Krediti za adaptaciju

„Dome, slatki dome“ na B92, „Radim gradim“ na Studiju B i „Radna akcija“ na TV Prva. Eto, oni su krivi što su vam stalno u glavi krediti za adaptaciju. Ima sigurno još poneka od emisija sličnog tipa u ponudi vašeg kablovskog operatera.

Krediti za adaptaciju

Ekipa dođe, vi odete. Arhitekte, majstori, keramičari, dekorateri prionu na posao kako bi vaš dom postao mesto iz snova. I sve za džabe, samo za vas, ma magija prava.

Ali svi znate da tv ekipa neće doći na vaša vrata ma koliko uporni bili u prijavljivanju, ili ma koliko dobro motivaciono pismo napisali. Znate i da je slamarica prazna pa magiju ne možete sami da finansirate. I da ste priliku za pozajmljivanje od roditelja potrošili na pozajmicu za letovanje (još ono prošlogodišnje, a isto nameravate i ovih dana). Do ekstatičnog osmeha koji vidimo u prvom planu na licima vlasnika nekretnina kad uđu u preuređeni dom vi možete doći jedino uz pomoć zajma. A ni onda neće biti trijumfalne muzičke podloge, no dobro.

Pošto je mali broj (uglavnom niko) od vaših prijatelja u stanju da se na izvesno vreme odrekne izvesne sume novca u tuđu (vašu) korist, onda vam ništa drugo ne preostaje nego da se za uslugu obratite banci. Kamatare zaobiđite, ako je već suđeno da na vama neko zarađuje, nek to ne bude pojedinac već ustanova. Nekako je tako više fer.

Inače, ja bih sebe lako zamislila u ovakvoj situaciji, em što mi je imaginacija jača strana, em što mislim da bi moj životni prostor mogao da bude za nekoliko nijansi lepši. Međutim, nikako ne bih lako odlučila da li da uradim samo površinske promene ili potpuno, maksimalno i veličanstveno sređivanje nekretnine. E, što bih se tu lomila...Ne bi u pomenutoj situaciji novac imao presudnu ulogu (ionako nema nikakvog početnog kapitala, pa je svejedno u kojoj visini uzimam kredit za adaptaciju). Kad je Džek bio stipsa...

U stvari, što više razmišljam, to mi se više čini da su ove naše emisije upravo i jedino za površinsko sređivanje, da ne kažem „šminkanje“. Naime, ljudi iz produkcije „Radne akcije“ otvoreno pričaju da oni prihvataju samo one adaptacije koje se mogu završiti za pet dana. Jednostavno, plan snimanja je takav, brojna ekipa diktira tajming. To zapravo znači da oni koji nemaju struju ili možda kanalizaciju, da tamo gde su podrazumevani radovi zahtevniji, da takvi kandidati i ne dobijaju priliku za učestvovanje u emisiji. Naravno, iznajmljeni stanovi ili oni sa nerešenim pravnim statusom, ne ulaze u konkurenciju.

Da ne grešimo dušu, profesionalci odrade veliki posao, uz sve potrebne popravke, nekretninu uvek opreme i potpuno novim nameštajem. Renovirani objekti budu rame uz rame sa novogradnjom. Često i bolji.

Nego, da se vratimo nama koji nećemo stići do televizijskih kamera. Ekonomsku krizu ne prati i pad cena nekretnina ali, ekonomsku krizu zato prati pad zarada. Dakle, novu nekretninu nećemo moći da kupimo jer je skupa, a svoju nekretninu nećemo moći da renoviramo jer nam se prihodi smanjuju.

Paradoks je da ogroman broj kuća u seoskim predelima zvrji prazan. Em je to neiskorišćen životni prostor, em je prepušten propadanju. Ideja je da, uz najmanje moguće troškove, da povoljni krediti za adaptaciju postanu neka vrsta nove prilike. Poslovne investicije. Znate već, kuća ima bar okućnicu, ako ne i imanje, a srpska zemlja ne rađa samo kad se ne obrađuje. I, da se razumemo, teško ćete me ubediti da je novogradnja jeftinija od restauracije.

Iako su, po definiciji, krediti za adaptaciju namenjeni unapređenju stanovanja, praktično oni podrazumevaju finansiranje radova rekonstrukcije, renoviranja i adaptacije. Takođe i sanacije, dograđivanje ili nadziđivanje, svega onoga što za krajni cilj ima da se od nekretnine napravi bolje i lepše mesto za život.

Publikovano: 4.06.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check