Najpovoljniji stambeni krediti

Ne trpite više zlurade, šatro duhovite komentare na račun toga što sa 30 godina i dalje živite u roditeljskom domu, već se raspitajte koji su najpovoljniji stambeni krediti i počnite samostalni život.

Najpovoljniji stambeni krediti

Produžavanje mladosti je najčešći greh koji se mladima u Srbiji tovari na pleća. Potkrepljeno istraživanjem: čak 56,4 odsto njih živi sa roditeljima, a 37,5 je bez ikakvih prihoda. Nije mnogo bolja situacija ni sa onima koji honorarno zarađuju, obavljajući privremene poslove. Svaki peti tridesetogodišnjak za “osnovni izvor” prihoda ima roditeljski budžet, bez obzira na svoja povremena poslovna angažovanja. Ako malo raširimo granicu, saznaćemo da nešto više od polovine populacije koja ima između 19 i 35 godina spada u kategoriju „izdržavanih osoba“ koje finasijski pomažu roditelji. (Izvor: Novi magazin)

Niko nije lud da ga život s roditeljima veseli pa je napuštanje roditeljskog doma česta želja mladih. Naravno, kamen spoticanja je nedostatak novca jer prosečne plate uglavnom ne dospevaju ni za pokrivanje životnih troškova a kamoli za plaćanje kirije ili pokrivanje rate povoljnog kredita. Dakle, i oni koji imaju posao, nisu u mogućnosti da žive samostalno. Zadržimo se na trenutak kod one grupe koja posao nema (takva je većina). Oni nisu pasivni (u smislu da ne tragaju za poslom ili da ne žele da rade poslove koji nisu adekvatni njihovim kvalifikacijama), već posla u ovoj zemlji nema ! Statistika Nacionalne službe za zapošljavanje govori da se na birou nalazi čak 213.000 mladih od kojih je 27.835 sa fakultetskom diplomom.

Ne čudi onda kad kažu da im je razmišljanje o samostalnom životu blisko koliko i rešavanje problema na Bliskom istoku.

Tek četvrtina mladih u Srbiji je u braku, a sa partnerom živi šest odsto njih. Poražavajuće zvuči podatak da čak svaka peta osoba koja je stupila u brak i dalje živi u roditeljskoj kući.

Dovoljno odvažna da se odluči na samostalan ili život sa cimerima (uglavnom dok studira) je tek svaka sedma mlada osoba, pokazuju rezultati istraživanja. Za sve vas koji volite preciznost, da rezimiramo: sa roditeljima živi dve trećine mladih između 24 i 25 godina, više od polovine njih od 29 i 30 godina i 37 procenata onih između 34 i 35 godina.

Produžena adoloscencija se leči na dva načina: ili aktivnom ignorancijom tako da se u roditeljskom gnezdu samo prespava (eventualno nešto pojede iz mamine kuhinje) ili tako što se izaberu najpovoljniji stambeni krediti pa se, onda, uz široku pomoć rodbine i prijatelja, naslednik pošalje pravo pod svoj krov nad glavom.

Sociolozi kažu da u našem društvu ne postoje potporni sistemi koji podržavaju odrastanje i osamostaljivanje mladih-oni se školuju ako roditelji imaju sredstava a do stana dolaze prvenstveno zahvaljujući nasledstvu ili finansijskoj podršci roditelja. Samo četiri odsto mladih je samostalno došlo do stana a samo 0, 3 odsto njih je koristilo subvencije države.

Zato, malu pomoć roditelja i njihovih prijatelja iz inostranstva, šire i dalje rodbine, iz slamarica, iz fondova odvajanih za letovanja i proslave godišnjica treba kanalisati u najpovoljniji stambeni kredit. Tako bi se na više lica delegirala odgovornost koju sobom nosi svako poslovanje s bankom. Ovaj potez automatski povlači da novopečeni vlasnici stanova moraju da budu ljubazni prema svojim dobročiniteljima ali, složićemo se da je ovo mala žrtva u poređenju sa ostankom u roditeljskom gnezdu.

Socijalni markeri odraslosti su napuštanje roditeljskog doma, zaposlenje, stupanje u brak i finansijska nezavisnost. Shodno tome, čak 46 odsto mladih starosti od 19 do 25 godina nema ostvaren nijedan od ovih atributa odraslosti. (Izvor: RTS)

Zato, apel roditeljima, omogućimo deci sopstveni stan pa da ih i drugi smatraju odraslima. Mućnimo glave kako do kredita i kako da pronađemo novac za vraćanje najpovoljnijih stambenih kredita. Kandidujemo da se ukinu proslave male i velike mature koje koštaju bogaoca. Novac u fond za stan, naravno. Onda, proslave osamnaestih rođendana da se zaborave ali darivanje slavljenika da ostane kao običaj. Naravno, novac u fond. Ispraćaja u vojsku odavno nema, pa to ne možemo računati kao izvor prihoda. No, ovo će ionako biti dovoljno za učešće a za dalje...smislićemo već nešto, nek deca konačno odrastu.

Publikovano: 29.03.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check