Kad će Radnička biti bez radnika?

Drastično smo se približili završetku izgradnje petlje kraj Mosta na Adi

Kad će Radnička biti bez radnika?

Dugo testirano strpljenje Beograđana koje su na probu stavljali građevinci u Radničkoj ulici pokazalo se kao dobro i, pošto je položilo probe, više neće biti dovođeno u pitanje. Treba izdržati još samo manje od mesec dana. Naime, tada će biti gotovi radovi na ovom velikom gradskom gradilištu. Petlja će potpuno profunkcionisati u trenutku kad se završi severni vijadukt nad prugom iz pravca Sajma i južni prelaz preko Topčiderske reke a okvirni rok za to je početak decembra.

Završetak petlje u Radničkoj ulici donosi i potpunu prohodnost na pristupnim saobraćajnicama Mosta na Adi tako da će Beograđani već za Novu godinu moći da prelaze petljom i preko novih nadvožnjaka i da, tim putem, za samo nekoliko minuta stignu od Čukarice do Novog Beograda. Samim tim, drastično će se povećati broj automobila koji koriste novi most.

Južni prilazi mostu dobiće i komplet pešačkih komunikacija i veza između nivoa petlje. One će omogućiti, pre svega, prilaz šinskim i autobuskim stajalištima. Do sada je završeno betoniranje velikog stepeništa koje povezuje tramvajska stajališta na mostu sa autobuskim stajalištem na vijaduktu i dalje do tla. Takođe je završeno i manje severno stepenište koje povezuje autobusku stanicu na severnom pružnom nadvožnjaku. Pored masivnih stepeništa, građani će moći da se služe i liftovima čija je ugradnja takođe pri kraju.

Petlja u Radničkoj ulici predviđena je da bude čvorište gradskog saobraćaja. Kao što rekosmo, na njenim vijaduktima će se nalaziti nekoliko autobuskih stanica u dva nivoa, a u nekoj daljoj budućnosti i stanica beogradskog metroa. Kada petlja i pristupne saobraćajnice sa obe strane mosta budu završene, tuda će saobraćati linije gradskog prevoza 88 i 89, linija 85 će biti produžena, a u sledećoj fazi i tramvaji 11 i 13 biće preseljeni na ovaj most. Autobuske stanice su na najvišem, trećem nivou, kojim trenutno saobraća autobus na liniji 94. Ovo je glavni pravac za veliki broj gradskih i prigradskih linija ka Banovom i Petlovom brdu, Žarkovu, Vidikovcu, Obrenovcu i Lazarevcu. Tako će ogroman broj putnika koji koriste gradski prevoz na linijama 23, 37, 51, 52, 53, 55, 56, 56L, 58, 85, 88, 89, 94 i 511, po završetku petlje Radnička moći znatno lakše da presedaju i brže stignu u druge delove grada preko Mosta na Adi, Hipodroma, Sajma ili Ade.

Nije se radovima na saobraćajnom čvoru u Radničkoj ulici mislilo samo na četvorotočkaše i težak saobraćaj, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je isplanirala i odličnu pešačku komunikaciju povezujući petlju sa pešačkim i biciklističkim stazama uz Čukarički rukavac. Kad se potpuno završe radovi na konstrukciji, doći će na red i uređenje okolnih zelenih površina.

Predugo je ovaj deo grada oko ranijeg podvožnjaka i tobogana (s pravom) doživljavan kao usko grlo. Pomenutim radovima Bulevar Vojvode Mišića i Radnička ulica dobijaju dva vijadukta koji prenose saobraćaj vezama od tri trake u svakom smeru. Vrlo komplikovana saobraćajnica dužine 310 metara praktično ima tri nivoa, mnogo ulaznih i izlaznih rampi a služi za efikasnije kretanje iz centra u smeru ka Banovom brdu i Obrenovcu. Vrednost investicije se procenjuje na oko 80 miliona evra a radovi su izvođeni sukcesivno tako da ni u jednom trenutku nije dolazilo do saobraćajnog kolapsa u ovom delu grada.
Naravno, čekanja, promena, propuštanja i, jednom rečju-komplikovanja je bilo za sve vreme dok su se izvodili radovi ali, genaralni utisak je da bezbolnije nije moglo da prođe.

Neki dalji planovi za sređivanje saobraćaja u ovom delu Beograda predviđaju silazak sa strane Čukarice ka Bulevaru patrijarha Pavla do pumpe i ulaska u Košutnjak, i rekonstrukcija Bulevara patrijarha Pavla sve do Rakovice. Sve će to biti inekcija za popularizovanje i rast interesovanja za prodaju stanova u ovom delu glavnog grada.

Izvor: Beobuild.rs, 24 sata

Publikovano: 3.02.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check