Prodaja kuća

Kako prodati kuću po najboljim uslovima...

Prodaja kuća

Danas kada se razmišlja na temu prodaja kuće najčešći problemi se javljaju kada se pomene uknjiženost tj neuknjiženost objekata.

Svi smo itakako svesni da je u Srbiji na tržištu idalje daleko veći broj neuknjiženih kuća. Razlika pri prodaji za početak je u tome što npr neuknjiženu kuću ne možete staviti pod hipotekarni kredit stoga, takodje je ne možete ni kupiti kreditom preko banke ili preko firme.

Sama vrednost neuknjižene nekretnine time se ne gubi, niti je stoga treba izbegavati, jer je sam zakonodavac odredio da nema razlike izmedju uknjiženih i neuknjiženih nepokretnosti, a vlasništvo se dokazuje overom kupoprodajnog ugovora u sudu, ili nekim drugim pravosnažnim rešenjem, kao i upisom prava svojine u zemljišnim knjigama ili katastru nepokretnosti. Sve to naravno zavisi i od slučaja do slučaja, u smislu da se kuća uopšte može uknjižiti, odnosno ako za to postoje odgovarajući uslovi ili dokumentacija.

Ono što najviše zanima nekoga ko želi da kupi kuću je: lokacija, blizina grada/puta, bitnih institucijalnih objekata kao dom zdravlja, škola itd. Ipak najčešći problemi na tržištu su zapravo pitanja kanalizacije ili septičke jame, često i samog puta gde se nalazi kuća, pa i struje, telefona i ostalih neophodnih stvari bez kojih se normalan život danas ne može zamisliti.

Obilazak naselja i mesta po principu „od vrata do vrata“ prilično je zamoran i retko se isplati. Iziskuje jako mnogo strpljenja a sa sobom nosi i troškove. Stoga najbolji način za potragu nepokretnosti je i najčešći- preko interneta. Tu kupac lako može pronaći prodavca. Ipak na internetu postoje gomile lažnih sajtova, sa izmišljenim i vrlo naizgred primamljivim ponudama.

Budući kupac teško dolazi do pravog uvida u tržište a prodavac je utoliko manje uočljiv na istom. Kako onda prodati kuću? Kako izneti svoju ponudu tako da bude uočena na vreme? -posebno ako je vreme bitan faktor samom prodavcu. Verovatno ima koja knjiga na tu temu svrstana zajedno na polici sa ostalim „Uradi sam“ i „Kako zaraditi svoj prvi milion dolara“ knjigama, ali ne verujem da je i to mnogo korisno rešenje. Opet na internetu ima i gomila sajtova čiji saveti u uzglavlju najavljuju istu sadržinu kao i već pomenute knjige.

Na kraju saveti stručnih lica koja imaju dugi niz godina iskustva u prodaji nekretnina i posredništvu u istom možda koštaju više od same knjige pa čak i u izdanju tvrdih korica, ali verujem da prilično smanjuju glavobolju za početak. A što se tiče uspeha prodaje, na vama je uvek da osustanete i vratite se knjižari kao alternativi.

Za više informacija o konkretnoj ponudi posetite sekciju nekretnine oglasi.

Publikovano: 18.01.2011.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check