Da li znate gde u Evropi Kinezi grade most?

Most Zemun-Borča biće završen na vreme

Da li znate gde u Evropi Kinezi grade most?

Novca će trebati više, vremena ne. Iako je kineska kompanija CRBC tražila da se produži rok za završetak celog projekta, izgradnja mosta Zemun–Borča neće zahtevati više vremena, potvrđeno je nedavno nakon obilaska gradilišta. Ministar saobraćaja Aleksandar Antić želi da se most simbolično pusti u saobraćaj u oktobru 2014. godine na 70. godišnjicu oslobođenja Beograda.

Osim samog mosta, do tada će biti sagrađene i pristupne saobraćajnice do Zrenjaninskog puta a radovi na pristupnoj saobraćajnici od Zrenjaninskog do Pančevačkog puta će biti gotove do avgusta 2015.godine (do zakočenja na ovoj deonici je došlo zbog problema sa eksproprijacijom zemljišta).

Izgradnja „Mosta prijateljstva“ je najvećim delom finansirana iz kredita kineske banke „Eksim“ a gradi ga firma CRBC uz poštovanje uslova domaće strane da 45 odsto korišćenog građevinskog materijala bude iz Srbije.

Most Zemun–Borča je ključni objekat na evropskoj Ruti 5 (Koridoru 11) jer obezbeđuje najkraću poprečnu vezu između koridora 4 i 10. Ne zaboravimo i da je danas, na širem području Beograda, u funkciji samo jedan most preko Dunava, Pančevac, koji predstavlja jedinu drumsko-šinsku vezu na 110 km toka reke. Kineski most niče nekoliko kilometara uzvodnije od Pančevačkog.

Predviđeno je da most bude dugačak 1.482 metra, širok 29 a visok 22 metra, sa ukupno šest kolovoznih traka i pešačko-biciklističkim stazama sa obe strane. Imaće jedan veći raspon za prolaz brodova. Sam most se gradi od prednapregnutog betona, sa dve odvojene mostovske konstrukcije, širine po 13,95 metara na zajedničkim stubovima. Glavna konstrukcija je kontinualni nosač, koji premošćuje Dunav u tri raspona, po 95 metara uz obale i 172 metra na sredini reke

Generalnim planom Beograda predviđen je most preko Dunava na poziciji Zemun-Borča u okviru saobraćajnice Severna tangenta. Njenom izgradnjom se stvaraju uslovi međusobnog povezivanja dva buduća mosta preko Dunava, štiti se centralno područje od tranzitnog saobraćaja usmeravanjem ka Zrenjaninskom i Pančevačkom putu i dalje ka severu. Dakle, ključna uloga i značaj projekta Severne tangente je poboljšanje akumulativnog protoka saobraćaja između Banata i Srema, što istovremeno poboljšava postojeću urbanu saobraćajnu mrežu u Beogradu.

Trasa će ići od ulice Cara Dušana u Zemunu odakle saobraćajnica prelazi (mostom) Dunav i nastavlja do Zrenjaninskog puta obilazeći naselje Ovča. Zatim se spušta prema Pančevačkom putu i povezuje sa trasom Spoljne magistralne tangente koja prelazi mostom preko Dunava na šumadijsko područje grada. Na banatskoj strani saobraćajnica će se pružati pored naselja Borča i posle petlje na ukrštanju sa Zrenjaninskim putem spajati sa putem Beograd–Pančevo. Magistrala će imati četiri saobraćajne i dve zaustavne trake.

Unutrašnji magistralni poluprsten će ići paralelno sa postojećem autoputem, prolaziće pored novih naselja na Bežanijskoj kosi do denivelisane raskrsnice sa Tošinim bunarom, zatim pored blokova 37 i 38, 28 i 24, gde će seći ulicu Omladinskih brigada i Španskih boraca i paralelno sa železničkom prugom do sadašnjeg otvorenog tržnog centra, gde će skrenuti ka Brodogradilištu, pa na most preko Ade.

Trasa UMP-a dalje vodi pored Hipodroma do Topčidera, gde ulazi u tunel ispod Dedinja, a izlazi kod stadiona FK Partizan, pa preko denivelisane petlje na Autokomandi dolinom Mokroluškog potoka ka Šumicama, gde prelazi autoput i seče Ustaničku ulicu, pa ponovo u tunel kroz Lekino brdo, potom premošćuje Južni bulevar, pa opet u tunel… i tako do Pančevačkog mosta.

Čitavim ovim projektom se omogućava povezanost naselja na levoj obali Dunava sa opštinama Zemun i Novi Beograd a ujedno se aktuelizuje priča o izgradnji takozvanog “Trećeg Beograda” čija je površina kao polovina Novog Beograda. Završetkom naselja na levoj obali Dunava bi grad bio i fizički zaokružen a novi most će učiniti da ovaj deo grada bude udaljen od centra svega 15 minuta. Iako do sada investitore nije preterano zanimalo u ovom delu Beograda građevinsko zemljište, puštanjem u rad mosta Borča-Zemun će svakako porasti interesovanje za njega. Postaće izuzetno atraktivno jer je prodaja placeva na desnoj obali Dunava već iscrpljena. O ponudi placeva i zemljišta u Beogradu ćete se najdetaljnije informisati posetom portalu Srbija-Nekretnine.org.

Izvor: Vreme, B92, Beobuild.rs

Publikovano: 28.10.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check