u Beogradu nije samo vikend rezervisan za provod, vaša čula mogu da uživaju i preko nedelje, bukvalno svaki dan je dan za provod na splavovima.

Strancima je ovo sve uglavnom nadrealno i neverovatno pa odlaze prezadovoljni. Prenesite šeiku.

Za više informacija o konkretnoj ponudi splavova posetite sekciju splavovi u Beogradu.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check