Intervju - Agencija Bebastan

Dunja Petrovic, vlasnica i direktor agencije Bebastan iz Beograda, u intervjuu za portal Srbija-Nekretnine.org prica o trzistu nekretnina u Srbiji i svojoj cenjenoj agenciji.

Intervju - Agencija Bebastan

Agencija je osnovana na inicijativu Bebane Petrovic, koja je dugi niz godina radila i kao agent po terenima i kao agent u kancelariji.

Bebastan je beogradska agencija za izdavanje nekretnina koja deluje sa ciljem da pruzi kvalitetne i profesionalne usluge za izdavanje nekretnina i stanova, po izuzetno povoljnim uslovima. Naši principi u poslovanju su korektno i strucno poslovanje kao i beskompromisno zalaganje i poverenje. Podaci koji se nalaze na nasem web sajtu www.bebastan.co.rs se ažuriraju nekoliko puta dnevno i pružice Vam našu kompletnu ponudu stanova, kuca, poslovnog prostora i lokala za izdavanje u Beogradu..

<

>Koji je vaš lični pogled na tržište nekretnina u Srbiji i zemljama okruženja ?

Usled svetske ekonomske krize,kako u celom svetu tako i kod nas, doslo je do ozbiljnog pada cena nekretnina pocev od 2008. godne. Dodatno su takvom stanju doprineli i neodgovarajuci zakoni vezani za poreze, znacajno umanjenje transfernih sredstava koje je po istrazivanjima analiticara bilo najmanje u periodu izmedju 2009. i 2010. godine.

Ponuda stanova koja se u kratkom vremenskom periodu znatno uvecala, na trzistu je napravila pometnju, dok je potraznja nedovoljno porasla, sa vidno smanjenim budzetima. Zadnjih par meseci mogu da primetim da se stvari odvijaju u smeru stabilizacije cena zakupnina,shodno lokaciji, opremljenosti,velicini idr.parametrima. Vidno se slabije i dalje zakupljuju lokali,mada procene kazu da Beograd ima tri puta manje stanova nego sto su mu realne potrebe i tri puta vise lokala.

Statistika pokazuje da je prosle godine prodato duplo vise stanova u Beogradu u odnosu na ostalih 13 velikih gradova. U zemljama regiona, koliko sam imala priliku da pratim, stanje je isto. Cene nekretnina su pale svuda u svetu, jaka ekonomija je stub svake drzave, tako da ova kriza nije nikog zaobisla.

Kako tumačite trenutni pravni okvir, odnodno važeći zakon kao i Nacrt zakona koji je trenutno u proceduri i oko kojeg je otvorena javna rasprava ?

Sto se tice Nacrta zakona koji bi trebao da stupi na snagu u maju 2014.godine, rekla bih da mi inace imamo problem sa komplikovanim procedurama i administracijom i da ce sve ovo dodatno otezati nas posao.

Kada iscitavate Nacrt zakona treba razmisljati o realnoj mogucnosti primene istog, i potrebama postovanja prvo nekih drugih odredjenih stvari vezanih za pravo svojine i regulisanje poreznika, radi mogucnosti ispunjenja i funkcionisanja istog. Njegovim usvajanjem drzava je s jedne strane okrenula ledja manjim preduzetnicima.

Polaganje strucnog ispita kao novina moze dovesti samo do poskupljenja agencijske provizije koja ovim Nacrtom postaje ogranicena na visinu do 2 ugovorene mesecne zakupnine. Praksa vecine beogradskih agencija je 50% od visine jedne mesecne zakupnine po realizaciji.

Koji je Vaš tajni recept opstanka i uspešnog poslovanja jedne agencije u uslovima globalne krize i svojevrsne latencije tržišta nekretnina u Srbiji?

Recept opstanka i uspesnog poslovanja jedne agencije u Srbiji u periodu globalne krize jesu iskljucivo preporuke. Profesionalnost i kvalitet usluge su jedine stvari koje mogu da vam garantuju opstanak.

Kako vidite ulogu portala za nekrenine kao integralne karike u lancu poslovanja na tržištu nekretnina ?

Portali za nekretnine su jedna od glavnih i neophodnih karika u svetu nekretnina .

Trenutno su jedan od najuspesnijih vidova oglasavanju i prezentovanju kako same agencije, tako i promovisanja nekretnina sa velikom mogucnoscu zaista realnog prikaza nekretnine uz pomoc fotografija i kratkotrajnih snimaka cime smanjujemo rad na terenu u vidu bespotrebnog vodjenja klijenata na nekretnine koji nisu po njihovom ukusu iz odredjenog razloga.

Vise detalja o agenciji Bebastan, kao i kompletnu ponudu svih agencija mozete videti na agencijskoj stranici: agencije za nekretnine Beograd

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check