Stambeni krediti

Iako nisu od ljudi koji veruju u besplatan ručak, nije da bi nešto imali protiv toga (Pit, nije ti ovo Amerika). Ništa im nije palo s neba, a ono što nisu odmah platili, odložili su kreditima. Studentski krediti, krediti za letovanja, stambeni krediti-bili su prinuđeni da ih sve koriste. Jedan im se iskomplikovao za sve pare

Stambeni krediti

Za sve u životu su podmetnuli leđa, sve odradili po redu: gimnazija u rodnom gradu, studije u Beogradu, brak, dete, posao u struci, magistratura, usavršavanje u inostranstvu, povratak u zemlju. Oboje tako. Podstanari. Bez auta. Dete vodili i na engleski i na treninge. Stigli i da doktoriraju. Oboje tako. Doduše, na smenu, jedno radi za platu, drugo radi na sebi. Pa u krug.

U međuvremenu bilo svega i svačega. Muka različitih tipova. I sve prošlo al’ je zapamćeno. Ne kuka se, nego, eto, ništa nije palo s neba. Ali, nije baš sve ni išlo po redu. U stvari, izgleda da ta pojava ima ograničen rok trajanja ili dozu dostupnosti. Kanda je njihova istekla. Po redu ću...

Koncept kreditiranja nije nešto od čega su bežali, naprotiv, moglo bi se reći da su mu težili. Naime, studentski krediti su imali bitnu ulogu u njihovim životima dok su nastojali da postanu akademci. Bogami i kasnije su imali bitnu ulogu, kad su akademci postali, onda kad su kredite vraćali. Uredno, po cenu svega. A cene oko njih divljale.

Pa su iz jednog kredita uskočili u drugi, a treći su preskočili. Stambeni uzeli, a keš kredit kojim bi platili svoju svadbu jednoglasno (dvoglasno) odbili. Kod kredita za stan nisu imali izbora a kredit za svadbu nije njihov izbor. Stil života, preciznije. Jer, oni su od matičara otišli pravo u suteren u Žarkovu koji su iznajmljivali u to vreme.

Naučni radnici, čak i sa ugovorom za stalno, sa čestim gostovanjima/tezgarenjima/projektima po inostranstvu, uz malo dete i podstanarski status, nikako nisu mogli da planiraju nekretninu u svom vlasništvu. Jasno im je bilo da bi stambeni krediti mogli da im pomognu da san postane plan. Sve što sledi je tipična priča. Cimanje po bankama i lovljenje najbolje ( i banke i nekretnine) pa alhemije za pronalazak učešća i sve ostalo u istom stilu.

Pogađate, kupili su stan u bivšoj kasarni 4.juli, a gde drugo. Jeftinije nije moglo, za skuplje se nije imalo. Al’ opet-državni je projekat pa su bili puni nade. Ubrzo je iščekivanje zamenjeno komedijom apsurda. Agonijom. Tragikomedijom. Da ja sad ovde ne hiperbolišem jureći čitanost zna svako od novouseljenih tamošnjih stanara.

Useljenje je kasnilo mesecima (podsećam, podstanari su), izgradnja je upala u malu docnju.

Malu.
Upala.

Šta je „malo“, „kratkotrajno“ i „privremeno“ za ljude koji nominalno imaju svoj krov nad glavom koji regularno plaćaju ali, u praksi, žive pod tuđim, koji takođe plaćaju?

Kako može da se „upadne u kašnjenje“? Kako kad postoje projekti, planovi, nacrti, rokovi, potpisani ugovori? Država koja to nadgleda i političari koji se svako malo slikaju u Stepi iznoseći hvalospeve o plodovima svoga rada?

Može. Ovde sve može.

Dočekaše i useljenje. Dočeka ih trorebarni radijator u spavaćoj sobi. U dečijoj takođe. Onaj u dnevnoj je naoko veći ali leva strana uopšte ne greje. Dostignuta temperatura u stanu 12, 5 stepeni. Kupili grejalicu pa se dogrevali na struju, šta drugo. Opet dupli račun.

Šank je ostao nedovršen. Beton, bez lajsne, bez pločica, bez ičega. Takav projekat, kažu.

Parket se „digao“ o’ma’. Kažu, nije problem, zamenićemo ga za cirka dva dana. O našem trošku. Vi samo iznesite nameštaj i napustite stan na 48 sati.

Samo.

Niti su znali kako i kamo bi izneli nameštaj, nit’ kud bi sebe denuli ta dva dana pa su ponudu odbili. I saživeli se sa faličnim parketom.

Kasnije i s prilazom stanu koji je gotovo nemoguć kad padne kiše. Šut i zemlja. Kažu da, ako se dovoljno potrudiš, zaista možeš da ugledaš beton ispod naslaga blata. Uličnog svetla nema. Bagera ima. O, da, ovo je aktivno gradilište. I dalje.

Eto, to donose najpovoljniji stambeni krediti za najpovoljnije nekretnine made in Serbia. Izvol’te.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check