Kreditni kalkulator

Kreditni kalkulator je jedan fenomenalnosjajnifunkcionalnokorisni način predviđanja troškova a samim tim i distribucije novčanih sredstava. Podjednako na papiru i u praksi.

Kreditni kalkulator

Plan otplate kredita možete napraviti sami, bez ikakvog znanja iz ekonomije i bankarstva. Naravno, princip predviđanja budućeg koštanja je nešto što verovatno primenjujete i u brojnim životnim situacijama i bez kreditnih kalkulatora, samo oni koji imaju neograničeni budžet imaju i neograničenu slobodu. Kad su u pitanju građevinski poslovi, neograničen budžet je ono o čemu sanja svaki arhitekta i svaki izvođač radova. Ali, samo retkima se desi. Međutim, ako ste „ime“ (sa reputacijom i kapacitetom), možda vam dopadne jedan projekat u kome ćete imati odrešene ruke u svakom pogledu.

Nešto slično su gradski oci dali budućim vlasnicima zgrade Beka, nekadašnje fabrike tekstilne konfekcije ispod Kalemegdanske tvrđave. Naime, Zaha Hadid, koja spada u vodeće arhitekte današnjice, je dobila priliku da ostavi autorski pečat i u Beogradu. Njen studio je pripremio rešenje za nekadašnju fabriku „Beko“ kojim se ona pretvara u multifunkcionalni centar sa hotelom od pet zvezdica, luksuznim apartmanima i poslovnim prostorom. Predviđeno je da se kompleks prostire na 94000 kvadratnih metara i da postane „novi urbani centar grada“.

Ovo je svakako avangardna građevina, prva takve vrste u ovom delu Evrope. Insistira se na tome da je projekat u skladu sa domaćim propisima i regulativama i da je konsultovan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Njihovo odobrenje je neophodno jer će budući centar biti u okviru kompleksa Beogradske tvrđave koja je spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Oni koji su protiv gradnje smatraju da pomenutu lokaciju treba pretvoriti u slobodnu površinu za javne, kulturne i sportske sadržaje. Takođe kažu da bi svaka nekretnina na ovom prostoru zaklonila pogled na tvrđavu sa reke. Megalomanska konstrukcija, dizajn i materijali nikako se ne uklapaju sa Kalemegdanom, istorijom i identitetom koji on reprezentuje.

Kao što ima obavezu da čuva svoja arhitektonska dobra, Beograd mora i da se gradi. Da li je nužno da jedno isključuje drugo? Da li kapital menja urbanizam, zar profit može da nadjača čak i kulturno dobro? Jasno je da novo doba donosi modernizam ali prema nasleđenom se moramo odnositi sa pijetetom. Status pionira u nekim oblastima prepustimo drugima a ugledajmo se kako gradovi po Evropi vode trku sa graditeljstvom. Biti prepoznatljiv po jednom delu savremenog arhitekte ili ne dozvoliti kompromis sa istorijskim spomenicima? Zar se nije moglo biti umereniji i prikladniji lokalitetu?

Ne znam da li su koristeći kreditni kalkulator došli do sume, ali vlasnici i nosioci posla kompanija „Lamda divelopment“ najavljuje da će uložiti više od 200 miliona evra. Grčka firma kaže da nije u krizi kao njihova država (vlasnici su tri velika šoping centra u Atini) a uložena sredstva očekuju da brzo vrate kroz lizing komercijalnih objekata, hotel i prodaju stanova.

Izgradnja bi trebalo da započne najranije već krajem ove godine, sa predviđenim rokom od tri godine, što znači da bi 2016. sve moglo biti finalizirano. Spratnost objekata u zonama građenja odgovara visini rekonstruisane zgrade „Beka”. Maksimalni procenat stanovanja na nivou celog kompleksa je 60 odsto. Kuriozitet predstavlja podatak da osmišljeni projekat u sebi sadrži više zelenih površina nego što je podrazumevano Planom detaljne regulacije za taj deo grada.

Objekat je arhitektonski upečatljiv, privlači pažnju medija, samo ime autora otvara vrata banaka koje su spremne da kreditiraju ovakve poduhvate. U „Lamdi“ su sigurni da će ime Zaha Hadidi, ozbiljnost i veličina projekta, kao i njegova lokacija, nedaleko od centralne gradske zone, a odmah pored ušća Save u Dunav, omogućiti i postizanje najpovoljnijih uslova banka za potencijalne kupce.

I pored dobre volje i vere u fenomenalnosjajnifunkcionalnokorisni način predviđanja troškova, ja ne mogu da odredim parametre za kreditni kalkulator koji bi pokazao visinu mesečne rate za nekretninu u Beogradu kupljenu na ovoj lokaciji. Možete li Vi?

Izvor: Politika, Biznis&Finansije

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check