Lokali Beograd

Lokali u Beogradu - Cinjenice, spekulacije i ostalo!

Lokali Beograd

Svakako je poznato da je cena kvadratnog metra lokala uvek visa od metra obicnog prestora za stanovanje jer je taj prostor procenjen kao pogodan i sto se tice prostorija i sto se tice same lokacije u gradu.

Koriste se za ogranizovanje manjeg poslovnog prostora tj raznih usluznih delatnosti frizerskih i kozmetickih salona,restorana

,kafica,nocnih klubova,banaka,i raznih trgovinskih radnji.

Cena lokala zavisi i od toga da li se nalazi medju drugim lokalima koji imaju veliku posecenost jer to svakako povecava mogucnost prometa vaseg prostora. Jedna od najpopularnijih lokacija kad su lokali u pitanju je Vračar, a činjenica da je u pitanju centar grada i blizina drugih posećenih lokala i velika frekventnost stanovništva, još ako vam se lokal nalazi blizu nekog od velikog broja restorana u Beogradu na Vračaru

, to je pun pogodak, kao i lokali u najbolje posecenim trznim centrima koji su veoma skupi jer se predpostavlja isplativost njihovog rentiranja.

Ranijih godina to su bili City Passage i Milenijum a sada su to Delta City i trzni centar Usce.Zavisno od namene potrebne su odredjene osobine lokala kao sto je video nadzor i sigurnosni alarm ili sistem protiv pozara, a vecini lokala je neophodan mokri cvor koji je za vecinu delatnosti zakonom propisano neophodno imati u poslovnom prostoru u kome borave radnici duze od nekoliko sati.

Pri potpisivanju ugovora o iznajmljivanju uvek proveriti da li su prostorije registrovane kao lokal jer u suprotnom cena mora da bude znatno niza.Cena se uvek odredjuje po metru kvadratnom a vrlo retko ukupno i odprilike. Lokali u Beogradu su u jugoistocnoj Evropi na cak drugom mestu po visini cenai isnose 150eura po metru kvadratnom odmah posle Atine gde je metar 235eura.

Beograd je takodje na drugom mestu po ceni lokala u trznim centrima i poredjenja radi dulplo je skuplji od Zagreba.Ovakav odnos cena pripisuje se manjku lokala u odnosu na broj stanovnika.Postoji detaljan plan i program za tekucu i narednu godinu po kome ce broj lokala u Beogradu sigurno biti dosta uvecan sto ce svi se nadaju rezultirati padom cena.Paradoks je da iako u manjku sa prstorom mnogi lokali ostaju prazni upravo zbog bezobrazno visokih cena.

Drugi razlog za prazne lokale je zaostavstina devedesetih godina poznatija kao reketiranje.Prinudno placanje zastite odgovorilo je mnoge ljude u odredjenim naseljima od iznajmljivanja jer je odbijanje istog uvek rezultiralo obijanjem i demoliranjem prostora.

Neki od poslovnica u samom centru koji vec godinama iznajmljuju lokale koji su u drzavnom vlasnistvu nemaju nameru da ih napustaju jer su izdavani ispod svake cene pa se cak nadaju mogucnosti odkupa ako dodje do privatizacije tih prostorija.Cesto se spekulise o dogovoru tih firmi i drzavnih organa sto i ne deluje toliko nemoguce obzirom na navedene cinjenice.

Zakljucak je da je generalno poslovanje u iznajmljenom lokalu u gradu Beogradu u jednoj vrsti krize. Za vise informacija posetite sekciju lokali Beograd ili posetite deo sajta izdavanje poslovnog prostora.

Publikovano: 3.02.2017.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check