Krediti stambeni

Ma koliko da su nužni krediti stambeni, doneti odluku da se postane dužnik na period od trideset godina nije nimalo lako. U poslednje vreme, sa povećanjem broja nenaplativih kredita, ni bankama nije nimalo lako pri proceni budućeg klijenta

Krediti stambeni

Hoće l’ zamrznuti plate i penzije il’ neće? Vaga se već danima, nedeljama. I nije svejedno čak ni onima koji ne rade u javnom sektoru. Ako nemate rast zarada, nemate ni povećanje potrošnje, smanjuju se poreski prihodi i, automatski, sredstva u budžetu, objasnio je sekretar Udruženja banaka Veroljub Dugalić. Ovakva odluka će uticati i na rad banaka tj. na obaveze klijenata u bankama među čijim proizvodima su najbrojiniji krediti stambeni.

Da li će se pomoći klijentima, odlučivaće svaka banka ponaosob. I ranije se pominjao model po kome bi, onim klijentima kod kojih postoje teškoće, mirovala glavnica a bili bi u obavezi da plaćaju kamatu, druga mogućnost je jednostavan reprogram duga. Na rešenju će se svakako raditi jer bankama nikako nije u interesu da izgube klijenta a da im ostane njegovo dugovanje. Nisu male cifre u pitanju, pola miliona građana koji rade u javnom sektoru je zaduženo kod banaka, a još u martu je poraslo kašnjenje kredita na 4,8 odsto. Ili malo drugačije gledano, od početka godine, dug za kašnjenje otplate stambenih kredita je veći za desetak milijardi dinara. Koliko će se kasniti zamrzavanjem ili neznatnim povećanjem plata, dok cene oko nas rastu, nezahvalno je prognozirati.

Sasvim je razumljivo što, s druge strane, banke traže i načine da se zaštite. Naime, bankari najavljuju da će stambeni krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, kod onih banaka koji imaju visok procenat nenaplativih kredita, biti skuplji. Kaže se da bi premija osiguranja koja iznosi od 1,5 do 3,5 odsto trebala kod ovih banaka da bude veća.

Ako se ima u vidu da je nivo problematičnih kredita u Srbiji 18,6 odsto, jasno je da će banke učiniti svašta kako bi izbegle budući sporni kredit.

Krediti stambeni su prošle godine odobreni u ukupnoj vrednosti od oko 2,5 milijardi evra.
Praksa pokazuje da su oni jedini instrument za kupovinu nekretnine. Bolji period nema svrhe čekati jer je ovdašnja kamata od pet odsto slična kamatama u većini evropskih država što bi reklo da su nam jeftiniji stambeni krediti još uvek daleko. A i dokle čekati? Srbiji nedostaje 70000 stanova, a do većine će se doći uz pomoć koju banke pružaju budućim vlasnicima kredita stambenih.

Na tržištu nekretnina koje godinama drma kriza, opstaju i pozitivno posluju one firme koje imaju dobre projekte i kvalitetne lokacije ali je primarna dobra saradnja sa bankama. Jednostavno, kupci nekretnina su uglavnom kreditni kupci. Pošto su oni limitirani iznosom na koji se odobravaju krediti stambeni, ponuda (i gradnja) je bazirana na stanove koji koštaju između 50 i 70 hiljada evra. Veliki je problem što su na tržištu vrlo zastupljeni nekvalitetni i preskupi stari stanovi. Nikako da se uspostavi adekvatna razlika u ceni novogradnje i ranije zidanih građevina. Kod nas je poslednjih godina uvreženo mišljenje da je novogradnja slabijeg kvaliteta a zaboravlja se koliko je potrebno ulagati za reparaciju i održavanje nekretnina zidanih pre nekoliko decenija. Moramo da shvatimo da je ravnopravan činilac u formiranju cena i predviđeni budući trošak. Nama je, izgleda, bitno jedino koliko novca izdvajamo na licu mesta.

Podaci NKOSK-a kažu da su stanovi u Srbiji, u proseku, prošle godine koštali 925 evra, dok su u 2013. za pet evra skuplji. Kvadrati su prošle godine u Beogradu koštali 1222 evra a danas je prosek 1300 evra.

Ono što statistika očito pokazuje, neće biti jeftiniji kvadratni metri a izgleda ni stambeni krediti povoljniji. Pa, zagrizite!

Izvor: Blic, RTS

Pre nego što uzmete kredit, pogledajte našu ponudu stanova u sekciji stanovi prodaja.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check