Kredit kalkulator

Država će preko besplatnih seminara građanima pomoći da najjednostavnije i najsigurnije dođu do kredita za stan a oni sami mogu da, uz kredit kalkulator, izračunaju koliko će ih koštati rata i kamata željenog kredita

Kredit kalkulator

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita je krajem marta počela sa organizovanjem kurseva za buduće kupce nekretnina. Oni su do sada, uz pomoć kredit kalkulatora, mogli sami da izračunaju troškove kredita ali se uglavnom prenebregavala činjenica da svaki stambeni kredit prati ogroman broj sledujućih troškova i komplikovanih procedura čije koštanje niko sa sigurnošću nije mogao da predvidi. Kad se rešite da krenete u avanturu zvanu „krediti za stan“ i psihički (i u svakom drugom smislu) se pripremite na veliko zaduženja, znajte da vas čekaju i mnoge pripremne radnje koje će vas koštati više stotina evra. Očekujte borbu, u kojoj će s jedne stane, učestvovati vaši živci i novčanik a s druge, neumorna i nazasita srpska administracija.

Vođeni logikom da je suštinsko upoznavanje neprijatelja najbolji način da se on pobedi, oni koji razmišljaju o kupovini stana odlaze na seminare u prostorije Ministarstva finansija i privrede (Bulevar Kralja Aleksandra 15) svake poslednje subote u mesecu u 10 sati. Obuka je simbolično nazvana „Ispuni svoj san-kupi stan“ i, reklo bi se, ima za cilj da spreči da vaš san postane vaša noćna mora.

Dakle, ako ste aplicirali za najniži subvencionisani kredit od 50.000 evra, u džepu morate da imate pozamašnu svotu za obavezno učešće od deset odsto i još jednu pozamašnu svotu za raznorazne takse. Brojke kažu sledeće: rok otplate je 30 godina, deo koji daje država je 10.000 evra (na ovaj iznos se ne obračunava nikakva kamata), deo koji obezbeđuje banka je 37.500 evra. Mesečna rata iznosi od 270 do 330 evra uz kamate od 5 do 6,25 odsto.Uplaćene rate idu banci prvih 25 godina a državi poslednjih pet godina.

Uslovi za dobijanje subvencionisanog kredita su sledeći: morate imati državljanstvo Srbije sa prebivalištem u Srbiji, platu manju od 150.000 dinara i dokaz da vam je to prvi stan. Kredit se odobrava i u slučajevima kad se vlasništvo deli, i kada imate manje od 40 odsto udela u stanu.

Stambeni krediti banaka praćeni su sledećim troškovima: menica, izveštaj Kreditnog biroa, overa založene izjave, osiguranje nepokretnosti i osiguranje života, izdavanje lista nepokretnosti, procena vrednosti nekretnine, trošak Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, upis hipoteke plus obrada zahteva.

Jedan od značajnijih troškova je svakako procena stana. Ovo se često radi po želji prodavca po principu podizanja vrednosti nekretnine uz čašćavanje procenitelja („napiši da košta toliko i toliko a ovo je za tebe“). Međutim, precenjena nekretnina neće pronaći kupca, cena će se obarati i na kraju će prodavac uzeti realnu sumu.

Sve se ovo može znatno brže i jednostavnije-uzimanjem komercijalnog stambenog kredita. Bankari kažu da je tražnja za komercijalnim kreditima konstantna a državno dotirani krediti se potražuju sezonski tj. kad programi subvencija počnu, naglo se poveća i interesovanje za njih. Npr. ove godine je podneto dva puta više zahteva nego u istom periodu prošle godine. Broj zahteva za subvencionisane kredite u januaru 2013. je 190, odobren iznos za njih je oko 7 miliona evra. U februaru je podneto 123 zahteva, a odobren iznos kredita je oko 4 miliona evra.

Koliko god da je budućim vlasnicima stana teško da sakupe novac, svi koji su prošli kroz proceduru kupovine stana uz pomoć države, kažu da je podjednako teško pronaći adekvatan stan ( sa sve uknjižbom, lokacijskom i građevinskom dozvolom, vlasničkim listom...)

Naravno, svi strahuju od prevara prilikom kupovine stana. Kao što će vam kredit kalkulator pokazati iznos rate koju bi trebalo da plaćate tako će vam Pravilnik o registru investitora pokazati s kim ne treba imati posla.

Izvor: Blic, B92, RTS

Publikovano: 5.04.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check