Splavovi u Beogradu - koja reč vam prvo pada na pamet?

Nezamenjivo mesto za odmor, ukras beogradskih reka ili objekti koji ih naružuju?

Splavovi u Beogradu - koja reč vam prvo pada na pamet?

Opet je pre neki dan BBC pisao o Beogradu u kontekstu ludog noćnog života („izlasci, rakija, turbofolk i prava Srbija“). U tekstu se kaže da stranci dolaze u Beograd zbog noćnog života da se provedu, „pokupe“ ženske i jeftino se napiju. Kad smo već kod dobre atmosfere, ne zaboravimo da su godinama unazad simbol zemlje i Beograda splavovi, širom sveta poznati u toj meri da ova reč nikakav prevod i ne zahteva. Na njen pomen se u glavi već formiraju slike razuzdanih igračica, pevačica i gošći koje mnogo troše i mnogo piju a oskudno se oblače. Neko lepo reče da ono što se desi na splavovima u Beogradu i ostaje na splavovima u Beogradu.

Strancima pomalo nadrealno deluje i to što se na beogradske splavove izlazi svakim danom u nedelji a vajb koji ovde vlada su iz prve ruke osetile i brojne zvezde iz svetskog šou biznisa: Džerard Batler, Rejf Fajns, Džon Kjuzak, Edrijen Brodi, Sting, Boj Džordž, Tiveri korporejšn, Džamirokvaj...Pročitajte ovde ko je zaobišao splavove u Beogradu.

Za razliku od turista kojima je provod prva i jedina asocijacija na pomen splavova, Beograđani ih vide uglavnom drugim očima. Splavovi u Beogradu su, za većinu od njih, mesto za odmor i mesto za beg. Ništa lakše nego da se, meditirajući uz reku, otplovi u neki lepši svet. Poseban poziv nije potreban zaljubljenicima u beogradske reke (oni su već tamo) a onima kojima je, ipak, asfalt u krvi, poziv ni ne vredi upućivati jer se ionako kaže da splavari revnosno biraju društvo.

Valja znati da, uprkos raširenom mišljenju među laicima, splavovi „ne žive“ samo u letnjim mesecima, veliki je broj onih koji su aktivni tokom čitave godine. Saznajte ovde koje sve čari nude splavovi u jesenjem i zimskom periodu, kakve efekte umeju da proizvedu na pojedinca.

Nabaviti kuću na vodi i svoje mesto za egzil nije, zapravo, neizvodljivo - splav u Beogradu se može kupiti već za 100.000 dinara, čemu treba dodati još 28.000 dinara koliko u proseku godišnje zahteva održavanje splava površine 30 kvadrata. Registracija splavova u Beogradu košta 3.300, tehnički pregled je 1.500 dinara, komunalna taksa po kvadratu iznosi 450, a naknada za korišćenje akvatorije je 300 dinara za metar kvadratni, veze koštaju 7.000 dinara godišnje.

Veći problemi će nastati kad budete morali da dovedete struju na splav ali je najveći problem dobijanje lokacije i to će vas papreno koštati jer su skoro svi kapaciteti na obe reke već popunjeni. Informišite se koje su sve procedure za dobijanje dozvole za splavove.

Da za sreću nije potrebno mnogo, znaju oni koji vole reke a namestilo im se da žive u gradu koji istovremeno izlazi na dve. Uz reke nekako neminovno idu i ribolovci a, uz njih, opet, ribolovačke priče. Iako ih slušaoci uzimaju s rezervom, ipak se anegdotama, zgodama i nezgodama, prilično veruje. Na primer, nije mit (iako tako deluje): pre nekoliko godina, prilikom dobijanja dozvole za splav-restoran, jedan Beograđanin je dobio dokument koji pomenuti objekat definiše kao „plovilo za plovljenje u mestu“.

Međutim, da sve u vezi sa splavovima u Beogradu nije toliko duhovito i da ne izaziva samo pozitivne vibracije, govori briga (nebriga) o napuštenim plovilima i zarđalim olupinama.

Da se aktivno sprovodi (ali i vešto zaobilazi) Odluka o uređenju priobalja govori i nedavni slučaj splava Kolos, ali na beogradskim rekama još uvek ima komada koji su odavno zreli za jedno od „groblja brodova“i poslednje prebivalište na desnoj obali Save ili na rukavcu na Dunavu.

Pogledajte šta se još može preduzeti kako bi „spuštanje grada na reke“, na splavove u Beogradu i iskorišćavanje onog najlepšeg što nam je priroda podarila i pre nego što zaživi bilo koji megalomanski projekat.

Publikovano: 1.11.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check