Leasing kuće

Leasing kuće, gde, koliko, kako...

Leasing kuće

Iako su leasing kuće već neko vreme spremne da svoje usluge pružaju građanima pri kupovini nekretnina  za sada će to i dalje funkcionisati samo na nivou ideje pošto je neophodno ispuniti čitav niz preduslova.

Kupovina - kuće ili stana na leasing predstavljala bi izvesni ugovor čijim potpisivanjem bi korisnik leasinga (fizičko ili pravno lice) ustvari potpisao ugovor o dugoročnom zakupu nekretnine.

Nekretnina koja je kupljena na leasing prelazi u vlasništvo korisnika leasinga tek po poslednjoj otplaćenoj rati, do tada on ima samo zakonsko pravo na korišćenje.

Nemoguća je prodaja kuće, stana- nekretnine u toku otplate leasinga jer korisnik nema vlasništvo.

Ukoliko korsnik  u jednom trenutku nije u mogucnosti da plaća ugovorenu ratu dužan je da vrati nekretninu koja ostaje u vlasništvu leasing kuce.

U slučaju vraćanja nekretnine sav do tada uplaćen novac ostaje u korist leasing kuće.

Pogodnosti ovog načina kupovine nekretnina su u tome što nisu neohodni žiranti a depozit kuću iz ponude nekretnina (obično 20%) nije uvek nužan u zavisnosti od leasing kuće.

Potpisivanjem ugovora o leasingu ne proverava se stanje korisnika u kreditnom birou niti se opterećuje kreditna sposobnost korisnika leasinga.

Još jedna povoljnost vezana za leasing nekretnina je što bi ste imali mogućnost otplate od jednom svoj dug prema leasing kuci posle isteka roka od 2 godine ugovora ukoliko vam to odgovara.

- Ukoliko se dogodi da leasing kuća bankrotira pravne regulative su takve da se leasing odnosno otplata ne bi prekinula već nastavila bez obzira na to ko se pojavi na mestu leasing kompanije kaže Đoprde Vukotić rukovodilac Jedinice za sveobuhvatnu reformu propisa pri Ministarstvu ekonomije.

Banke ili lizing kuće mogu da prihvate preporuku kupca i da kupe stan koji on želi od neke građevinske firme ili od nekog pravnog lica, a mogu i da direktno sklapaju ugovore sa građevinskim firmama i pojave se kao posrednik na tržištu nekretnina. Moram da naglasim da lizing nepokretnosti ne bi značio samo kupovinu stana ili kuće mogla bi da se kupi i proizvodna hala ili poslovni prostor - objašnjava Vukotić. (izvor Press).

Dakle ovaj vid kupovanja nekretnina može za banke ili lizing kompanije predstavljati odličnu priliku  za ulogu posrednika pri izgradnji nekretnina što se pokazalo u drugim slučajevima kao veoma unosan posao.

Kupovina nekretnina na leasing pretstavljalo bi veliku konkurenciju kreditima banaka jer bi mesečna rata bila dosta niža nego u slučaju stambenog kredita. Pogotovo jer se spekuliše o tome da bi trebao da bude usvojen zakon po kome će poslovni prostor, zemljište, stanovi i kuce iz ponude dobiti poresku olakšicu (cena vez PDV-a).

Predpostavlja se da bi u ovakvim uslovima procenat prodaje kuća porastao jer bi cena bila niža i do 10%.Ovo se posebno odnosi na kuće na prodaji iz Beograda kao i kuće u prodaji iz Novog Sada koje ipak imaju višu cenu u odnosu na one iz manjih gradova.

Sve gore navedene karakteristike leasinga za nekretnine govore o tome da bi banke koje nude stambene kredite gradjanima bile u velikom ugrozene.Razlog odlaganja donošenja zakona koji bi omogucio leasing kućama da finansiraju nekretnine u Srbiji verovatno je veliki udar na banke p se o tom riziku još uvek samo razmislja,  nama u medjuvremenu ostaje jedino da razmislimo o tome koji ćemo kredit uzeti.Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check