Agencije za nekretnine Novi Sad

Agencije za nekretnine u Novom Sadu su složne: ponuda stanova u Novom Sadu u najboljim kvartovima, na primer u okolini Radničke ulice, u blizini keja i Limana 1, smanjena je tako da su tu cene najviše.

Agencije za nekretnine Novi Sad

Novi Sad deli sudbinu ostalih srpskih gradova- mlađa populacija je ograničena sumom novca kojom raspolaže i zato traži manje stanove a njih je u ponudi vrlo malo. Primetno je da jedan broj Novosađana koji je trenutno u inostranstvu, želi da se vrati u svoj grad pa uglavnom žele veće stanove u blizini keja ili u starijim zgradama koje imaju lepe fasade i uređene ulaze. Kuće i salaši se sve ređe traže. Sa druge strane, raste broj vlasnika koji, jednostavno, odustaju od prodaje već izdaju svoje nekretnine. A kupovina stana u novogradnji je, i dalje, rizična.

„Sreća je sve ono što nije nesreća“ glasilo bi tumačenje jedne rečenice objavljene prošlog meseca na sajtu B92 u tekstu koji govori o hiljadama prevarenih stanara u Novom Sadu: „Dobra vest je da je smanjenje potražnje stanova pre nekoliko godina smanjilo i broj prevara“.O, Džizis, Device Marijo i svi sveci...

Nekako ovako: kad već nema neočekivane sile koja se javlja i spašava stvar u poslednjem trenutku, ono bar da se pritajimo i ne izazivamo loše događaje. Jer, oni su neminovni. Ja moram (MORAM) da ponovim:smanjenje potražnje stanova je smanjilo i broj prevara prilikom njihove kupovine. Nije tu država (Državni Vrh) ništa uradila, organi reda, inspekcije, kontrole i komisije, čak ni Registar investitora. Jeste, sećamo se svi da je grad uzeo/dobio novac iz fondova EU (oko 30 miliona dinara) kako bi Novi Sad imao bele i crne liste onih kojima bi trebalo, ili ne bi trebalo, ukazati poverenje i novac. Ovaj registar danas imaju sve agencije za nekretnine u Novom Sadu ali, čini se da nije poslužio svrsi.

I, zaista, šta treba da se desi pa da se osvestimo? Da nas lupi po glavi? Ili, pak, po džepu? Što nikako da počnemo da učimo na tuđim greškama? Život na ovim prostorima nas temeljno pripremao za najgore ali, kad ćemo da uzvratimo udarac?

Iz 2011.godine je tekst iz Pressa koji kaže da su kupci stanova u Novom Sadu ojađeni za dva miliona evra tj. da ukupna šteta zbog mahinacija građevinskih investitora samo u 2010.godini iznosi 212,5 miliona dinara! Policija je kontrolisala rad 24 kompanije i fizičkih lica koji su bili investitori za više od 30 objekata nakon čega je podneto 18 krivičnih prijava protiv ukupno 25 osoba (od čega ih je 11 investitora) za 35 raznih krivičnih dela. Prema podacima policije, na taj način prevareno je 107 kupaca, ali se pretpostavlja da je taj broj znatno veći, pošto mnogi nisu prijavili prevaru.

Ipak, odgovornost nikako nije jednosmerna: krivične prijave su podnete i protiv jednog advokata i jedne agencije za nekretnine iz Novog Sada. Iako su imena osumnjičenih javno objavljena (a i da nisu, nije Novi Sad baš toliki grad, saznalo bi se, svakako) i premda se mislilo da je to samo trenutno uzimanje maha velikog lopovluka, ni danas nije bolja situacija. U Udruženju prevarenih kupaca nekretnina mišljenja su da je pravda u njihovom slučaju nedostižna. Protiv mnogih investitora su prikupljeni brojni dokazi i svedoci ali istraga još nije pokrenuta. Više hiljada ljudi su svoje stanove isplatili u celosti ali se nikada neće useliti u njih, Udruženje ih je pobrojalo oko tri hiljade.

Ali, opet, koliki maler moraš da budeš, ili...Tri puta. Ne znam, cenite sami-iz ranije pomenutog teksta na sajtu B92:“ Jedna Novosađanka je ostala bez tri stana i oko 100.000 evra. Trojica investitora su je prevarila i sada, pet godina kasnije, živi u strahu i iznajmljenom stanu.

-Plašim ih se jako i ne smem da preduzimam nikakve ozbiljnije sankcije. Čak sam čula da mogu moja deca i unuci da nestanu. Ništa ja nemam, ni dinara, sve sam dala, a ništa od njih dobila nisam- kaže prevarena Novosađanka. “

Izvor: Press, B92

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check