Montažne kuće cene

Kako mi je osoba koja beži od informacija ispričala sve što sam želela da znam o tome kako se kreću cene montažnih kuća

Montažne kuće cene

Veče večitog velikog derbija u Beogradu. Taksija ni za lek. Na poziv. Pod utiskom sam telefonskog razgovora sa Ivanom: ja sam ta koja mora da se raspita za montažne kuće i cene. Ipak, ja. Odšetam do taksi stanice, puna k’o oko. Kod prvog u nizu se okupili vozači, bistre politiku, ili razrađuju taktiku za utakmicu, pomislim. Kasnije saznam da su razrađivali taktiku kako da sačuvaju živu glavu i neoštećeno vozilo. Naime, ovakve utakmice prate određeni elemenati lokalnog folklora. Simbolizam ne tražim, nije mi ni na kraj pameti Premijerova „tradicionalna srpska svađa među prijateljima“, ama jok.

Nego, kažem vam da je prvi taksi u nizu nedostupan, drugi i treći prazni (vozači galame opkoljavajući ovog prvog) i šta ću, kud’ ću, ja priđem četvrtom. Izvinem se lepo, izdeklamujem adresu i krenem ka vratima kad me taksista zaprepasti: „Idite kod kolege koji je prvi u nizu“. Malo je reći da sam bila posramljena. Kao da sam pokušala (pokvareno) da se uguram na početak kilometarskog reda. A nisam...Ja bila ljubazna i kulturna. No, manem se objašnjavanja i sednem u preporučeni mi taksi.

Vožnja traje pola sata i skoro uvek svašta čujem (obožavam beogradske taksiste) al’ ovo je jedna od onih priča koja i u snu deluju nerealno a, dok je ja izgovaram, dobija obrise prave komedije apsurda. Stay tuned.

Neminovno je bilo da konverzaciju započnemo analizom predstojećeg saobraćajnog kolapsa, bliži se kraj prvog poluvremena a po završetku utakmice će zatvoriti dobar deo Autokomande. I baš u tom trenutku biva izreknuta jeres, sekirom u čelo: „Ja ne čitam novine al’sam od kolega čuo da je derbi večeras, evo vas da odbacim i neću više da radim. Bolje da se sklonim s ulice.“

- „Ne čitate novine vikendom?“- drhtavim glasom tražim slamku za spas. Pokušavam da ublažim rečenicu i učinim je iole prihvatljivom svome mozgu.
- „Ne, ne čitam ih uopšte. Od informative jedino odgledam sat vremena jutarnjeg programa dok se spremam za posao i to je sve. Tako već skoro dvadeset godina. Tako sam odlučio i ne fale mi vesti, verujte mi. A ionako, sve saznam tako što mi prenesu kolege i porodica.

A, kako da vam kažem, moji su i jedni i drugi, stoga im bezuslovno verujem pa je isto kao da sam dobio informaciju iz prve ruke. Samo nije isto. Dok sam gledao Dnevnike i prenose Skupštine, obavezno sam se drao na TV, novine sam gužvao i bacao. Na kolege i porodicu ne vičem. E, sad, možda su mi oni našli caku, možda su provalili formulu kako bi trebalo neke stvari da mi saopšte, ili sam ja s godinama postao tolerantniji, ne znam, al’ fakat je da se više ne nerviram.“

Malo je reći da sam bila sablažnjena. Ali, svakim sledećim minutom razgovora, svakom svojom rečenicom, ovaj čovek je zadobijao moje poštovanje. Ovo je visoko informisan čovek (ne kaže se tako, znam, „visoko“je ustaljena odrednica za obrazovanje, dok se za informisanje kaže „dobro“ ali u ovom slučaju meni „dobro informisan“ deluje preblago).

Eto tako, s pola snage je taksistin svet bez novina do nogu potukao moj u kome se čita bar tri dnevna izdanja, o periodici i elektronskim javnim glasilima da ne govorim. Ne kažem da on ima više informacija od mene (ne znam ni kako se to kvantifikuje), al’ ima ih barem kao i ja. I zadovoljan je. On kaže da je eliminisao jedan faktor stresa (sasvim dovoljno ga dobija od posla kojim se bavi) i da je sebe sačuvao. Barem onoliko koliko je do njega.

E, da, od njega sam saznala kako se kreću montažne kuće s cenama. I koga da izbegavam ali, bogami, i kome da se javim. Na privatni broj telefona.

Saznala sam i ono što u novinama nije bilo o bezobraznoj ceni montažnih kuća prodavanih Kraljevčanima zahvaćenim zemljotresom. Pojektujući sebe kako razbijam TV u trenutku emitovanja ovakve vesti, shvatam da je moj taksista više nego u pravu. Neke stvari i nisu da vam ih svako saopšti.

Nadam se da uhapšeni zbog zloupotrebe sredstava za sanaciju zemljotresa u Kraljevu u pritvoru dobijaju novine i da ih ove redovno i primereno stresiraju. Kao uvođenje u sledujuću im kaznu.

Publikovano: 22.05.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check