Zlatibor nekretnine

I dok u najvećem delu zemlje gradnja i prodaja stanova stagnira (i opada), zlatiborske nekretnine i dalje imaju dobru cenu i bude veliko interesovanje kupaca

Zlatibor nekretnine

Na domaćem tržištu nekretnina je zabeležen pad prometa koji nije praćen adekvatnim padom cena. U 2013.godini je prodato oko devet hiljada stanova (skoro polovina u Beogradu). Među retkim lokacijama, koje atraktivnošću svojih nepokretnosti mogu da pariraju prestonici, nalazi se i Zlatibor. Kupci su već godinama standardni: bogati Rusi oduševljeni lepotom prirode i domaći bogataši željni potvrde svog statusa u društvu (apartman na Zlatiboru je must have).

Iako važi za onu jeftiniju od dve popularne srpske planinske lepotice (Kopaonik je i dalje neprevaziđen sa svojim cenama), Zlatibor (tj. kupovina nekretnine na ovoj planini) će još dugo vremena biti nedostupna za veći deo domaćeg stanovništva. U stvari, tako je bilo do sada, ali postoje indicije („s najviših pozicija“) da se takva situacija može lako promeniti.

Ministarstvo građevine i urbanizma sve aktivnije propagira projekat izgradnje srpske nacionalne kuće. Namera je da se objektima građenim na ovaj način, osim očuvanja tradicije duha i sela srpske nacionalne kuće, doprinese da Srbija postane izvoznik energije ili da bar malo promeni trenutni status najvećeg evropskog rasipnika električne energije. Ministar Ilić kaže da bi, ako se lokalne samouprave uključe u ovaj projekat ustupanjem zemljišta, bilo moguće graditi ovakve kuće za 300 evra po kvadratnom metru. Projekat bi se dobijao besplatno, a ako znamo da je ovo jedna od skupljih stavki prilikom podizanja nekretnine, samim tim bi njena cena išla na dole.

Ministar građevine kaže da bi se „svetu plasiralo ono što je nekad bilo cenjeno-autentična srpska kuća“. Kao najlepše domaće tradicionalne nekretnine često se pominju manastirski konaci podizani u vreme Obrenovića.

Premda je građevinarstvo u krizi svuda u svetu, jedna njena grana beleži konstantan rast. Naime, zelena gradnja je samo prošle godine „porasla“ za 60 odsto u odnosu na klasičnu gradnju. Osnovni koncept ovog vida zidanja je primena rešenja kojima se maksimalno štedi energija i čuva životna sredina. Ona podrazumeva korišćenje obnovljivih i prirodnih materijala podložnih reciklaži, objekat ne zagađuje svoje okuženje i na sve načine se čuva opšta održivost ambijenta. Ima li boljeg mesta za takve nekretnine od Zlatibora? Svejedno je da li su u pitanju vikendice, turistički objekti ili kuće za porodično stanovanje.

Nešto slično se već praktikuje u našem komšiliku. Ubedljivo najveći projekat u regionu po standardima zelene gradnje se danas podiže u Crnoj Gori na Luštici. Kad radovi budu završeni, na ovom prostoru će zaživeti pravi mali energetski efikasan grad po uzoru na tradicionalnu arhitekturu.

Zaista nije teško zamisliti više ovakvih malih kompleksa razmeštenih širom najposećenijeg turističkog mesta u Srbiji. Ili privatnih objekata građenih u rustičnom stilu uklopljenom u okolinu. Zlatibor je dovoljno veliki za sve: i za ljubitelje modernog i za tradicionaliste. Uostalom, renovirani hotel Mona ima popunjene kapacitete skoro tokom čitave godine. I dok jedni govore da je ovakva nekretnina previše urbana za ambijent jednog odmarališta, njegova popularnost među gostima nikako ne opada.

Zlatibor je dobro ime zaslužio i bogatom ponudom interesantnih izleta među kojima se izdvajaju vožnja Ćirom kroz šargansku osmicu do etno sela Drvengrad, poseta Stopića pećine i muzeju pod otvorenim nebom u Sirogojnu, obilazak etno sela Zlakusa i Potpećke pećine.

Aktivni turisti mogu da splavare rekom Uvac, da se raftingom spuštaju niz Taru, paraglajdingom sa Čigote ili da jašu konje širom planine. Nema onog ko se odavde vratio nezadovoljan i tako već 120 godina od kada se na Zlatiboru praktikuje organizovani turizam.

Zašto ne bi ponudi dodali i boravak u zlatiborskim nekretninama- objektima zelene gradnje ili tradicionalnim srpskim kućama pogodnim podneblju? Ionako je zadovoljavanje savremenih zahteva energetski efikasne gradnje jedan od normativa u koje se moramo što ranije uklopiti.

Za više informacija o našoj ponudi na Zlatiboru posetite sekciju prodaja nekretnina na Zlatiboru.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check