Stanovi na lizing

Kupovina nekretnina na lizing, osim što je još jedna povoljna mogućnost za nabavku kvadratnih metara, takođe bi mogla da dovede i do rasta investicija u građevinarstvo.

Stanovi na lizing

Iako zakonska osnova postoji (izmenjen je zakon o PDV-u i usvojen zakon o finansijskom lizingu), do značajnije aktivacije lizing tržišta u Srbiji još uvek nije došlo. Jedan od razloga je svakako nedovoljno poznavanje ove oblasti ali i još uvek izuzetno mali broj lizing kuća koje se bave prodajom nekretnina na ovaj način (uglavnom tu mogućnost daju samo pravnim licima). Bitan faktor ograničenja je i propisani uslov da lizing kuća poseduje minimalni osnivački kapital u iznosu od pet miliona evra kako bi u svojoj ponudi mogla da ima finansiranje kupovine stanova. Na ovim prostorima su to danas samo lizing kuće koje su deo velikih bankarskih grupacija. Sve to zajedno čini da je tek nekoliko ugovora sklopljeno na ovaj način, dok je u isto vreme, kod naših komšija Hrvata, čak 15 odsto od svih kupljenih nekretnina, ostvareno putem lizinga.

Koje prednosti ima kupovina na lizing u odnosu na kupovinu nekretninena kredit?

Jedna od prvih stavki o kojoj brinu svi kupci nekretnina je učešće-ma koliko da je procenata u pitanju, iznos od nekoliko hiljada evra koji se mora odmah platiti je svakako neprijatna obaveza koje su kupci nekrenina na lizing vrlo često oslobođeni.

Suštinski, lizing nekretnina se može predstaviti kao efikasna zamena za podstanarski život. Naime, oni koji zakupljuju stanove bi mogli svoje mesečne stanarine da usmere ka lizing kućama i da, nakon određenog roka, postanu vlasnici nekretnine. Ovde postoji mala razlika u odnosu na klasičnu kupovinu nekretnine uz pomoć pozajmice od banke u smislu da ne postajete vlasnik nekretnine automatski po potpisivanju ugovora, već tek nakon poslednje isplaćene rate. Za to vreme, nominalni vlasnik vaše nekretnine je banka tj. prodaja se desila tek plaćanjem svih ugovorenih naknada. Malo drugačije rečeno, svakom uplaćenom ratom klasičnog kredita, vi postajete trajni vlasnik dela nekretnine (određene vrednosti), dok kod lizinga, vi niste vlasnik sve do trenutka isplate celog ugovora. Dakle, ako biste u nekom momentu odustali, dotadašnja „vaša“ nekretnina bi ponovo otišla u prodaju.

Međutim, pošto je kupovina stana izuzetno bitna stvar u životu svakog pojedinca, niko i ne ulazi u priču da bi samo pokušao, već tek kad je terminalno procenio da će biti u stanju da određenu nekretninu otplati u celosti.

Kod lizinga ne postoji minimalan rok za otplatu nekretnine, tako da se ugovor može isplatiti u bilo kom trenutku. Ovu fleksibilnost prilikom otplate mnogi smatraju jednim od važnijih aduta kupovine nekretnine na lizing u ovim turbulentnim vremenima. Takođe, moguće je preneti obaveze na neko drugo lice. Kad već pominjemo prenos, lizing nekretnina dozvoljava i zamenu predmeta lizinga (npr. ako se preselite, moguće je da u novom mestu stanovanja nastavite sa plaćanjem lizing ugovora za drugi stan).

Nema hipoteke nad nekretninom zbog čega je ovo sigurniji vid kupovine (ako odustanete, ne oduzima vam se nekretnina na koju ste stavili hipoteku).

Kamate su uglavnom iste, klasičan kredit se znatno sporije odobrava a inicijalni troškovi su manji (administracija je minimalna). Vrlo bitna razlika tj. ušteda je to što nije potrebna procena vrednosti nekretnine koja u proseku košta oko hiljadu evra. Nisu potrebni ni žiranti a potencijalni klijent se ne proverava u Kreditnom birou što kupovinu na lizing čini pristupačnijom za širi krug ljudi.

Banke i lizing kuće mogu da kupe određeni stan koji želi njihov klijent od građevinske firme a mogu i da direktno sklapaju ugovore sa građevinskim firmama (da budu posrednici na tržištu nekretnina).

Oni koji se odluče za kupovinu nekretnine u izgradnji, stalno strepe od kašnjenja ali i od upotrebnih dozvola. Kod lizinga, vi dobijate na korišćenje završenu nekretninu i nemate briga tog tipa.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check

» Komentari

postovao Tanja dana 28.10.2015.
Da li pri kupovini na lizing, prilikom prvog prenosa vlasništva mora da se plati PDV od 20%?