Subvencionisani krediti za stan

Iako se danas ne isplati gradnja kuće jer za mnogo manje novca možete da kupite gotovu, problem je doći do (čak i „mnogo manje“) keša. Kuća se etapno gradi a u Srba se tako i novac za gradnju nabavlja. Zato su najbrži načini dolaska do krova nad glavom, ipak, subvencionisani krediti za stan.

Subvencionisani krediti za stan

Sami da zidate stan u Beogradu nekako ne ide. Zgradu, pa možda bi i imalo smisla, bar onda stan ne bi bio levitirajući. A da li bi imalo para? Teško. Onda, bolje kuću da zidate. Omanju, onako, porodičnu. Niste vi alavi za pare već hoćete mesto za život koje ćete zvati svojim. Pa, koliko bi to koštalo?

Računica je sledeća: ako se plac kupuje od države, prema proceni Poreske uprave, kvadrat zemljišta na nešto boljim lokacijama, na primer na 15 kilometara od centra grada u selu Rakovica, košta oko 4.600 dinara. Za četiri ara (prosečnih i dovoljnih) potrebno je izdvojiti 1.840.000 dinara. Naselje Rakovica se nalazi u petoj gradskoj zoni gde po kvadratu kuće treba platiti naknadu za uređenje zemljišta od 6.739 dinara. Za 100 kvadrata to iznosi 673.900 dinara uz mogućnost da, ako se plati odjednom, taj iznos bude prepolovljen, ali se većina investitora ipak odlučuje na rate. Motivi odluke su više nego jasni. Sama izgradnja doma od 100 kvadrata sa ugrađenim materijalom košta oko 5,5 miliona dinara. Na ostale takse, projekte, saglasnosti, priključke treba izdvojiti još oko 150 evra po kvadratu što je ukupno dodatnih 1,6 miliona dinara. Brat-bratu, kada se podvuče crta, račun iznosi oko deset miliona dinara.

Podsećamo, subvencionisani krediti za stan se odobravaju do iznosa od 100.000 evra.

Trenutno je na tržištu više gotovih kuća iste kvadrature u tom naselju, sa istom površinom okućnice i urednim papirima se mogu naći za 60.000 do 70.000 evra (u zavisnosti od položaja zdanja i kvaliteta gradnje).

Zaključak je više nego jasan: građanima Srbije se trenutno, zbog paprene papirologije, više isplati da kupe kuću nego da je sami grade. Za izgradnju 100 kvadrata i četiri ara placa potrebno je 87.000 evra, a ista se nekretnina na tržištu nudi se za 70.000 evra. I, nije ovo izolovani slučaj karakterističan samo za pomenuto naselje. Investiciona vrednost kuće u okolini Beograda, u neseljima Beli Potok, Zuce, Ovča ili Jakovo, za oko 30 odsto premašuje tržišnu vrednost. (Izvor: Novi magazin)

Jeftiniji put do krova nad glavom trenutno je kupovina, a ne gradnja, jer su i građevinski materijali poskupeli tokom godine. Razlog su više cene energenata i rudne rente, što na kraju znači i veće izdatke na ime poreza.

Proizvođači materijala već duže imaju problem sa plasmanom svojih proizvoda, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Takođe, da bi se pokrenula proizvodnja, a time i punio budžet, porez za repromaterijal, koji se koristi isključivo za stambenu izgradnju, treba da se svede na razumnu meru. Nekada je bio četiri odsto, a sada je 20.(Izvor:Tanjug)

Međutim, u vezi sa porezima, duvaju vetrovi drugačiji od svođenja na razumnu meru. Doduše, najavljuju se i odjavljuju. Govoreno je da nove poreske mere podrazumevaju dodatno oporezivanje vlasnika čija druga nekretnina vredi više od 50.000 evra ali do toga neće doći. Ministarstvo finansija je zaključilo da bi taj porez pogodio i one kojima prvobitno nije bio namenjen i „izbio novac iz džepova onima koji ga imaju najmanje“.
No, pazite se, ima i drugačijih najava: zbog nagomilanih računa za kilovate, mogli bi da izgubite, ne daj bože, i krov nad glavom. Naime, iz Elektroprivrede Srbije kažu da će se ubuduće građanima, koji ni nakon sudskog spora ne isplate svoje obaveze za struju, dug „naplaćivati“ i od kuća, stanova i vikendica, umesto dosadašnje plenidbe automobila, televizora ili umetnina. (Izvor: Novosti)
Nekretnina kupljena subvencionisanim kreditom za stan ionako nije vaša dok ne isplatite poslednju ratu, ne brinite za otuđivanje.

Publikovano: 10.05.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check