Subvencionisani krediti za stan

U vremenima kad su nam komercijalni krediti neprihvatljivi, dosadašnji način života s roditeljima neprihvatljiv, kad je život u kući, koja konstantno traži puno posla oko održavanja, postao neprihvatljiv, rešenje mogu da donesu subvencionisani krediti za stan

Subvencionisani krediti za stan

Dva puta godišnje poželim da nemam kuću, ni stan, ni garsonjeru, ništa. Vreća za spavanje bi mi bila taman ili ona najmanja kuća na svetu od jednog kvadratnog metra što je skoro izmisliše. U reklami se kaže da ima sve što je potrebno: krov, prozor, vrata koja se zaključavaju, sto...Za vreme prolećnog i jesenjeg velikog spremanja na keca potpisujem da je to sve što od jedne nekretnine očekujem. U stvari, porazmisliću o prozoru (prozor mora da se pere, zavese da se peglaju, pih). E, koliko posla ima kad sređuješ životni prostor od poda do plafona!I ko to izmisli...I što ne može da se odnese na hemijsko čišćenje...

Kažem vam, kad dođe vreme za krečenje, ja počnem da se raspitujem kakvi su to subvencionisani krediti za stan u našoj zemlji. Tražim exit tablu, odstupnicu, alternativu.
Pošto nisam odvajala novac u crni fond (a ovo su crni dani per example), ne preostaje mi ništa drugo nego kredit. A kad se već zajmi, što ne bi malo manje da se zajmi?! Izvin’te, molim vas, ali ja oberučke prihvatam svaku ponuđenu pomoć.

Kad pomenuh malopre (ne)odvajanje novca u crni fond, fondovi u klasičnom smislu reči u Srbiji se nisu primili iako su ih još Obrenovići koristili. Dakle, da sam i sačuvala neki novac, niti bih ga štekovala u banci, niti bih ga uložila u fond da on još više radi za mene, priznajem da ne bih. Ostavila bih ga kod kuće, slamarica princip.

Međutim, sad mislim da je bolje što nisam vrednija, čuvarnija i sposobnija da zaradim veliki novac. Zlo je doba, verovatno bi mi ga ukrali. K’o onom siromahu iz Prolom banje kome su odneli 200.000 evra. I to sakrivenih u zidu porodične kuće. Naravno, nije lopov senzorima otkrio gde se životna ušteđevina nalazi, nego se poslužio najstarijim i najprljavijim instumentom-prijateljstvom. I to tridesetpetogodišnjim.

Oni koji koriste subvencionisane kredite za stan u obavezi su da se nešto kraće odvajaju od svog novca za mesečne rate kredita (trideset godina). Ukupna pozajmljena suma (tj.ona koju morate da date banci) je između 50 i 70 hiljada evra. I dobrovoljno je. Mislim, ako već neko treba da me pljačka, biram banku jer će imati više razumevanja nego nazovi prijatelj. A, bogami, i čistije je, pri pomenutoj krađi, lopovi su razbili mnogo zidova dok nisu našli onaj u kome se nalazio novac spakovan u plastične kese. Novac su odneli, šut ostavili. A moja sklonost ka urednosti već je opevana u prethodnim pasusima.

Urednost u vezi sa papirima je nužan uslov kad se odobravaju subvencionisani krediti za stan, najteža prepreka za prelazak u čitavoj proceduri. Može da posvedoči 25.000 prevarenih kupaca za stan koliko ih je prema proceni Privredne komore. Prevara se ogleda u višestrukoj prodaji istih stanova, ili investitor pobegne s novcem a gradnja i ne započne, ili vlasnicima stanova ostanu nekretnine opterećene hipotekama i dugovima investitora prema bankama.

Međutim, koliko se u Srbiji ništa ne može uzimati zdravo za gotovo, ništa ne može generalizovati, govori i priča da je nedavno uhapšeno devetoro ljudi koji su iznudili 20 stanova. Oštećeni se bavio izgradnjom nekretnina a među iznuđivačima se nalaze i dva policajca. Aleluja.

Kažu da, ako planiram da uzimam subvencionisani stambeni kredit, ili „običan“ stambeni kredit, da bi trebalo da požurim. U agencijama za nekretnine procenjuju da će očekivana strana ulaganja i povećani broj investitora iz inostranstva, podići potražnju za kvalitetnim stanovima. Samim tim bi cena kvadrata porasla bar za deset odsto. Dakle, em će biti manje dobrih stanova, em će oni biti skuplji.
Pre uzimanja kredita, pronađite idealan stan za Vas u našoj sekciji dvosoban stan Beograd.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check