Povoljni stambeni krediti

Ma koliko bili povoljni stambeni krediti, njihovo servisiranje je sve teže i teže. S novčanim infuzijama zaduženima često priskaču u pomoć penzioneri iz porodice. Oni imaju „sigurna primanja“ pa se lako odlučuju na zaduživanje pominjući stalno zlatna vremena kad stanovi nisu kupovani već dobijani od države

Povoljni stambeni krediti

Pripadam „izgubljenoj generaciji“. Nisam vlasnik članske karte, nemam ni pristupnicu, nisam ni od koga vrbovana al’ eto, po svim parametrima, ja sam jedna od izgubljene generacije. Po domaćim i stranim stručnjacima, život mi je neopisivo teži od onog koji su imali moji roditelji. Život u sređenoj državi i blagostanju je nešto o čemu sam samo slušala setne priče (dok su druga deca imala sreće da im pred spavanje čitaju bajke za laku noć, al’ zavist je greh, pa ćutim o tome...)

Srećni socijalizam je imao jasno definisane korake u životu mladog čoveka: sve regularno i redovno, po planu, sveuredno-treba samo završiti školu (ne insistira se na fakultetu), odmah se dobije posao, njega automatski prati useljenje u stan (dobije se od države ili se dobije neki od izuzetno povoljnih stambenih kredita), penziono, zdravstveno i sigurna plata.

Ja imam samo izazove, kažu lepo vaspitani stručnjaci domaći i strani. Ja imam samo problemčine, kažem ja: gde i kako naći posao, kako doživeti penziju dok se granice životnog doba pomeraju li pomeraju, kako izdržavati porodicu, kako doći do stana?

Dakle, pogodnosti kapitalizma su nam nametnute, ni tranzicija nas nije usrećila, naprotiv. Moja generacija je prva posle Drugog svetskog rata koja živi gore od svojih roditelja. Da se razumemo, nije to laka pozicija ni za roditelje. Ma koliko povoljni stambeni krediti bili, ravno naučnoj fantastici je danas obezbediti novac za život i za kreditnu ratu. Sve češće rešenje je penzionerski kredit koji je, po ocenama banaka, najbolji bankarski proizvod. Tako penzioneri, bilo da su roditelji ili babe i dede mladima koji su zaduženi stambenim kreditom, deo svojih ionako skromnih primanja, troše na otplatu paprenih kredita podignutih za dolazak do krova nad glavama njihovih naslednika. Inače, penzioneri su najbolji klijenti jer najredovnije plaćaju svoje obligacionim odnosom preuzete obaveze (i pored ogromne kamate od 23 odsto).

Povoljni stambeni krediti nisu usud baš za sve. Da postoje i druga rešenja, potvrdiće informativna poreska prijava za one koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara. Iako je samo 174 građana prijavilo vredniju imovinu, biće tu mnogo posla za inspektore jer je nesumnjivo da je samo u glavnom gradu nekoliko puta više skupljih nekretnina. Možda su dobijene od države kroz stambene fondove za vreme socijalizma. A možda i nisu. U ovom trenutku na prodaju je najmanje 500 kuća za koje njihovi vlasnici traže više od 350.000 evra, a još toliko je stanova, parcela i poslovnih objekata.

Za neke druge, do stana se može doći vrlo brzo: svađajući se, vređajući, glumatarajući, ili skidajući se pred kamerama. Pogodili ste: učestvujući u nekom od rijaliti programa u Srbiji.
Dovoljno je samo nekoliko nedelja nasuprot tridesetak godina koliko obični smrtnici otplaćuju prosečni, ma koliko da je povoljni, stambeni kredit. Ako budu živeli od fotosinteze, možda uspeju i da skrate rok. Ali, čak i da ne troše ništa na jelo i piće, potrajaće dok ne zarade 50 hiljada eura. Stoga, trk u rijaliti!

Moja „izgubljena generacija“ nema sreće, pa to ti je. Sve je izvesnije da bolje, jeftinije ili kako god da se zovu povoljni stambeni krediti, mi nećemo doživeti. Jednostavno, nema prostora da stambeni krediti kod nas budu jeftiniji jer su i naše kamate na evropskom nivou:od pet odsto. Za pojeftinjenje je nužna inflacija od jedan do dva odsto godišnje, i obavezna rezerva banaka od pet odsto. Nivo loših kredita bismo takođe morali da svedemo na evropskih pet odsto (sada je takvih kredita u privredi skoro petina ukupnih). Još bi i referentna kamata NBS-a bi morala da se snizi sa 11,75 odsto bar na polovinu.

Ne zna se koji je uslov teži pa su nam, ovi aktuelni krediti, oni najbolji.

Publikovano: 22.04.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check