Da li ste znali da Deda Mraz Beogradu donosi ritejl centar?

Koncept kupovine „parkiraj i kupi“ ubrzo na raspolaganju i Beograđanima nakon otvaranja poslovnog prostora IBC Zemun

Da li ste znali da Deda Mraz Beogradu donosi ritejl centar?

Beograd će uskoro postati bogatiji kad su veliki trgovački centari i poslovni prostor u pitanju. Mada, ovo „veliki trgovački centar“ može da se shvati i kao igra reči jer se zapravo radi o maloprodajnom (retail) parku pod nazivom IBC Zemun. To što će imati 30.000 kvadratnih metara svakako ga svrstava u kategoriju „velikih“. Sličnih objekata do sada nije bilo u glavnom gradu Srbije dok su Pančevci i Novosađani već odavno imali prilike da se upoznaju sa novim konceptom kupovine po sistemu „parkiraj i kupi“.

Uglavnom svi grubi radovi na izgradnji novog tržnog centra u Zemunu su završeni a otvaranje je planirano za četvrti kvartal sledeće godine. Gradi se na placu površine 7,7 hektara koji se nalazi tik uz Novi novosadski put.

Suštinska prednost ritejl parkova u odnosu na šoping centre na kakve smo navikli je komfor prilikom kupovine koji se ostvaruje tako što do prodavnice dolazimo lako-direktno sa parkinga. Na ovaj način je i vreme provedeno u kupovini efikasnije i fleksibilnije iskorišćeno.

Tržni centar IBC biće tipološki jasan, moderan i atraktivan prodajni, tržni centar koga će obogatititi i zanimljivi prateći ugostiteljski sadržaji. Naime, u susednoj, manjoj zgradi nepravilnog oblika će biti smešten deo sa restoranima brze hrane, barom, igraonicom za decu i još mnoštvom poslovnog prostora namenjenog sadržajima za razonodu.

Na glavnom prilazu objektu izvučena su četiri akcenta u vidu reklamnih kula. Između objekata se gradi veliki parking (oko 600 mesta), dok se sa zadnje strane nalaze dostavni terminali i sporedni ulazi. Liniju parka prati popločana i natkrivena šetačka promenada sa koje se pristupa svim lokalima.

Vratimo se glavnom objektu: on je sastavljen iz dva pravougaonika ukrštena pod 90 stepeni sa dodatnim nadstrešnicama pravougaonog oblika (iz prizemlja u gabaritu je određen kao slovo L). Osnovu arhitektonike čini složeni oblik nastao adicijom i sintezom dva kubična oblika – parelelopipeda. Neizostavno najjači utisak u vezi sa čitavim kompleksom je veličina, sve deluje ogromno!

Neobičajeno za naše uslove ali dinamika radova se ozbiljno poštuje, počelo se u junu a potpuni završetak prve faze tj. grubih građevinskih radova se očekuje pre Nove godine. Zatim sledi faza prilagođavanje tridesetak lokala, sa čijim zakupcima su u toku pregovori o iznajmljivanju. To će se dešavati tokom zime. Do sada je izgrađeno 16.000 kvadrata poslovnog prostora a spolja je uređeno oko 20.000 m2. Nakon što zaživi postojeći biznis, tokom 2015.godine investitor planira izgradnju novog krila i proširenje centra za novih 15.000 kvadrata.

Dok se to ne desi, na ostatku placa na kome je planirano proširenje, ozeleniće se prostor i prilagoditi tako da, u međuvremenu, služi za javne događaje, koncerte i slične aktivnosti. Dakle, teži se maksimalnoj iskorišćenosti kompletnog placa što je primer za svaku pohvalu a ipak tako redak za ove prostore. Poluzavršenost i nesređenost je nešto na šta smo navikli dok nas ovakvi planovi koji insistiraju na preciznosti i kompletnosti, iznova iznenađuju.

U isto vreme, ovaj korak će značajno doprineti popularizaciji ritejl parka u Zemunu kao i privlačenju novih posetilaca kojima će kupovina biti dodatna aktivnost. Jednostavno, nakon što isprate neki koncert ili slično dešavanje, ljudi će biti u prilici da „bace pogled“ i pazare (onako usput) nešto od garderobe ili osnovnih kućnih potrepština. Za početak se zna da će ponuda sadržati odeljak sa predmetima za kuću (home center), deo centra će biti posvećen modi i odevanju, a u sklopu glavnog objekta će biti i moderan "Univerexport" supermarket na preko 2000 kvadrata.

Ova investicija dolazi iz Izraela, a izgradnju poslovnog prostora nose kompanije „Jerusalem Economy LTD“ i „Industrial Buildings Corporation Ltd“ dok je generalni izvođač radova kompanija "Energogroup“ iz Beograda. Vrednost celokupnog objekta se procenjuje na preko 20 miliona evra.

Izvor: E-kapija, Beobuild, Energodesign

Publikovano: 25.11.2013.

» Dodajte Komentar

security check security check security check security check