Stambeni krediti

Stambeni krediti sve više interesuju građane Srbije, poručuju iz Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita dokumentujući to podatkom da je potražnja za kreditima veća za petinu nego u isto vreme prošle godine.

Stambeni krediti

A jel’ vama u glavama sve na svom mestu? Niste pretrpeli neki masivni potres koji bi uzrokovao kolektivno pomućenje svesti? Niste? Sigurno?
Onda ja imam problema s razumevanjem. Što bi se reklo: ne dobacujem dotle.

„Već krajem februara i početkom marta je moglo da se vidi povećanje tražnje kad su komercijalni i stambeni krediti u pitanju. NKOSK je do sada odobrio oko 400 zahteva za subvencionisane stambene kredite“. (Izvor: Beta)

Gledam kalendar, proleće je 2013. godine. Znači, nisam putovala kroz vreme. Ovo je godina u kojoj je učešće za subvencionisane stambene kredite duplirano (sad je deset odsto), učešće za komercijalne kredite je i dalje 20 odsto a stambene pozajmice su traženije nego prošle godine?! I to ne nategnuto traženije, na nivou statističke greške, a ne, već za 21 odsto traženije! I opet pitam: ko je ovde normalan?

Kažu mi: skraćeno je vreme odobravanja kredita u odnosu na prošlu godinu, sada iznosi oko mesec dana od trenutka prijema zahteva u NKOSK pa do realizacije.
Mladi naučnici deset godina čekaju da se usele u stanove koje su, po povoljnijim uslovima, 2003. godine kupili od države, kažem ja njima. I, čiji je argument sad jači?

Čekaće se 30 dana do odobrenja kredita a koliko do useljenja?

Ne zaboravite da je u Univerzitetskom naselju na Novom Beogradu od planiranih sedam izgrađeno samo dve zgrade pa mladi intelektualci strpljivo čekaju svoje ključeve. Deceniju već. Koliko je situacija bizarna, govori podatak da je novac za izgradnju stanova obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke. Grad Beograd je jedan od suosnivača Fondacije za rešavanje stambenih potreba mladih baš od koje potražuje isplatu naknade za korišćenje zemljišta. Ko tu plaća a ko pije...

Kad smo već kod čekanja tj.kašnjenja, jel’ to razlog što nisu prodati svi stanovi u „Stepi Stepanović“? Naime, u ovom naselju je ostalo još oko dve hiljade stanova koje država gradi po osnovu Zakona o pomoći građevinskoj industriji Srbije u uslovima krize. Više meseci su kasnila useljenja. Inače, pomenuti stanovi se prodaju po ceni od 1.250 do 1.290 evra po stambenom kvadratu, sa PDV-om, a mogu da se kupe gotovinski i putem svih vrsta kredita, uključujući i subvencionisane.

„Uzimajući u obzir ponudu i tražnju i troškove koje imaju investitori za izgradnju, ne očekujemo da će cene padati“. Kako onda raste tražnja za kreditima? Po čemu je ova godina stabilnija od prethodne? Šta je to što ohrabruje građane da uđu u dužnički odnos?

Direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita ocenjuje da su građani Srbije nauredniji u otplati stambenih kredita ali da situacija sa kašnjenjem u otplatama nije alarmantna. Verovatno nije ako se poredimo sa komšijama ali da nije naivna situacija govori činjenica da je u Srbiji sve teže naći nekog ko pristaje da bude žirant za kredit. Trenutno svega 93 ljudi plaćaju rate umesto onih za čiji su zajam garantovali. Da smo oprezniji od bivših sunarodnika, govori podatak da u BiH ima čak 200.000 onih koji su primorani da uplaćuju tuđe zajmove, a u Crnoj Gori između 30.000 i 50.000. (Izvor: Blic)
Žiranti se sve teže nalaze a krediti sve traženiji, jasno.

Ili mi opet teramo po svom. Klasična demonstracija srpskog inata. Sećate se scene iz filma „Ko to tamo peva“ kad Dragan Nikolić apeluje na Pavla Vuisića da ne naplati kartu jer je „deda sirotinja“. Sećate li se onog uvređenog: - „ Ma, ko, bre sirotinja? Daj pet karata!“

Tako i Srbi, što je svetska kriza jača, njima stambeni krediti sve draži.

Publikovano: 1.04.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check