Nekretnine Srbija

Haotično stanje na tržištu nekrenina Srbije

Nekretnine Srbija

Zahvaljujući tome što je trzište za nekretnine u Srbiji ušlo kasnije u tranzicioni proces u poredjenju sa ostalim zemljama iz centralnog i istočnog regiona Evrope, ono nije napredovalo dovoljno ekonomski da bi se na njemu osetile posledice velike ekonomske krize koja je zadesila ostatak Evrope i sveta sve do 2009 godine kada je i ovaj sektor doživeo nagli pad.

Strani investitori pri odluci o ulaganju u našu zemlju procenjuju rizik preko cinjenica kao sto su ekonomski razvoj Srbije, političko stanje i stanje banaka.

Kupoprodaja nekretnina u Srbiji često ne deluje kao idealan posao ukoliko se uzme u obzir stanje infrastrukture.Ono što bi u slučaju Srbije moglo da privuče investitore jeste plan i obećanje o poboljšanju ovog aspekta zemlje, kao i potencijal zemlje da postane vodeća zemlja regiona u ovoj oblasti.

Kako Kolijers zvanično izveštava o ekonomskom stanju Srbije u prvom kvatalu 2010godine vidan je napredak u industriji proizvodnje energije kao i stabilizacija monetarne valute.

Ovakav izveštaj (www.colliersiternational.com real estate annual report for Serbia 2010) koji govori o većoj ekonomskoj stabilnosti od one koje je očekivana za ovaj period svakako mami kako naše tako i investitore iz inostranstva da ulažu u nekretnine u Srbiji, a pogotovo u nekretnine Beograda i okoline.Ovome u prilog ide takodje i nedovoljna decentralizacija zemlje.

Ista straživanja agencije Kolijers pokazuju i porast rente za poslovni-kancelarijski prostor od 0,7% za prostor A klase i 0,9%za prostor B klase.

Polovinom tekuće 2010godine tržište u Beogradu broji 200 stambenih objekata odnosno 4000 stanova koji će po završetku izgradnje naci na stranicama raznih agencija za nekretnine grada Beograda.Najveći broj stanova u izgradnji nalazi se na Novom Beogradu (1 966), Zvezdari (935), Voždovcu (600), Vračaru (432) i Paliluli (364).

Medju opštinama koji broje manje stambenih zgrada nego prošle godine ubedljivo vodi opština Stari Grad na kojoj se izgradilo 55 zgrada sto je tacno polovina od prošlogodisnjih 110 zgrada.

Što se tice kupoprodaje nekretnina u Beogradu Kolijers saznaje da su najvišu cenu dostigle nekretnine u luksuznijim projektima na opštini Savski Venac (Senjak, Dedinje) od cak 4 300 eura po metru kvadratnom kao i slični projekti na opštini Novi Beograd od neverovatnih 3 300 eura po metru kvadratnom.

Najviša prosečna cena kvadratnog metra je zabeležena na opštini Savski Venac (2 450 eura) ,Starom Gradu (2 150 eura) i Novom Beogradu (2 300 eura).

Uzevši u obzir platežne moći načih gradjana ne čudi informacija da je kupovina upravo ovakvih luksuznih nekretnina novogradnje u Beogradu naišla na slabu prodaju iako fotografije ovakvih nekretnina kao po pravilu prve privuku paznju na stranicama agencija za nekretnine po internetu.

Pored Beograda jedan od retkih gradova koji se može pohvaliti porastom izgradnje stambenih objekata jeste Niš.Takav trend izgradnje prati i porast kvadratnog metra u centru Niša od gotovo 20% u odnosu na godinu ranije.

Osim u nekoliko ekstremno luksuznih projekata novogradnje gde se cena kreće od 3 000-3 500 eura prosečna cena kvadrata u centru iznosi 950-1 200 eura.

Očekuje se porast izgradnje nekretnina u Vojvodini odnosno preciznije rečeno izgradnja stambenih zrada u Novom Sadu i kuća po manjim mestima Vojvodine.

Pogled na ukupno stanje Srbije govori nam o mogućem povratku trenda gradnje koji još uvek na žalost nije podržan u potpunosti ekonomskom stabilnošcu institucija i pojednica. Tema Nekretnine Srbija je jos uvek shvaćena kao rizično ulaganje koje je nekima posao a nekima neophodnost.

Ako želite da proverite kakva je ponuda stanova u Novom Sadu, idite na sekciju prodaja stanova Novi Sad.

Publikovano: 6.11.2014.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Jovan Jovanovic dana 29.10.2013.
Postovani u redakciji situacija ekonomska se brzo menja, tako da je ovaj izvestaj, star 2,5 god veoma zastareo i nerealno prikazuje sadasnje stanje, navodeci neuke na zabludnu o visinama nekretnina.Zaposlenost stanovnistva opada, i oni koji rade su nesigurni u svoju buducnost, to utice na dramticno umanjeni broj ljudi na trzistu koji su u stanju da uzmu kredit. Oni sa gotovinom odlaze na atraktivna mesta u svetu i nece da gube vreme i zivce u ovoj dzungli od trzista nekretnina. Ekonomski pad Srbije je evidentan, zaduzenost zemlje raste dramaticno poslednjih 5 godina, sto ce rezultirati stravicnim nametima na stanovnistvo,kako bi "vlast" skupljali novac za vracanje kamata na dugove. Uvecani su porezi poslednjih 3 godine, uvecani su nameti odrzavanja stanova, zgrada, uvecana je struja, gas, infostan. Dakle nameti su znatno veci mozda i 100 % od pre 3-5 god. To utice da kupaca NEMA. Cene ce doziveti kolaps, jednom kada arogantni prodavci u beogradu shvate da zive u snovima o visokim vrednostima svojih nekretnina. Pri tom i dalje cveta korupcija po administracijama vezanim za gradnju, neke zgrade se uknjizavaju na osnovu laznih dokumenata i o tome svi sapuci ali se plase "investitora" da ih ne ubiju, pa narod cuti.... U takvoj Srbiji, strani investitori nece da ulazu svoj kapital i gube vreme i novac. A stvarnih kupaca je mali broj. Cene treba da odraze stanje na trzistu siromasne zemlje i budu kakve su u Solunu, a to je trecina ovoga sto se sada trazi.