Stambeni kredit kalkulator

Kao što se stambeni kredit kalkulator koristi pre donošenja odluke o pozajmici od banke, isti princip bi mogli preneti i na prodaju zgrade Generalštaba i onda, razmatrajući prednosti i mane, doneti odluku šta učiniti sa ovim objektom

Stambeni kredit kalkulator

Generalštab je građen od 1956. do 1965. godine kao delo čuvenog srpskog arhitekte Nikole Dobrovića. Ovaj, po mnogo čemu jedinstven kompleks, čine dve zgrade na oba ugla raskrsnice Kneza Miloša i Nemanjine. Imao je 12.654 kvadrata u prvoj zgradi i još 36.581 kvadratna metra u drugoj. Zgrade su povezane tunelom ispod Nemanjine ulice. Tokom NATO agresije su bombardovane u dva navrata i tada im je naneta ozbiljna šteta za koju se nikako ne može reći da je nepopravljiva. 2005. godine je zgrada Generalštaba proglašena za spomenik kulture čime je njen položaj znatno usložen. Naime, status kulturno istorijskog dobra onemogućava rušenje i obavezuje vlasnika na nekakav vid rekonstrukcije.

Međutim, kako pronaći investitora koji je zainteresovan za konzervativnu obnovu umesto puke finansijske dobiti kad to ni država ne radi? Ministarstvo odbrane, koje je korisnik zdanja Generalštaba, nema novca za obnovu. Prodajom nekretnine koja nije u funkciji, država bi, kaže, rešila i ovaj i mnoge druge svoje probleme. Situacija je slična onoj kad stambeni kredit kalkulator pokaže šta sve morate u jednom mesecu da platite da biste, uglavnom nakon trideset godina, postali vlasnik nekretnine.

Bez sumnje se ovde radi o jednom najznačajnijih poduhvata srpske moderne arhitekture nadaleko poznatog po ekspresivnim kaskadnim formama i fasadi od robusnog kosjerićkog kamena mrkocrvene boje na koji naležu uglađene mermerne ploče sa ostrva Brač. Šezdesetih godina zgrada je predstavljala ogroman iskorak u nove predele arhitekture, ali i danas, čak i urušena i zapostavljena, zrači istu energiju. Iako ranjena ona dominira u gradskom pejsažu.

Neki drugi kažu da je ruglo, potencijalno leglo zmija i direktna opasnost za prolaznike zbog mogućih obrušavanja. Upravo se zagovornici ovog mišljenja najsrčanije zalažu za njegovu prodaju. Među zainteresovanim kupcima je najzvučnije ime šeika Muhameda bin Zajeda. Nakon što je on bacio oko na zgradu, sa namerom da tu sazida ekskluzivni hotel, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma predložilo je da se ovi objekti izbrišu iz registra kulturnih dobara. Praktično: ukidanje statusa bi potencijalnom investitoru odrešilo ruke da ga preuredi kako mu odgovara. Siptomatično je što je tek posle šeikove posete, inspekcija odlučila da zatraži hitan postupak sanacije.

Podsećamo, upravo je uvrštavanje u nacionalnu kulturnu baštinu imalo za cilj da se iz ruku komercijalno nastrojenih državnih službenika istrgne ovo zdanje velike vrednosti. Odluka o zaštiti podrazumeva da se lik Generalštaba, fasada i lice moraju vratiti u prvobitno, autentično stanje kako ga je arhitekta Nikola Dobrović osmislio. Pri tome je dozvoljeno menjati unutrašnjost i namenu zgrade. Međutim, cena obnove i rekonstrukcije prevazilazi okvir u kojem kupac može naći prostora za ostvarenje svog profita.

Kad bi se država latila obnove, mogla bi zdanje nameniti javnom dobru, kulturi, umetnosti, a jednu polovinu je čak moguće iznajmljivati na tržištu i od toga izdržavati deo na drugoj strani Nemanjine ulice gde su javni i nekomercijalni sadržaji. Čini se da to nije tako komplikovano i da je sasvim dostižno i održivo.

Stručna javnost je za raspisivanje međunarodnog konkursa na kome bi se razmotrila hibridna kompromisna rešenja, koja bi u potpunosti ispoštovala Dobrovićevu viziju pejzaža sa jedne i modernu funkcionalnost nove namene sa druge strane. Rušenje nikako ne vide kao prvu opciju.

Kad je prodavan Savezni MUP 2007. godine dobijeno je 30 miliona evra, a za Generalštab je moglo da se dobije dvostruko više, ako ne i 100 miliona evra zbog veličine placa i potencijalnog prostora za gradnju. U to vreme je bilo mnogo zainteresovanih investitora, a zbog krize na tržištu nekretnina, zgrada Generalštaba se danas procenjuje tek na 50 miliona evra.

Kao što stambeni kredit kalkulator ume da pokoleba buduće vlasnike nekretnina, jer im se u prvi mah dara učini veća od mere, ipak razložno sagledavanje problema iz svih uglova pokaže da su dugoročni ciljevi ipak oni presudniji.

Izvor: Beobuild, Novosti

Publikovano: 17.05.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check