Kredit za stan

Proleće je, vreme je promenljivo a u Srbiji sve isto: bitne stvari (povremeno i mestimično) nedostaju-osnovne životne namirnice, lekovi, poslovi, pristupačni krediti za stan

Kredit za stan

Svako malo u ovoj zemlji nešto nedostaje. Zafali nam mleka sa dozvoljenim nivoom aflatoksina, ulja i šećera nemonopolizovanih proizvođača, zimskih guma domaćeg porekla pred snežni talas, ev(a)ra pred očekivano poskupljenje, povoljnih kredita za stan. Iritantno je, znam, al’ svaki od ovih proizvoda je zamenljiv, doduše alternative su uvek skuplje, ali kad zagusti-ko te pita. Malo bogaradamo no se snađemo.

Međutim, ovih dana u državnim apotekama nestalo insulina. A njega, eto, ne možete da zamenite. I onda, po ko zna koji put, shvatite da na ovoj tački zemljine kugle nešto opasno nije u redu. O samoj situaciji nestašice insulina ne treba ni trošiti reči, suludo je raščlanjavati kako i zašto je do toga došlo, ali da se zapitamo zbog koga je dovde došlo. Zbog onih istih imena koja godinama vrte različite funkcije. Voljom naroda su izabrana ta imena na te funkcije. Naravoučenija nema, jer apsurdistanski narod ne uči ni na svojim, ni na tuđim greškama. Zaključka ima: sami smo krivi. Nego, šta ćemo s tim zaključkom kad nam je pamćenje kratko? Dokaz je pisanje Radoja Domanovića krajem XIX veka, „Stradija“:

„U jednoj staroj knjizi čitao sam čudnu priču, a vrag bi ga znao otkud meni ta knjiga iz nekog smešnog vremena, u kome je bilo mnogo slobodoumnih zakona, a nimalo slobode, držali se govori i pisale knjige o privredi, a niko ništa nije sejao, cela zemlja pretrpana moralnim poukama, a morala nije bilo, u svakoj kući pun tavan logika, a pameti nije bilo, na svakom koraku govorilo se o štednji i blagostanju zemlje, a rasipalo se na sve strane, i svaki zelenaš i nitkov mogao je sebi kupiti za nekoliko groša titulu “veliki narodni rodoljub” …

– Kažu da u toj zemlji ima dosta svinja.
– Zar je samo zbog svinja čuvena ta zemlja? – upitam začuđeno.
– Pa ima i budalaština mnogo, al’ to mene slabo zanima! – reče onaj hladnokrvno, i uze opet krpiti mreže.
Beše mi nejasan taj odgovor, te ga nanovo zapitam: – Kakve budalaštine?
– Svakojake – odgovori ovaj s nekom dosadom, i zevnu ravnodušno.
– Dakle, svinje i budalaštine?! Ni o čemu drugom nisi slušao?
– Sem svinja, vele da imaju mnogo ministara, koje u penziji, koje na raspoloženju, ali njih ne izvoze na stranu. Izvoze samo svinje.“

Pametnom je dovoljno jednom reći, a ni trista Domanovića ovde ne bi dovoljno glasno govorili.

Evo još nekih stvari za popis: malo-malo pa u ovoj zemlji zafali zdravog razuma. Mada, možda je ovo ipak hronična nestašica dok su sve ranije pomenute pojave periodičnog tipa... Trajno u Srbiji nedostaje zaposlenja (ove godine zabeleženo je 792.344 nezaposlenih na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, dok je njihov stvarni broj prešao milion), nedostaje fudbalskih uspeha (uspeha svake vrste), kulture, poštenih političara, agilnih direktora, uspešnih privatizacija, dobrih obrazovnih sistema, dobrih zalivnih sistema (sistema svake vrste)...Uf, ovo je eksponencijalan niz.

„Još malo pa nestalo“ je popularan (i produktivan) trgovački slogan korišćen obično pri rasprodajama, ili uzvikivan netremice pred zatvaranje pijaca i otvorenih tezgi. Vrlo delotvoran slogan, moramo da primetimo. Nisu ga koristile banke koje su odobravale subvencionisane kredite ali, i bez njega, pomenutog bankarskog proizvoda nikad dovoljno. Ista priča važi bez obzira da li je u pitanju kredit za poljoprivredu ili kredit za stan. Povoljnost im je bivala sasvim dovoljna reklama pa je broj prijavljenih svake godine premašivao nekoliko puta broj odobrenih zahteva. I subvencionisani krediti za unapređenje energetske efikasnosti su vrlo traženi ali Ministarstvo energetike tek treba da utvrdi način na koji će se tačno izdvajati sredstva za ovakve projekte.

Po nekim podacima, najveći iznos kredita (od kojih je kredit za stan najbrojnija kategorija) je odobrila Banka Inteza, pa Komercijalna, Prokredit, Sosijete Ženeral i Hipo Alpe Adrija banka. No, ne dajte se zavarati, nastupiće i nestašica kredita za stan.

Publikovano: 20.05.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check