Krediti za uštedu energije za Vaš dom

Neka Vam krediti za uštedu energije za Vaš dom postanu saveznici u borbi sa nižim tempraturama (u zimskim mesecima) i tanjim novčanicima (u svim mesecima).

Krediti za uštedu energije za Vaš dom

Kažu: stiglo nas globalno otopljavanje. Međutim, ja uključivala klimu danas. Ne bi bilo ništa čudno da ovu rečenicu čita neko ko ne živi na istoj geografskoj širini kao ja, elem, prva polovina juna je, leto pred vratima.Vreme za klimatizaciju. Međutim, ja sam klimu danas uključivala da se grejem! Pa, ljudi, najviša dnevna temperatura je dostigla tek 14 podeok. Za cvokotati. Dosta mi je uvijanja u ćebiće i konstantnog šmrcanja, pa sam uključila grejanje. Sigurno ste i vi.

Već sam krenula da guglam kakva nas zima čeka kad je proleće ovakvo. Mislim se i prebrojavam koliko ću kilovata morati da potrošim. A ovi iz ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine kao da su me čuli pa kažu da su se stvorili uslovi za poskupljenje. Tamanica.

Da ne bih večito ja bila u ulozi cvrčka, pa kad dođe zima gladovala tj.cvokotala od zime, reših da se pokrenem na vreme. Ako ste vi mravi iz basne, onda ste se već obezbedili, ako niste, i vama mogu da pomognu krediti za uštedu energije za Vaš dom.

Zaista, vrag je odneo šalu, zime su nam sve hladnije a leta pretopla, izgleda da su proleća i jeseni zanavek eliminisani. U Srbiji je još uvek veliki broj domaćinstava koja se greju na struju, obećano poskupljenje električne energije ima za jedan od ciljeva upravo njihovo smanjenje. Razumem ja apele Ministarstva, međutim, nekada alternativa zaista ne postoji. U tom slučaju, da izbegnete spadanje na prosjački štap zbog enormnih računa za struju, pogledajte kakvi su krediti za uštedu energije za Vaš dom. Iskoristite ih za renoviranje stambenog prostora u cilju povećanja efikasnosti grejnih, rashladnih, izolacionih i ventilacionih sistema. Ili, ako imate uslova, uradite priključke za toplotno ili grejanje na gas.

Ako se odlučite za podizanje nešto nižeg kredita, zamenite prozore u stanu. Zaprepašćujuće je koliko se toplotne energije gubi zbog neadekvatne stolarije. Samo jednostavna zamena prozora sa jednim staklom onim duplim će vam uštedeti 10 odsto energije. Takođe, novi radijatori mogu da donesu tri na karte kad je smanjenje troškova u pitanju. Stručnjaci su seli i još malo računali: pravilnom izolacijom zidova se mogu smanjiti troškovi grejanja i do 20 odsto. Uz dodatnu izolaciju krova ušteda je i do 30 odsto.

Grejalica sa termostatom štedi do 15 odsto u odnosu na stare grejalice. Kućni aparati energetske klase A (među njima i pomenuti klima uređaj) troše do 45 odsto električne energije manje nego isti takvi aparati energetske klase D proizvedeni pre 1990. godine.

Kad smo se već zalaufali, zašto ne pomenuti i da se ugradnjom solarnih ploča za zagrevanje vode, troškovi energije godišnje mogu smanjiti i do 59 odsto.

Jer, da se ne lažemo, koliko god ja mislila na dobrobit zemaljske kugle, ili na očuvanje resursa svoje domovine, ipak mnogo više mislim o smanjenju svojih troškova. I mislim da sam zaslužila pravo na ovaj sebičluk.

Kao i svi ostali, i krediti za uštedu energije za Vaš dom koštaju, ali se ulaganje u uštedu energije nadoknađuje samom uštedom u periodu od nekoliko godina ( bukvalno iz mesečno ostvarene rate možete da vraćate ratu kredita) , sve nakon toga je novac u novčaniku.

Na sajtu jedne domaće banke piše i da ćete se osećati udobnije u sopstvenom domu. Ja dodajem da ćete se osećati i udobnije u svojoj koži jer ste onaj koji pomaže zaštiti životne sredine. Molim lepo.

U ponudi domaćih banaka su mnogi modeli kredita za uštedu energije za Vaš dom a svakako najpovoljniji je subvencionisani kredit u dinarima do 800.000 dinara bez učešća, depozita i žiranata s fiksnom nominalnom kamatnom stopom od šest odsto godišnje i efektivnom kamatnom stopom od 6,24 odsto.

Publikovano: 6.06.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check