Ponuda stanova

Prodaja (pa i ponuda stanova) u Americi je na najvećem nivou još od 2008.godine. Raste broj izgrađenih stambenih blokova koji se sasvim dobro prodaju. Ponuda stanova u Srbiji, u isto vreme, je sve veća a kupaca je sve manje

Ponuda stanova

Imamo mi stanova al’ nemamo ljudi. I, ma koliko nam doživljaji i jednih i drugih bili različiti, složićemo se da su nam ovi prvi u suficitu a, da nam ovih drugih manjka. Šta je to što ponuda stanova mora da poseduje kako bi se jedna odabrana nekretnina nazvala adekvatnim stanom, skoro da je univerzalno-parametri su nam, uglavnom, isti po tom pitanju. Finese mogu nastati tek ako očekujemo ekstra kvalitet, vanstandardnu ponudu, ali to su izuzetni slučajevi za ljude dubokog džepa kakva većina Srba nije.

Koje osobine moramo da prepoznamo kod jedne osobe kako bismo se složili da je ona „ljud“ iliti čovek? Zbog čega ih viđamo samo u ekstremnim situacijama? Zašto je neljudsko ponašanje postalo mediokritetsko a ono kvalitetno, čovečansko, nešto što nas izuje iz cipela kad ga opazimo? Kakvim to, onda, čini nas same?

A opet, ako se držimo tačno onog napisanog u prvoj rečenici da „nemamo ljudi“-pa, i nemamo. Treba li da vas podsećam na belu kugu, opadanje nataliteta, smanjenje broja stanovnika adekvatno nestanku jednog malog grada svake godine? A stanovi se zidaju i zidaju...Agencije za izdavanje stanova u Beogradu danas, u proseku, imaju na lageru po hiljadu stanova u ponudi.

Jedna zanimljiva računica kaže da će cena još padati dole kad na tržište izađu gotove zgrade u naseljima Stepa Stepanović i Dr Ivan Ribar. Jednostavno je: ponuda stanova se povećava za 4-5000 novoizgrađenih, koji onda oslobađaju isto toliko stanova koji se trenutno iznajmljuju pa, automatski, i cena iznajmljivanja pada. Principom spojenih sudova, veliki broj vlasnika stanova će onda hteti da prodaju svoje nekretnine (da im ne bi zvrjale prazne) i tako spustiti cenu stanova. Ovi državnograđeni stanovi će pokrenuti tržište i prodrmati one koji drže visoke cene i svesti ih na niži nivo. Jer, zaista, logičnije ne može biti: ako su novoizgrađeni stanovi u pomenutim naseljima 1200 evra po kvadratu onda, stanovi zidani ranije, nužno moraju biti manje cene od toga!

Ako uzmemo u obzir da se ekonomska kriza najpre osetila u američkom građevinskom sektoru, onda su prvi simptomi njegovog oporavka dovoljan pokazatelj da će i kod nas svanuti sunce. Ubrzo. Nek Amerikanci povuku nogu.

Protekle decenije zapošljavanje u SAD-u održavano je zidanjem stanova - podržanom niskim kamatnim stopama i nemarnom deregulacijom - sve dok balon nije pukao. Šta je posle bilo, sve znamo. I sve smo osetili.

Prodaja bilo koje vrste nekretnina i stambenih jedinica u Sjedinjenim Državama na najvišem je nivou od 2008. godine. Tome je uveliko doprineo rast stanarina a još značajniji iskorak je napravljen zahvaljujući gradnji porodičnih stambenih blokova koji su uneli pozitivnu pometnju kad je ponuda stanova u pitanju. Kao rezultat svega toga dolazi statistički podatak da je trenutno u SAD-u najbolja prodaja stanova još od 2008.godine. Poslednji podaci pokazuju da potražnja godišnje iznosi više od milion stanova dok je gradnja (pa i potražnja) kuća u padu. Tržište nekretnina je, svakako, dobra prilika za oporavak ekonomije jer stanogradnja doprinosi nacionalnom ekonomskom rastu što se i desilo prvi put nakon 2005.godine. Kako to izgleda u praksi? Naime, građevina povlači dva direktna i tri indirektna radna mesta kroz prodaju i finansijski servis. Jednostavno, stanogradnja podstiče prodaju jer kad se ljudi presele, oni i kupuju stvari za novi dom što donosi profit velikim trgovinskim lancima (Izvor: Al Jazeera Balkan). Ekonomska dobit se umnožava.

No, da li je Amerikance briga za kvalitet ljudi? Ni o kvalitetu ponude stanova ne razmišljaju mnogo, to su i onako privremene i promenljive kategorije a ekonomska dobit je konstanta. I potpuno su u pravu.

Publikovano: 24.04.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check