Stambeni krediti kalkulator

Stambeni krediti i kalkulator kredita neizostavno idu zajedno

Stambeni krediti kalkulator

Kupio me taj Đorđe. Na keca, zato valjda danima i razmišljam o njemu. Kanda sam fasovala filozofiju koju je nenametljivo plasirao. I baš mi je bjutiful.

Pričao mi Đorđe da je pričao Džim Džarmuš o zanemarivanju koda. Veliki sineasta bi prvo naveo svojih pet zlatnih pravila da bi zatim okupljenima rekao da svako treba da napiše svoje beleške i svoja sopstvena pravila. Da se mora bežati glavom bez obzira (u fizičkom i filozofskom smislu) od onih koji kažu da postoji samo jedan/njihov način.
Guglovala sam, pravilno je preneo.

Nijedan model za uzimanje kredita nije univerzalan. Nema te banke čija će kalkulacija za stambene kredite biti po meri svakog klijenta. Nema ni te banke koja će svoj proizvod da pravi po meri klijenta, zna se ko je prioritet (a zove se na isto slovo). Isključivo i jedino profit. Zato bi oni koji se odluče na uzimanje pozajmice od banke trebali da naprave lični plan, stambeni kreditni kalkulator po kome će se ponašati u narednim godinama (tačnije:decenijama). To mogu da učine i sami, kod kuće, pošto prikupe sve relevantne informacije.

Podizanje kredita (bilo da je komercijalni ili keš) je velika obaveza kojom se završava najveći posao u životu svake porodice-kupovina stana. Ali, pre svega, pre sklapanja ugovora sa bankom, neophodno je sagledati finansijske mogućnosti svih članova porodice. Koliki su mesečni prihodi i rashodi, da li ima mogućnosti za dodatne izvore popunjavanja budžeta? Možda je i neko od šire porodice spreman da priskoči sa izvesnom sumom. Ako ste već podizali gotovinski kredit koji i dalje otplaćujete, gledajte postoji li šansa za njegovo prevremeno isplaćivanje, ili za objedinjavanje. Dodatna opterećenja su gadan teret u kombinaciji sa mesečnim obavezama na koje ste pristali potpisujući obrazac u banci.

Ne ispuštajte iz glave činjenicu da morate da se u potpunosti informišete. Raspitajte se o uslovima kod različitih banaka (zaobilazite sve koje vam „vuku na grčki“). Kad sakupite sve podatke, sasvim lako i jednostavno ćete moći da sastavite svoj plan otplate kredita. Naime, koristeći proračun (stambeni krediti kalkulator) znaćete koju visinu mesečne rate za kredit može da podnese vaš budžet. Onda vam preostaje samo da pronađete odgovarajuću banku.

Da bi vam stambeni kredit bio odobren, potrebno je da obezbedite učešće čiji procenat varira od banke do banke (5-20 odsto). Pored toga, stambeni kredit možete osigurati kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita (NKOSK), što će vam smanjiti kamatu i pojeftiniti kredit. Kamate su promenljive i sastoje se od EURIBORA ili LIBORA, zavisno od valute za koju je vezan kredit i fiksnog dela izraženog u procentima. Stambeni krediti su uglavnom indeksirani valutnom klauzulom pri čemu se isplata i otplata kredita vrši u dinarima ali se mesečne obaveze usklađuju sa kursom valute za koju je kredit vezan. Neke banke ovu vrstu kredita usklađuju sa rastom cena na malo tj. sa inflacijom. (Izvor: NBS)

Opet pomenuti Džarmuš-film je „Put samuraja“ (ili to beše iz knjige Hagakure, nisam sigurna, nisam ja baš sve zapamtila šta je Đorđe pričao! Guglajte sami). Po rečima starine, čovek bi trebalo da donese odluku u vremenu od sedam dahova. Gospodar Takanobu kaže: „Ako je rasuđivanje dugo, pokvariće se“.

Sedam dahova je onako baš taman da odlučite i stavite potpis na kredit ako ste pripremu odradili valjano.

I nije to privilegija Istočnjaka, budista ili zenista, ekscentričnih Japanaca ili mističnih samuraja. Odlaganje donošenja odluka nije srpski usud, nije nam niko „nabacio kletvu“ da se vazda nešto promišljamo, premišljamo i dvoumimo. Devetu rundu pregovora sami tražimo. A da smo pripremu uradili dobro, verovatno ne bismo morali da gutamao žabe.

Uostalom, naši ljudi nikuda ne žure „jer sam život žuri“. Od nevolje stvaraju vrlinu a ludost im je mera. Stambeni krediti i kalkulator koji im unapred određuje mesečna zaduženja mogu bar malo da ubrzaju vaganje i odlučivanje prilikom zaduživanja. Za početak dosta.

Publikovano: 12.04.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check