Beograd na vodi

Izgleda da je postignut politički konsenzus u vezi sa spuštanjem grada na reke, ostaje nam samo da vidimo za koji projekat će se odlučiti gradonačelnik i prvi potpredsednik vlade

Beograd na vodi

Tri puta sam pokisla danas i malo više od tri puta opsovala. Kome treba „Beograd na vodi“ kad je vode u Beogradu danas bilo za izvoz. No, dobro, odljutiću se kad se osušim. Ako ste slučajno prespavali prethodnu izbornu kampanju ili ste uspešno izbegli sva moguća sredstva javnog informisanja poslednjih nedelja, može da se desi da nemate pojma šta je „Beograd na vodi“. Suštinski je to projekat za obimnu rekonstrukciju centralnog dela Beograda uz obale reka koji podrazumeva i izgradnju poslovno-stambenog i turističkog kompleksa zgrada na mestu na kome se danas nalazi beogradska autobuska stanica i Glavna železnička stanica ali i pruge, magacini, napušteni objekti...

Ne bi ovo trebalo da bude nikakav arhitektonski niti urbanistički novitet, mnogi evropski gradovi ponikli oko reka su maksimalno iskoristili njihove potencijale. Oni su postepeno otkrivali mogućnosti koje kriju njihova priobalja, pretvarajući zastarale i nefunkcionalne industrijske zone u moderne objekte višestrukih namena (stambenog, komercijalnog, kulturnog i sportskog karaktera). Ove lokacije su imale centralno mesto u okviru razvojnih strategija tih gradova, postajale su konkurentnije u globalnoj hijerarhiji i nadmetanju za investicije i posetioce. Zašto ne bi i Beograd konačno krenuo tim putem?

Savakako neće biti lako (i nije bilo lako, sličan projekat je najavljivan nekoliko puta decenijama unazad, setimo se planiranog uređenja Savskog amfiteatra u Titovo vreme). Velik je to i skup zalogaj ali vladajuća stranka planira da zaposli oko 200 hiljada ljudi na izgradnji „Beograda na vodi“.

Beograd nipošto nije iskoristio oko 200 kilometara svojih obala. S druge strane, tu su devastirane industrijske zone u priobalju, velike neuređene i neiskorišćene površine.

U cilju aktiviranja prostora pored reka, kompanija Luka Beograd je još 2009. godine uradila projekat „Grad na vodi" koji bi se prostirao na 96 ha zemljišta, od Toplane "Dunav" na Dorćolu do Pančevačkog mosta.

Arhitekta Daniel Libeskind i konsultatnska kuća Gehl Architects su pripremili plan za revitalizaciju industrijskog područja uz početnu viziju da se „aktivira izvanredan potencijal rečne obale i izgradi savremeni urbani centar“. On bi bio integralni deo grada povezan sa starim gradskim jezgrom, sa velikom kontinuiranom zelenom površinom duž cele lokacije koja prioritet daje biciklistima i pešacima.

Jedan od predloženih projekata za promenu sadašnjeg izgleda priobalja je popularni spiralni „Oblak” japanskog arhitekte Soja Fuđimotoa. Početak njegove izgradnje čeka urbanističku proveru i unošenje u plan ali i amin nadležnih struktura. Smeli Japanac je zamislio da “Oblak” spoji Knez Mihailovu ulicu i Kalemegdan sa obalom Save i pristaništem.

Investicija bi koštala oko 25 miliona evra a ceo kompleks bi se prostirao na oko 26.000 kvadrata. Od toga bi više od 20.000 kvadratnih metara bilo namenjeno za nove komercijalne i sadržaje kulture (za galerije, Muzej grada, povremene izložbe, višenamenske sale i oko 5.000 kvadrata prostora za restorane, kafee...)

U igri je još jedan, nešto megalomanskiji projekat. Reč je o „ Varoši na vodi“ arhitekte Dragomira Manojlovića Dika urađen 1991. godine. On bi predstavljao ulaganje od oko osam milijardi dolara za gradnju više kanala kojima bi Sava prekrila obale između Gazele i Brankovog mosta. Ulaženjem reke u kopno bi se dobila dva ostrva, na kojima bi se podiglo tri miliona kvadratnih metara poslovnog prostora i stambenog prostora, javnih ustanova, muzeja...Na ovaj način bismo dobili Menehetn u Beogradu koji bi postao jedna od najatraktivnijih svetskih metropola. Ipak, čini se da je ostvarivanje ovog projekta slabo verovatno.

Inače, pre bilo kakvog spuštanja grada na reke, potrebno je izmestiti železničku stanicu i završiti Prokop, takođe završiti most Zemun-Borča, izgraditi obilaznicu i most kod Vinče za transport opasnih materija, izgraditi ranžirnu stanicu u Batajnici, preseliti glavnu autobusku stanicu u Novi Beograd i ukinuti prugu oko Kalemegdana. Dugačak spisak. Svi radovi bi trajali oko deset godina.

Nema zbora, „Beograd na vodi“ će potpuno promeniti sliku Beograda. Nek počne što pre.

Izvor: Blic, 24 sata, B92

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check