Stambeni kredit

Cene nekretnina u Beogradu su visoke a da li su skupe? Najviše se prodaju baš one najskuplje i one najjeftinije. Kako se do novca dolazi za kupovinu luksuzne nekretnine ostavljamo da sami skontate a za kupovinu najjeftinijih nekretnina je stambeni kredit ono pravo rešenje.

Stambeni kredit

Ne treba ja da vam pričam koliko su skupe nekretnine u Beogradu. Skupe su ako želite da ih kupite, skupe su i ako plaćate rentu, skupe su ako ih zidate ali, da li su zaista skupe?

Ako pogledamo nekoliko godina unazad, cena nekretnina je drastično smanjena. Toliko drastično da je to postalo dramatično za vlasnike koji su svoju nekretninu izneli na tržište. Iz jedne beogradske agencije za izdavanje nekretnina kažu da su u svoju ponudu pre nekoliko godina uvrstili više luksuznih objekata na Dedinju, Senjaku i Vračaru sa cenama i do sedam miliona evra. Danas njihova cena iznosi samo četiri miliona evra. Na Dedinju, Bulevaru kneza Aleksandra ali i Užičkoj ulici se mogu pronaći objekti slični dvorcima (sa nekoliko desetina ari placa, bazenima i de lux opremom) i za milion ili dva miliona evra.

Ovo su sve stari oglasi, vrte se po nekoliko godina sa sniženim cenama. Prodaje su retke ali takođe i nove ponude jer vlasnici oklevaju. Često se dvoume da li da ponude objekte za koje danas mogu na tržištu da dobiju tek 60 odsto od cene koja je ponuđena pre nekoliko godina.
Stambeni kredit se ne uzima za kupovinu ovakvih nekretnina, naravno.

Srbija nije nikakav izuzetak, više nego osetno pojeftinjenje kvadrata zakačilo je celu Evropu: u oglasima sada može da se nađe kuća u Španiji od 100 kvadrata za 160.000 evra, a u Paraliji stan od 55 kvadrata košta 60.000 evra. U Berlinu je toliki stan 90.000 evra a isti na Studentskom trgu 130.000 evra. Stanovi na bugarskom primorju su izuzetno povoljni- u Nesebaru, poznatom letovalištu koje najčešće posećuju Srbi, stan od 50 kvadrata košta 45.000 evra, što je 900 evra po kvadratu (izvor: Novosti).

Beograd drži primat na tržištu nekretnina na Zapadnom Balkanu, cenama mu donekle parira Sarajevo dok je Podgorica osetno jeftinija. Među glavnim gradovima bivših zajedničkih republika najveće cene nekretnina za sada ima Zagreb (prosek oko 1700 evra).

Srbija ima veliki disparitet kako u cenama tako i realizovanim kupovinama. Na domaćem tržištu najbolje idu ekstremno luksuzne varijante ili oni objekti čija je cena oko 40.000 evra (na periferiji).

Rešenje je univerzalno: više izgrađenih nekretnina i porast životnog standarda će oboriti cenu nekretnina. Sve dok se to ne desi, rešenje će Vam doneti stambeni kredit.
Najpopularniji je onaj sa maksimalnim periodom otplate od 30 godina pri čemu ste prve godine oslobođeni plaćanja. Uglavnom su na bazi hipoteke (pri čemu je moguće hipoteku uspostaviti i na nekretnini koja nije predmet kupoprodaje).

Većina domaćih banaka je posebno osmislila stambeni kredit za određene situacije i lokacije, popularno rečeno „za svakog ponešto“: za kupovinu stanova u Belvillu, West 65, Metropolitenu, Tamiš kapiji, Smallvillu...Drugačija procedura važi i kad se podiže subvencionisani stambeni kredit.
Naravno, nije novogradnja uslov za podizanje stambenog kredita, vrlo lako se postaje korisnik kredita za adaptaciju tj. stambenih kredita sa valutnom klauzulom. Kako stvari stoje, ovo je pravo vreme za njih. Najjeftinija opcija za one koji žele da se skuće je kupovina placeva ili zapuštenih kuća i vikendica u okolini Beograda pa bi trebalo očekivati i povećano interesovanje za njih.

Cene zemljišta su različite ali i one najskuplje od nekoliko hiljada evra su povoljnija varijanta od iste površine u gradskom jezgru. Najjeftinije je Ropočevo i deo Begaljice uz autoput a najskuplji Slanci i Višnjička banja.

Izdvajamo cene srpske prestonice, ne samo zbog velikog broja stanovnika i onih koji gravitiraju ka Beogradu, već iz jednostavnog razloga što se stambeni krediti u najvećoj meri realizuju upravo ovde.

Izvor: Novosti

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check