Krediti za stan ne važe u Kompleksu Rajićeva

Raspituje li se Aštrom, najveća izraelska građevinska firma, za keš kredite, obilazi li banke, očekuje li da će kvadratne metre u šoping molu Rajićeva prodavati za gotovinu ili na odloženo?

Krediti za stan ne važe u Kompleksu Rajićeva

Nije slučajno što ćutimo o kompleksu u Rajićevoj, evo skoro tri dana. Nije nam namera ni da budemo generali nakon bitke a nešto mnogo ne polažemo ni u onu starinsku da je dan pametniji od večeri. Dakle, nismo čekali da se slegne prašina, da se ispucaju argumenti pa da mi ispadnemo najpametniji. Nije ovde na delu ni ona priča o aktivnoj ignoranciji jer, bogamu, u Srbiji mora (MORA!) da se ulaže u bolnice i biblioteke a ne u šoping molove! Probali smo jednom i taj populizam al’ biće da nam ne ide (vlasnici smo očiju druge boje). Al’ ***** (ovde dolazi lagana psovka), ni rezistentnost na glupost nismo razvili. Nama se čini da od tog posla zvanog šoping mol u Rajićevoj nema ništa. No, evo nas, presavili smo tabak pa da napišemo koju o famoznom kompleksu.

Nekad bila okretnica trola, danas ništa (šatro gradilište), sutra mesto za hotelsko-poslovni kompleks. A pre svega ovoga, nečije vlasništvo. Nije baš najjasnije dokle se dospelo s restitucijom i ko sve polaže pravo na pomenuti plac, otprilike jedan hektar veliki. Na ovom zemljištu se do 6.aprila 1941. godine nalazio hotel "Sprski kralj" a danas ga potražuju naslednici starih vlasnika, samo se o tome ne priča. Priča se o promotivnom spotu u 3D formatu koji je prepalavio internet a koji predočava izgled budućeg objekta.

Model arhitekata Vladimira i Milana Lojnice predviđa da će se tržni centar Rajićeva razvijati kao deo projekta mešovite namene koji će u drugoj fazi obuhvatati poslovni prostor i ekskluzivni hotel sa pet zvezdica. Tržni centar bi trebalo da ima tri podzemna parking nivoa sa oko 500 parking mesta i šest spratova maloprodajnog prostora za iznajmljivanje. U suterenu će biti izgrađen hipermarket i deo hotelskih sadržaja. Planirano je da se u drugoj i trećoj podzemnoj etaži nalazi depo Biblioteke grada. Mol će imati nekoliko pažljivo odabranih kafića i restorana, na svim nivoima, a najviše na trećem spratu odakle će se pružati pogled na stari deo grada.

Da građenje ovog objekta ima potencijal indijske serije, ali s preduslovom za hepi end (zar nisu sve sapunice takve?), nagovešteno je na prošlogodišnjem prestižnom MAPIC sajmu u Kanu kad je velelepni projekat promovisan. Još ranije, 2003.godine odavde je izmeštena okretnica trolejbusa a sam konkurs za arhitektonsko rešenje hotelsko-poslovnog centra je raspisan pre skoro 14 godina. Znači, tada je lansirana pilot epizoda a finalna će biti 2015.godine za kad firma ABD najavljuje kraj radova.

Gospodo, a kad će da počnu?!

Ma koliko da je finansijski jaka kompanija ABD d.o.o (osnivači izraelski Aštrom i beogradski Avital) nešto vremena je ipak neophodno da se podigne objekat od 15300 kvadratna metra. Da li i ovi graditelji dolaze i kako do kredita? Trebaju li im dugoročni krediti i pozajmice za zidanje? Kako će se, dakle, zidanje mola finansirati?

Šta je sa kočnicom u vidu otkrivenih arheoloških nalazišta na tom prostoru? Da li se stručnjaci slažu da je zaštita u vidu staklenog trotoara dovoljna?

Bez svake sumnje, lokacija je vrhunska: strog centar Beograda, u glavnoj pešačkoj ulici sa izuzetnom stopom protoka ljudi (400000 potencijalnih posetioca nedeljno) i sa izuzetnom vidljivošću iz Knez Mihajlove ulice. Hotelski deo (predviđeno je da zasluži pet zvezdica) predviđen je na strani ka Uzun Mirkovoj i Pariskoj ulici. U kompleks će ulaz biti moguć sa sve četiri strane, a na prostoru ka Knez Mihailovoj ulici biće izgrađen mali trg, tako da će se utopiti u šetačku zonu. I, zaista, model lepo izgleda. No, nama se čini da još jedno odlaganje (nikad zakazanog) početka gradnje kompleksa ne gine.

Biće da je ovaj projekat samo kupovina vremena, dodatnih godina, jer investitori nisu bili u stanju da podignu predviđeni hotel, pa sad traže rupe u zakonu kako bi zadržali lokaciju. I naravno, kako bi platili što manji porez na ružnoću tj. na neizgrađeno zemljište u centru grada.

Izvor: Beobuild, B92, eKapija

Publikovano: 14.05.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check