Krediti za stan

Dugo je Narodna banka Srbije najavljivala da će pronaći najbolji model za onaj deo nacije čiji se krediti za stan indeksiraju u švajcarskim francima. Uzimana je u obzir i škakljivost situacije i trenutna ekonomska problematika te je javnost bila strpljiva.

Krediti za stan

Međutim, kad su naše komšije napravile veliki pomak po pitanju rešavanja problema u kom su se našli svi oni čiji su krediti za stan obračunavani u švajcarcima, ovde je počelo da se gubi strpljenje. Naime, hrvatska Udruga Franak je za svoje štediše izdejstvovala Zakon o potrošačkom kreditiranju. Po ovom zakonu, za one koji su se zadužili u švajcarcima predviđeno je vraćanje kamatnih stopa na početak tj. na nivo od četiri do šest odsto. Uz to, na početni nivo se vraća i promenljivi parametar odnosno libor.

Mi se nismo makli dalje od preporuke, zakoni su, u ovom trenutku, svetlosnim godinama daleko od nas. Juče je zvanično objavljeno kako Narodna banka Srbije preporučuje da se omogući svima čiji su krediti za stan obračunati u švajcarskim francima da, u određenom vremenskom periodu (ne kraćem od tri godine), otplaćuju kredit u manjim iznosima u odnosu na prvobitno ugovorene rate. Rešenje se odnosi na pozajmice odobrene do iznosa od 80.000 evra a rata bi se obračunavala po kursu na dan odobravanja kredita korigovana za rast franka u odnosu na evro za najviše osam odsto.

Praktično, ne radi se ni o kakvom oprostu, rata se umanjuje zato što se obračunava po kursu na dan isplate uvećanog za najviše osam odsto ali sva razlika u odnosu na tekući kurs moraće da se plati na kraju otplate kredita (na razliku u kursevima se ne uračunava kamata). Dakle, banka gubi jedino kamatu na razlici u kursu a klijent i dalje mora da plati tu razliku koja je inače problem. Zaduženi u švajcarcima zbog kredita za stan ovim merama dobijaju odlaganje dela obaveza na 3 godine.

Trudilo se da se najviše pomogne korisnicima koji su najpogođeniji velikim jačanjem kursa švajcarca, građanima koji su uzimali kredite tokom 2007. i prvih devet meseci 2008. godine kada je ova valuta imala najniži nivo u odnosu na evro. Ako banke poslušaju preporuku Centralne banke, rate kredita bi išle od 12 do 19 odsto niže nego što su trenutne (na primer: rata od 500 evra bi plaćana od 60 do 95 franaka manje).

Od banaka se očekuje da u narednih nekoliko meseci (najkasnije do avgusta) ponude zaključenje aneksa ugovora kredita za stan u skladu sa ovom preporukom. Njihov stav još uvek nije iznet široj javnosti a najavljen je za sledeću sedmicu, „nakon što preporuku prouče“.

Guvernerka Tabaković kaže da je uverena da će poslovne banke prihvatiti preporuku jer to njima značajno umanjuje troškove pošto bi ih dva puta više koštalo da se izlože rizicima sporova za koje se osnovano očekuje da budu na štetu banaka (već je doneto dve takve presude usled povrede Zakona o obligacionim odnosima). S druge strane, Narodna banka nema ni pravo, ni instrumente da se meša u poslovanje komercijalnih banaka i sve će ostati na nivou preporuke.

Velike su šanse da prisustvujemo još jednom populističkom činu koji suštinski neće imati neke značajnije efekte. Uostalom, da li je ovo državni ili, pak, problem pojedinaca koji su svesno kalkulišući ušli u priču sa kreditima u švajcarcima? Kockali su se i izgubili a sad bi da vrate nekoliko poteza unazad. Ponela ih je visina kamate i zanemarili su činjenicu da je kobna valuta u tom trenutku najslabija u poslednjih nekoliko decenija i da će neminovno morati da raste. Uz taj rast, porasle su i njihove rate za kredit, nažalost.

Međutim, ne smemo zaboraviti da su krediti za stan u francima u to vreme preporučivani od strane nekih tadašnjih ministara. Hrvati su protiv svojih banaka podigli sudske tužbe jer nisu dobili upozorenje da su u pitanju rizični proizvodi.

Hoće li ovdašnji „ljudi u problemu sa švajcarcem“ biti blagonakloni prema onima koji su ih u problem gurnuli?

Izvor: Beta, Tanjug, B92

Pre nego što se upustite u uzimanje kredita, pronađite nekretninu po Vašoj meri u sekciji Beograd nekretnine.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check