Koliko vredi vaša nekretnina?

Estimator nekretnina je jednostavan servis uz čiju pomoć, za samo nekoliko sekundi, možete da odredite okvirnu vrednost nekretnine koju želite da izdate ili prodate

Koliko vredi vaša nekretnina?

Staro, nepisano pravilo kaže da, onome ko kupuje - uvek je mnogo a onome ko prodaje - uvek je malo. I sad, treba tu biti pametan i odrediti realnu cenu nekretnine. Neki kažu da se bespotrebno diže fama oko procedure, da postoje stručnjaci, školovani ljudi koji će rešiti problem - ni po babu, ni po stričevima. Postoji li nešto slično (nešto objektivno) u zemlji koja po korupciji prednjači u regionu? Teško da postoji. Šta mislite, odakle potiče široko rasprostranjeno uverenje da bankarski procenitelji nekretnina svesno umanjuju cenu kvadratnih metara utičući direktno na visinu moguće hipoteke ili stambenog kredita? Da li je, makar delimično, zasnovana na nečijim praktičnim iskustvima?

Ako je tako, ko će proceniteljima verovati? Onaj ko mora, na žalost.

Opet, s druge strane, najtačnija definicija bilo koje vrednosti je da je nešto vredno tek onoliko koliko je kupac spreman da plati za njega. Znači, ne onoliko koliko prodavac traži, već onoliko novčanica koliko na kraju pregovora, kupac odbroji. Da nije tako, cenkanje bi odavno otišlo u zaborav.

Međutim, može li sve da se kvantifikuje? Može li, baš sve, da se izrazi kroz brojeve tj. kroz hiljade evra? Zaista, kako neko odredi realnu cenu svoga doma, nekretnine u kojoj je odrastao, gde je proveo najlepše trenutke u svom životu? Šta kad je učestvovao u zidanju objekta, u koji je, osim materijalnog, uložio i mnogo ljudskog, najtaninijeg? Kako se to meri?
Upravo bi ovde trebalo da stupe na scenu profesionalci.

Uzimajući u obzir objektivne faktore i opštu sklonost ka korupciji, jednostavnije je verovati mašinama nego ljudima. Za sve one koji dele ovo ubeđenje, portal Srbija-Nekretnine.org je pripremio estimator nekretnina. U pitanju je sasvim jednostavna aplikacija koja će za samo nekoliko sekundi odrediti vrednost određene kuće, stana ili placa.

Procedura je sledeća: za početak odaberite da li vas zanima izdavanje ili prodaja nekretnine i čekirajte odgovarajuće polje. Zatim je neophodno da iz padajućeg menija izaberete tip nekretnine koji procenjujete, bilo da je u pitanju stan, kuća, vikendica, plac ili poslovni prostor. Kada popunite polje koje se odnosi na grad u kome se nalaze vaše nekretnine, otvoriće se sledeće polje u kome treba da izaberete gradsku opštinu ili naselje na kome se objekat nalazi ili koje mu je geografski najbliže. Zatim popunite polje koje se odnosi na kvalitet nekretnine-da li je ona luksuzna, standardna, novogradnja ili joj je potrebna adaptacija. Na samom kraju vam ostaje da napišete kolika je površina (u metrima kvadratnim). Nakon klika na polje „proceni“ ostaje samo da sačekate nekoliko sekundi i dobićete okvirnu procenu vrednosti nekretnine.

U isto vreme, odmah ispod dobijenog rešenja, kao potvrda procene, biće vam prikazana i četiri oglasa za nekretnine sa parametrima sličnim onima koje ste vi zadali. Na taj način, moći ćete da uporedite i praktičan odnos kretanja cena na datoj lokaciji određene kvadrature.

Estimator radi po principu proseka na osnovu oglasa koji se nalaze u bazi portala (trenutno ih je preko 100.000 i redovno se apdejtuju). Za upotrebu ovog servisa ne morate da budete registrovani na portalu što znači da, i bez naloga, vrlo brzo možete doći do korisnih informacija.

Napominjemo još jednom da je dobijena vrednost nekretnine algoritamska kalkulacija na osnovu ograničenog seta podataka iz baze nekretnina. Srbija-Nekretnine.org ne snosi odgovornost u slučaju bilo kakvih posledica proisteklih iz korišćenja dobijenih podataka van ovoga portala. Aplikacija je napravljena kako bi se bi izašlo u susret brojnim upitima za grube procene vrednosti nekretnina.

Morate imati u vidu da je procena približna a ne precizna. Na preciznost procenjene cene na kraju, ipak, deluje samo i jedino tržište.

Publikovano: 17.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check