Krediti za stanove

Krediti za stanove, kao i bilo koje drugo investiranje u nekretnine, je poslovanje koje ima dobre šanse da u Srbiji krene po zlu. Da li će tako i biti, u dobroj meri zavisi od naših izbora

Krediti za stanove

Manite se ćorava posla, ne ubeđujte mene da je život sudbina, ja kažem da je izbor, da čovek živi onako kako hoće. Krediti za stanove su dobra stvar ali banke ih ne daju zato što žele nekome da nešto „učine“. Bankari su trgovci koji o svom proizvodu govore sve najlepše, a spoznavanje njegovih mana je sastavni deo našeg izbora. A krediti za stanove imaju mana, fakat. A investiranje u nekretnine je izbor koji neretko krene kako ne treba i to ne samo kod nas već i u neposrednom nam komšiliku ili čak u dalekoj Rusiji i još daljoj nam Kini.

Nagli ekonomski razvoj Kine poslednjih godina je stvorio bogatu srednju klasu koja je ulaganje u nekretnine smatrala sigurnijom investicijom od štednje u bankama (podsećamo da je Kinezima investiranje u inostranstvo zakonom zabranjeno).To je godinama bio dobar poslovni potez, jer su cene stanova i iznajmljivanja višekratno rasle pa se došlo u situaciju da stanovi u kineskim gradovima prosečno koštaju oko 100 hiljada dolara, što je cena nepristupačna za većinu Kineza koji napuštaju sela u potrazi za zaposlenjem. Upravo zato je širom zemlje niklo mnogo „gradova duhova“-ekspresno sazidanih gradova punih neprodatih stanova. Stručnjaci kažu da kinesko tržište nekretnina čeka već viđen scenario pucanja mehura od sapunice koji sledi nakon građevinskog buma. (Izvor: RTS)

No, nije ovo što se dešava Kinezima nikakva novina, slične stvari se dešavaju širom zemaljske kugle. I zaista mislim „slične stvari“.

A pro po zabrane investiranja u inostranstvo: prema novom ukazu o borbi protiv korupcije koji je doneo ruski predsednik Vladimir Putin, svi političari su obavezni da do 1. juna zatvore račune u stranim bankama, i da prodaju imovinu van Rusije.

Posledice ovog akta osetiće se i u našem komšiliku. Naime, tokom investicionog buma u Crnoj Gori, pored ruskih biznismena, nekretnine su kupovali i brojni političari. Oni su ubedljivo prvi na crnogorskoj listi vlasništva stranaca, i to s portfeljem od oko 150 hiljada stambeno-poslovnih kvadrata i više od 300 hektara zemljišta (Izvor:Dan).

S druge strane, pomenuti investicioni bum se u Hrvatskoj manifestovao tako što su masovno uzimani krediti za stanove u švajcarskim francima ( podiglo ih je čak 100 hiljada građana ). Ukupno zaduženje iznosi između tri i pet milijardi evra a rešenje za njihovu otplatu se još uvek traži.

U Srbiji su banke plasirale oko 134 milijarde dinara sa zaštitnom klauzulom u švajcarskim francima. U isto vreme su pozajmile oko 30 milijardi dinara u švajcarskim francima što bi reklo da su se banke kockale sa kursom švajcarskog franka u iznosu preko sto milijardi dinara. Ova kocka se isplatila. (Izvor: Saša Radulović)

Kako stoji Kina sa zelenašenjem?

Već pominjanji građevinski bum, u Srbiji se ogledao kroz bespravnu gradnju (najintenzivnije izraženo u beogradskom prigradskom naselju Kaluđerica, najvećem „divljem“ gradiću u Evropi). Aktuelna vlada je rešenje za ovaj problem pronašla u upisu prava svojine u katastar. Po novom zakonu, to se može obaviti i na osnovu potvrde izdate u mesnoj zajednici da je objekat podignut pre 11. septembra 2009.godine što otvara prostor za korupciju prilikom izdavanja takvih potvrda s obzirom na to da mesne zajednice nemaju obavezu da vode takvu evidenciju.

Kako stoji Kina s korupcijom?

Mi generalno ne važimo za narod koji ide u korak s vremenom kad su bitne stvari u pitanju. Kamo sreće da su nas zaobišle i ideje da ćemo do krova nad glavom doći bespravnim zidanjem, ili da smo posumnjali u evidentnu razliku u vrednosti koju su imali krediti za stanove indeksirani u švajcarskim francima u odnosu na one u evrima. Da smo tada napravili drugačiji izbor ne bismo sada kukali nad vazda nam namenjenom težačkom sudbinom svojom.

Publikovano: 15.04.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check