Imamo li, konačno, zakon koji brine o dobrobiti građana ili je država samoj sebi na prvom mestu?

Zakon o posredovanju u prometu i zakupu nekretnina je nedavno predstavljen u Skupštini i čeka se njegovo usvajanje

Imamo li, konačno, zakon koji brine o dobrobiti građana ili je država samoj sebi na prvom mestu?

Vuk sit a ovce na broju ili može li Srbija najzad da dobije zakon kojim će podjednak benefit imati i država i stanovništvo? (oprostite na neveštoj analogiji)

Srbija je već 23 godine bez zakona koji se bavi trgovinom nepokretnostima. Ministarstvo je poslednjim predlogom vodilo računa o tome da pojedinci i njihove porodice kupovinom stanova ili zakupom nekretnina rešavaju krucijalna egzistencijalna pitanja. Ovu oblast osetljivom čini i to što se radi o transakcijama velikih novčanih iznosa i što postoji znatan broj onih koji obavljaju delatnost a nisu registrovani, zbog čega su nedostupni nadležnim inspekcijskim organima. Neke procene kažu da je proteklih decenija bez krova nad glavom zbog prevara ostalo 10.000 ljudi koji, zbog svega nabrojanog, ni preko suda ne mogu da vrate uloženi novac.

Dakle, zbog nepostojanja regulative i nepoštovanja dobrih poslovnih običaja, država i svi učesnici u prometu nepokretnosti - posrednici, agenti, korisnici usluga, susretali su se u prošlosti sa velikim problemima i prevarama. Novim zakonom će se upravo tome stati na kraj a država više neće ostajati kratkih rukava neuspevajući da naplati porez onim ljudima koji rade u ovoj oblasti (procenjuje se da ih je 80 odsto nelegalnih).

Pre nego što je predočen poslanicima, predlog Zakona je poslat na 119 adresa: stručnoj javnosti, agencijama, nevladinim organizacijama i drugim državnim institucijama. Nakon javne rasprave, Ministarstvu trgovine je stiglo 42 predloga sa sugestijama, od kojih je dobar deo uvršćen u predloženi tekst. Sve u svemu, ozbiljnijih zamerki od stručne javnosti nema. Nakon donošenja zakona (očekuje se ovih dana), za šest meseci će biti usvojeno i sedam podzakonskih akata. Planira se da odložen početak primene imaju odredbe zakona koje se tiču upisa u registar i plaćanja osiguranja. One će stupiti na snagu 18 meseci kasnije čime se agencijama daje dovoljno vremena da se prilagode novim uslovima poslovanja (pokazatelj da država svojim poreskim obveznicima NIJE arhineprijatelj).

Ako niste imali prilike da prelistate predlog zakona, podsećamo vas da će ubuduće, kao agent za nekretnine moći da radi samo onaj ko ima položen stručni ispit za posrednika i dobijenu licencu dok će agencije za nekretnine morati da budu registrovane u Ministarstvu trgovine.
Registar će biti objavljivan na internetu te će zainteresovani građani imati mogućnost da mu neometano pristupe i, jednostavno rečeno, da znaju s kim imaju posla- kome daju i poverenje i novac.

Zakon donosi i novinu da će agencije za nekretnine u Beogradu kao i celoj Srbiji morati ubuduće da sklapaju ugovore sa nalogodavcima. Moguća šteta koju posrednik može da pričini nalogodavcu mora biti ukalkulisana u ugovor o posredovanju. Posrednici će biti u obavezi da imaju i ugovore sa osiguravajućim kućama, a te polise štitiće nalogodavce ako agencije ne ispoštuju obaveze.

Od sada, kupoprodajnu cenu nekretnine kupac uplaćuje direktno prodavcu na račun tako da ne mogu da se dese prevare koje su bivale čest slučaj u radu sa agencijama za nekretnine u Beogradu. Međutim, šteta može da se nanese nestručnim uvidom u vlasničku evidenciju ili kad se kupac ne upozori da je na željene kvadrate upisana hipoteka. U tim slučajevima kupac može da traži odštetu. Jednostavno, kao kod svakog drugog ugovora, ukoliko se on ne ispoštuje u celini, može se podneti zahtev za obeštećenje.

Ako je agencija za nekretnine po ugovoru uzela novac za oglašavanje a nije ga ispoštovala, prodavac može da se pokrije polisom osiguranja. Iznos osiguranja je minimalno 15.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po jednom osiguranom slučaju, odnosno ukupno minimalno 45.000 evra za sve odštetne zahteve u jednoj godini osiguranja.

Procene govore da je ukupan godišnji promet na tržištu nekretninama u Srbiji vredan oko tri milijarde evra. Od toga, samo jedna milijarda evra prometa ostvari se posredstvom oko 500 registrovanih legalnih posrednika, sve drugo je u sivoj ekonomiji čime je država oštećena za između 600 miliona i dve milijarde dinara nenaplaćenih poreza.

Izvor: RTS, Gde investirati, Tanjug

Publikovano: 30.10.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check