Da li ste znali da na Svetom Stefanu niče 80 objekata?

Na Crvenoj glavici se podiže zgrada od 2.800 kvadrata bruto građevinske površine ali ni širom Crne Gore gradilišta ne miruju

Da li ste znali da na Svetom Stefanu niče 80 objekata?

Trenutno najzanimljivije gradilište u Crnoj Gori se nalazi na najlepšoj lokaciji opštine Budva, a verovatno i na celom crnogorskom primorju: na Crvenoj glavici u blizini Svetog Stefana. Ovo je do sada bilo potpuno neizgrađeno zemljište, prava divljina, a uskoro će na nešto manje od 16 hektara nići nekoliko rezidencijalnih kompleksa vila, apartmanski kompleks i hotel.

Iznad leve svetostefanske gradske plaže je započeta izgradnja turističko–apartmanskog objekta za koji je predviđeno da ima 80 različitih jedinica, od kojih će 69 biti vile, osam apart–hoteli i jedan klasičan hotel, te dva objekta uslužne delatnosti.

Inače, urbanizacija ovog atraktivnog područja je počela još pre godinu i po, kada je u stoletnoj borovoj šumi izgrađeno nekoliko luksuznih vila. Kada se kompletno uredi lokacija i završi izgradnja, objekat će imati turističko-poslovni karakter sa različitim sadržajima: kombinaciju smeštajnih kapaciteta apartmanske ponude i ekskluzivnih rezidencijalnih sadržaja podeljenih u nekoliko različitih zona. Uz morsku obalu biće izgrađena šetališna staza, kao nastavak dugo najavljivane “lungo mare“.

Ovo gradilište je među najatraktivnijim aktuelnim građevinskim projektima u Crnoj Gori. Kako stoje stvari na onoj manje elitističnoj strani, šta je sa novogradnjom stanova, prodaju li se ili izdaju u zakup kvadratni metri kao i pre početka ekonomske krize?

Procenjuje se da u Crnoj Gori ima 315 hiljada stanova od kojih je skoro 60 hiljada prazno (drugim rečima neprodato), a još sedam hiljada napušteno. S druge strane, popisano je 25 hiljada podstanara ali je nepoznat broj pojedinaca i porodica koje žive u nekoj vrsti zajednice (uglavnom sa roditeljima) jer nisu u mogućnosti da finasiraju samostalni život. Samo u glavnom gradu Crne Gore se nalazi blizu 13 hiljada praznih stanova. Može se slobodno reći da su slab životni standard, nepovoljni bankarski krediti i visoke cene kvadrata zajednički činioci tj. razlozi zbog kojih mnogi Crnogorci godinama žive kao podstanari.

Međutim, i pored ovih podataka, ne može se reći da je tržište nekretnina u Crnoj Gori uspavno niti da im nedostaju investicije u građevinarstvu. To kažemo jer je u zemlji danas aktivno oko 30 građevinskih firmi i oko1200 gradilišta.

Osim ekonomske krize, ili baš zbog nje, tržište stagnira, pad tražnje je uslovljen velikim delom i nedostatkom povoljnih stambenih kredita. Na ovaj način, banke i njihova rigidna kreditna politika postaju razlog za paralizu crnogorskog građevinskog sektora. No, to je već globalni problem a ionako se kroz stambene kredite (ili delimične stambene kredite) prodaje tek oko trećine svih nekretnina, što znači da na ovim prostorima još uvek preovladavaju kupci koji imaju sopstvena sredstva (gotovinu).

Moramo napomenuti da, iako se manifestovala u mnogim sferama, finansijska kriza nije uticala na cene kvadrata u novogradnji, makar ne u značajnijoj meri, pa svako ko planira da kupi nekretnine u Crnoj Gori , ne bi trebalo da se nada pojeftinjenju.

Prosečna cena kvadrata stana u Crnoj Gori iznosi oko 1.200 evra a najjeftiniji se mogu naći u Nikšiću za nepunih 700 evra.
Najskuplji stambeni kvadrati su oni u Budvi gde se prodaju za oko 1.800 evra, a u novogradnji čak i za oko 2100 evra. Kad se zna da je čak četvrtina stanova i poslovnih prostora grada Budve u vlasništvu stranih državljana, mahom Rusa, ali i Srba (podaci Uprave za nekretnine Crne Gore), spremnost da se za kvadratne metre izdvoji nešto viša suma i nije nimalo čudna.

Talas kupaca iz Rusije je započeo pre šest godina a ovoliko se proširio jer nije postojala nikakva zakonska odredba koja bi ograničila prodaju imovine strancima. Kvalitetne zakonske regulative ali, iznad svega, kvalitetna ponuda nekretnina donela je popularnost ovog dela Mediterana daleko izvan evropskih granica. Zbog toga i ima epitet dinamičnog i zanimljivog tržišta nekretninama.

Izvor: Vijesti.me, Beta, Radio Slobodna Evropa

Ukoliko planirate odmor u Budvi ovog leta i samo želite da iznajmite nekretninu više informacija o tome potražite u našoj sekciji na apartmani u Budvi.

Publikovano: 16.03.2015.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check