Kredit za stan

Ako imate kredit za stan ili bilo koji drugi kredit koji otplaćujete, onda svakako saosećate sa državom Srbijom. Znate kako je biti bančin sužanj. Verovatno i vi sanjate ili delate na sve načine kako biste što više zaradili i eventualno, što ranije otplatili svoje zaduženje.

Kredit za stan

Onda ste s razumevanjem i odobravanjem pratili prošlonedeljne aktivnosti Min Fin Dinkića po čijem nalogu je Vlada odlučila da otplati polovinu duga Londonskom klubu poverilaca od oko 400 miliona dolara. Jednostavno, zadužili smo se po nižoj kamati da bi refinansirali i otplatili skuplji kredit. Ovako će nam u budžetu ostati više od milijardu dinara koje bismo potrošili na račun kamate. Domaćinski, kućevan i čuvaran potez. Da naslednicima ne ostavljamo svoj dug.

Ne znam kakvi su bili uslovi Londonskog kluba pod kojima smo se kvalifikovali za dobijanje njihovog kredita. Nešto nisam ubeđena u njihovu povoljnost, pre će biti da bolje ponude i drugog izlaza i nismo imali. A da su i oni zalazili u sitna crevca, štošta bi o nama saznali pa bi se možda i predomislili.

Jer, svega ima na ovom svetu. Npr.ima Nemaca. Nemci su vazda dosledni u preciznosti. Tako je proteklih godina kod njih zabeležen trend osnivanja kompanija specijalizovanih za prikupljanje podataka o građanima i za ocenu njihove kreditne sposobnosti. Ciljano špijuniranje, dakle. Ove namenske firme se služe, između ostalog, i metodom "geoscoringa" – rasuđivanje uz pomoć komšiluka tj. ako već ne raspolažu podacima o određenoj osobi, onda njegovu kreditnu sposobnost procenjuju u odnosu na mesto stanovanja. Ne zgrožavajte se odmah, zapravo ima smisla i jednostavno je.

Ako je reč o "dobrom" komšiluku gde ljudi plaćaju račune na vreme, ocena je pozitivna i na korak ste bliži odobravanju kredita. Međutim, ako je komšiluk označen kao "loš", odnosno, ako građani nisu uredni u plaćanju računa, isto se pretpostavlja i za osobu čija se kreditna sposobnost ocenjuje. S kim si, takav si.

Da ovo nije prazna priča, govori materijal nemačke televizije koja je dokumentovala nekoliko slučajeva uskraćivanja kreditnih kartica ili određenih proizvoda građanima koji su želeli da kupuju preko Interneta zato što su ocenjeni kao osobe koje žive u "lošem" komšiluku.

No, ipak nije sve tako lako. Nemački Rodoljub Šabić iliti čelnik njihove agencije za zaštitu podataka Peter Šar je rekao da je ocenjivanje kreditne sposobnosti isključivo na osnovu mesta stanovanja zapravo zabranjeno od 2011. godine. Pominje i diskriminaciju. Kompanije koje ocenjuju kreditnu sposobnost građana, pak, govore da nemaju nikakve podatke o njima osim adrese, imena i godina. Situacija „moja reč protiv vaše“ biće rešena nekim novim zakonom.

Najuspešnija i najangažovanija firma za procenu kreditne sposobnosti građana je Schufa. Ona prikuplja podatke svih banaka o kreditnim karticama, hipotekama i zajmovima i objedinjuje ih sa plaćenim računima za komunalne usluge i parking, i sa plaćenim kaznama za, na primer, prebrzu vožnju, i pokrenutim postupcima ličnog bankrota. Tako danas, ne samo što banke proveravaju svoje potencijalne klijente koji apliciraju za kredit za stan, već i nemački stanodavci prilikom izdavanja stana traže od kandidata „Schufinu ocenu“.

Pored kompanije Schufa, koja je najveća i raspolaže podacima o 65.000.000 Nemaca, postoje i više desetina manjih firmi. One su podjednako efikasne ali manje naplaćuju procenu kreditne sposobnosti pa su atraktivnije za trgovce i manje banke.

Dakle, ma koliko da ste precizni, odgovorni ili vredni, bilo da živite u Nemačkoj ili Srbiji, i da vam je život prošao u poštenom, savesnom radu i iščekivanju svetlije budućnosti, svojoj deci ili unucima nećete moći da u amanet ostavite krov nad glavom bez da podignete kredit za stan. Ušteđevine nema a sve ja manje i prilike da je zaradite. Zato nek vas ne čudi što ćete proći kroz iglene uši i detaljne preglede dok konačno ne dobijete taj toliko željeni ugovor sa bankom koji kaže da ste nešto stekli. Ili da hoćete, za jedno tridesetak godina redovnog otplaćivanja.

Izvor: Business.hr

Publikovano: 6.05.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check