Stambeni krediti za mlade

Kad su u pitanju subvencionisani stambeni krediti za mlade, izbor nekretnina je sužen, a neretko su cene veće. Kod redovnih kredita se može kupiti i stariji stan koji je uknjižen, i koji čak i pored zahtevanih ulaganja, za nižu cenu nosi više kvadrata.

Stambeni krediti za mlade

Tekuća godina je donela značajnije povećanje broja građana koji uzimaju stambene kredite (i državno subvencionisane i komercijalne). Naime, država je obezbedila za petinu više subvencija nego u 2012. Međutim, to i dalje čini tri puta manju ponudu od tražnje tj. broja zainteresovanih građana:samo na početku ove godine je odobreno 20 odsto više komercijalnih kredita nego u istom periodu lane.

Na ovakvo stanje dobrim delom utiče podatak da su cene stanova novogradnje u Srbiji pale za 12 odsto u odnosu na prošlu godinu. U trenucima kad visina prosečne potrošačke korpe raste a cena radnog sata stagnira, informacija da cena nečega opada automatski privlači svačiju pažnju. Kad se radi o bitnom „proizvodu“ kao što je krov nad glavom, pažnja će nam se utrostručiti. Iako Republički zavod za statistiku kaže da je cena novoizgrađenih stanova opala za dva odsto, kad se u obzir uzmu promene kursa evra, dođe se do cifre od 12 odsto.

Većina onih koji kupuju stanove nisu keš kupci već korisnici neke vrste kredita. Stambeni krediti za mlade su način da se dođe do vlasništva nad nekretninom za one koji imaju želju, kaže slogan jedne od domaćih banaka. Ostvarivanje ove želje ne ide baš lako, stoga dolazak do stana potpomaže država kroz finansiranje učešća u stambenom kreditu. Stvanost nije nikako ružičasta: jako mali broj mladih ispitanika je uspeo da dobije subvencionisani stambeni kredit dok se svi ostali oslanjaju na sredstva koja imaju i koja im daju roditelji. Ovaj podatak samo potvrđuje da bankarski sistem u Srbiji važi za jedan od opreznijih, sa strogim propisima. Da pažljivo razmatraju kome dati novac, banke su naučile iz kreditiranja državnih preduzeća koja najviše kasne s otplatom rata. U isto vreme, građani Srbije su u proseku zaduženi 791 evro, od čega najveći deo odlazi na stambene kredite (Hrvati i Slovenci duguju od četiri do pet hiljada evra).

Subvencionisani stambeni krediti za mlade bračne parove se odobravaju sa rokom otplate do 25 godina, uz učešće od 30 odsto od kojih država obezbeđuje 20 odsto iz budžeta, a 10 odsto kredita sam korisnik. Kamatna stopa je oko sedam odsto na godišnjem nivou. Krediti su namenjeni građanima Republike Srbije do 45 godina starosti, koji nemaju rešeno stambeno pitanje i nemaju stambeni kredit u korišćenju. Maksimalni iznos kredita je 100.000 evra u dinarskoj protivvrednosti. Zanimljivo je da u Hrvatskoj npr. kategorija mladih obuhvata granicu do 40 godina.

Za obezbeđenje kredita, pa i stambenih kredita za mlade, se uzima hipoteka prvog reda na nekretnini koja je predmet kupovine ili na nekoj drugoj nekretnini, polisa osiguranja na građevinsku vrednost nekretnine koja je predmet hipoteke, i blanko sopstvena menica potpisana od strane korisnika kredita.

Važan uslov je da se kupljena nekretnina ne sme izdavati do potpunog izmirenja kredita, niti prodati u narednih pet godina, jer se u suprotnom, kredit mora izmiriti u potpunosti.

Trik je takođe i u tome što kod subvencionisanih kredita (u konkretnom slučaju kod stambenih kredita za mlade) postoji manji izbor stanova, jer se oni odnose samo na novogradnju i to u određenoj fazi (mora biti završeno 80 odsto radova). Uslov je i da investitor ima potpunu dokumentaciju i dobru volju da čeka na isplatu kredita, jer je stvarnost pokazala da isplata subvencionisanog kredita traje duže od redovnog (prošle godine se čekalo i šest meseci, a redovan kredit ne duže od dva meseca). Izbor otežava i to što većinu povoljnih stanova, naročito jednosobnih ili onih manje kvadrature, investitori prodaju i pre nego što u izgradnji stignu do zahtevane faze.

Publikovano: 19.04.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check